Forțele Navale Române Puitorul de mine și plase 274, final de misiune în teatrul de operații din Marea Mediterană (GALERIE FOTO)


Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274) se întoarce din Marea Mediterana duminică, 9 ianuarie, la ora 11.00, în portul militar Constanța, după participarea la Operația Uniunii Europene EUNAVFOR MED „IRINI”. Nava militară românească a plecat din țară la data de 23 septembrie, iar în perioada 1 octombrie - 31 decembrie a fost integrată în gruparea navală permanentă a UE din Mediterana și a desfășurat misiuni de asigurare a respectării embargoului armelor impus Libiei de către ONU (Organizația Națiunilor Unite) și de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane, prin monitorizarea traficului maritim și prin executarea de inspecții la navele suspecte din Marea Mediterană.
Pe durata celor trei luni de participare la Operația „IRINI”, puitorul de mine și plase 274 a parcurs 10.000 de mile marine, în 1.200 ore de marș, a interogat peste 230 de nave comerciale care tranzitau aria de responsabilitate, a executat 25 de acțiuni de tip IMINT (Imagery Intelligence – analizarea încărcăturii navelor prin intermediul fotografierii), iar la zece dintre acestea au fost desfășurate vizite de promovare a valorilor Uniunii Europene și de conștientizare a importanței securității maritime regionale.

Participarea Forțelor Navale Române la Operația EUNAVFOR MED „IRINI” contribuie la îndeplinirea obiectivelor Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, precum și la îmbunătățirea situației de securitate din Marea Mediterană. Aceasta este cea de-a doua navă militară a țării noastre care participă la o operație sub mandat UE, prima participare, fiind consemnată în urmă cu zece ani, în anul 2012, prin participarea fregatei „Regele Ferdinand” la Operația UE „Atalanta” de luptă împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian (Golful Aden și Bazinul Somalez).

Comandată de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, nava militară românească a îndeplinit, pentru al doilea an consecutiv, o misiune de interes major pentru Forțele Navale Române. În perioada ianuarie - iunie 2020, puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” a asigurat comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group Two), cu care a executat misiuni specifice în Marea Neagră și Marea Mediterană, fiind cea mai lungă misiune de luptă executată de o navă militară a României într-un teatru de operații navale.

Prezența marinarilor militari români în cadrul misiunilor desfășurate de Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană în teatrele de operații maritime demonstrează faptul că Forțele Navale Române sunt o structură flexibilă și dinamică, un partener de nădejde pentru aliați și un actor activ al implementării politicii de apărare colectivă.


 

La 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, avem onoarea să raportăm: Misiune îndeplinită!, transmite reprezentanții Forțelor Navale Române. 


Sursa foto: facebook/ Forțele Navale Române 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reuniunea Comandanților Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies - CHENS), la București

12 May 2022 524

Portul Militar Constanța. Nava – școală „Mircea” se întoarce acasă

12 May 2022 444

Forțele Navale Române. Ziua Veteranilor de Război, marcată la Constanța

28 Apr 2022 459

Tranzitul către și dinspre porturile românești de la Marea Neagră, monitorizat de Forțele Navale Române

16 Apr 2022 599

Forțele Navale Române Militari instruiți în Delta Dunării

07 Apr 2022 469

Forțele Navale Române Exercițiu de respingere a unui desant fluvial și aerian, în Delta Dunării (VIDEO)

06 Apr 2022 640

Forțele Navale Române Ziua NATO în România, sărbătorită la Constanța

01 Apr 2022 536

Constanța. Trei cărți vor fi lansate în weekend, la Muzeul Național al Marinei Române

01 Apr 2022 538

Direcția Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori. Despre ce este vorba

29 Mar 2022 800

Forțele Navale Române, exerciții pentru dezvoltarea procedurilor operaționale de asigurare a securității spațiului naval

29 Mar 2022 580

România se alătură Coaliției maritime multinaționale din Orientul Mijlociu

28 Mar 2022 583

Mină marină, observată în largul Mării Negre, la 70 de kilometri de Capu Midia, neutralizată

28 Mar 2022 799

Forțele Navale Române Forumul Maritim al Mării Negre se va desfășura online

24 Feb 2022 761

Instrucţia rachetiştilor navali. Au executat un antrenament în teren, într-un raion la sud de Mangalia (GALERIE FOTO)

17 Feb 2022 917

Bilanțul Forțelor Navale Române pentru anul 2021. Proiecte pentru anul 2022

02 Feb 2022 1103