Fost colonel de Securitate, urmărit penal de DNA Conducerea Centralei Nucleare de la Cernavodă, „decapitată“ (documente)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa anunţau, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de directorul general şi faţă de directorul economic al Centralei Nuclearoelectrice (CNE), Ionel Bucur şi Elena-Marinela Negulici, ambii fiind suspectaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese.
 
Alături de cei doi s-a început urmărirea penală şi faţă de Victor Dărămuş, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Ionel Encica şi Laurenţiu-Theodor Nicola - membri ai comisiei de evaluare a ofertelor şi angajaţi ai CNE Cernavodă, precum şi faţă de directorul economic al Centralei Nuclearoelectrice, Mădălina Olteanu. 

Ce spune DNA

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2008 - mai 2014, cei cinci angajaţi ai Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi ai sucursalei CNE Cernavodă, „prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“. Acţiunile sau inacţiunile acestora, arată DNA, „au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate“.
 
Potrivit procurorilor DNA, „o consecinţă directă a favorizării acestei societăţi a fost autorizarea la plata, de către inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela şi Encica Ionel, a sumei totale de 3.471.463 de euro către societatea omului de afaceri, plăţi ce reprezintă prejudiciu adus Societăţii Naţionale Nuclearelectrica/CNE Cernavodă, concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă“.

Contractele de pază a CNE Cernavodă din 2008

Potrivit licitatiapublica.ro, pe 18 februarie 2008, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA - CNE Cernavodă atribuia contractul „Servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru CNE Cernavodă“ unei firme din Constanţa - Davi Security SA, cu sediul pe strada I.L. Caragiale. (Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Davi Security SA nu există, ci doar Davi Security SRL).
 
Aceasta primea, prin atribuire directă, 12.626.740 de lei pentru „servicii de investigaţie şi protecţie, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate“. Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare a fost aceea că „lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate“.
 
În august 2012, firma atribuia, în aceleaşi condiţii, un contract pentru „servicii de pază civilă la obiectivele exterioare ale CNE“ pentru suma de 3,553,776 de lei. Convenabil, din acest contract lipseşte partea a V-a, cea legată de atribuirea contractului, unde se regăsesc informaţii despre firma câştigătoare.
 
Ulterior, în noiembrie 2012, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA - CNE Cernavodă a făcut o nouă achiziţie în domeniul apărării şi securităţii - „Servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare a incintei protejate aferente CNE Cernavodă“, atribuind un contract cu o valoare de 3,044,493 de lei, tot prin negociere fără anunţ de participare, având aceeaşi motivaţie. Din acest contract lipseşte, din nou, secţiunea a V-a, adică atribuirea contractului (numele firmei).

Povestea firmei Davi Security

SC Davi Security SRL este, în prezent, în faliment, având ca lichidator judiciar Cabinetul Individual de Insolvenţă Sima Laura, din Constanţa. Asociaţi sunt Victor Dărămuş - 60%, Emilia Bora (fostă Dărămuş) - 20% şi Alexandra Dărămuş -20%, iar obiectul principal de activitate vizează domeniul „protecţie şi gardă“.
 
În aprilie 2003, se înfiinţa la Constanţa firma Davi Security SRL, cu sediul pe strada I.L Caragiale. Capitalul social, de 10.000.000 de lei (1.000 de lei), era împărţit între Victor Dărămuş, născut în 1957, în judeţul Braşov - un fost colonel de Securitate, şi Ioan Plugaru, născut în 1952, în judeţul Bistriţa-Năsăud. Firma se ocupa de „activităţi de investigaţie şi protecţie a bunurilor şi persoanelor“.
 
În august 2005, societatea îşi deschide două noi puncte de lucru. Unul în incinta Port, Poarta 2, cantina Sorena, şi cel de-al doilea în Cernavodă, strada Medgidiei nr. 20A, unde aveau să se desfăşoare „activităţi de investigaţie şi protecţie a bunurilor şi a persoanelor şi activităţi de învăţământ”. În octombrie 2007, în firmă apar deja alţi asociaţi: Alexandra Andrei, fiica lui Victor Dărămuş, şi sora sa, Emilia Darămuş. Cele două decid atunci să îl coopteze ca asociat, prin cesiune de părţi sociale, chiar pe tatăl lor, care fondase firma în anul 2005 şi care se retrăsese între timp. În ianuarie 2009, acesta este numit în funcţia de administrator. În februarie 2009, se numesc noi administratori în firmă: Emanoil Vasile, Ilie VasileTudor Marin, Gheorghe Marin. Dărămuş devine preşedinte al Consiliului de Administraţie.
 
Citeşte şi
Creditorii societăţii Davi Security, deţinută de fostul colonel de securitate Victor Dărămuş, convocaţi în şedinţă
 
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în prezent, Victor Dărămuş este administrator în Agenţia de Investigaţii Davi SRL din Bucureşti, D&D Shipping Internaţional SRL (întrerupere de activitate) şi Helvetia Casino SA (radiată). În calitate de asociat, el mai apare în Agenţia de Investigaţii Davi SRL, Alexem Consulting SRL (faliment), D&D Shipping Internaţional SRL (întrerupere de activitate), Davi Advertising SRL (întrerupere de activitate), Davi Protect & Security (faliment), Eurobenefit - lichidată, Midali Invest Electric SRL, Rom Security Trading SRL.

Latifundiar de… Dropia

În urmă cu aproximativ zece ani, Victor Dărămuş, fost colonel d e Securitate, cumpăra 70 de hectare de teren într-unul dintre cele mai sărace sate din Constanţa - Dropia. De fapt, a cumpărat nu mai puţin de patru case şi terenul împrejmuitor, pe care a căzut şi o baltă, unde s-a apucat să facă piscicultură. Venirea lui Dărămuş la Dropia a fost ca o mană cerească, atât pentru săteni, cărora le-a dat de muncă la el la fermă, cât şi pentru administraţia locală a comunei Tortoman, de care aparţine satul.
 
Citeşte şi
 
Victor Dărămuş - baron de Dropia 

Contracte cu autorităţi publice 

În anul 2008, societatea a câştigat de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional contractul „Prestări servicii de pază“ în valoare de 77.112 lei. Ulterior, Ministerul Culturii şi Cultelor a atribuit societăţii Davi Security SRL contractul „Servicii de pază“, în valoare de 841.044 de lei. Şi în anul 2010, societatea a bifat un contract cu Oil Terminal SA, pentru servicii de pază, în valoare de 984.000 de lei.

Cine ia locul directorilor de la CNE Cernavodă

Vineri, conducerea SN Nuclearelectrica SA, prin directorul Daniela Lulache, a anunţat că s-a decis suspendarea din funcţie a directorului Sucursalei CNE Cernavodă şi a directorului economic al CNE Cernavodă pe durata aplicării măsurii controlului judiciar.
În vederea asigurării continuităţii activităţii, conducerea SNN a decis ca Marian Şerban, directorul Centralei CNE Cernavodă, să preia atribuţiile funcţiei de director al Sucursalei CNE Cernavodă, iar Titina Holobiuc să preia atribuţiile funcţiei de director economic în cadrul CNE Cernavodă.
 
Marian Şerban a ocupat până în prezent funcţia de director al Centralei CNE Cernavodă Unităţile 1 şi 2, coordonând Direcţia de Producţie, Direcţia Tehnică, departamentele de Control lucrări, Radioprotecţie, Securitate Nucleară şi monitorizare performanţe pentru ambele unităţi nucleare. Are o experienţă de peste 30 de ani în industria nucleară, ocupând funcţii de conducere pe perioada punerii în funcţiune a ambelor unităţi ale CNE Cernavodă. Marian Şerban este absolvent al Facultăţii de Fizică Tehnologică şi deţine un doctorat în Inginerie industrială.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Anghel Marius

23 Jan, 2018 12:14

Un material de excepție !!! Păcat de micuțul oraș, are ocazia prin intermediul Centralei să fie un exemplu dar dacă privim în urmă câți primari anchetați a avut... Nu mă mai miră nimic. Sper ca intr-o bună zi, despre Cernavodă se va scrie că este un oraș și nu o afacere... Vă mulțumesc.

nelu

24 Feb, 2016 10:00

D,N,A ACESTA AR FACE FOARTE BINE DACA PE ARCEST DIRFCTOR L-AR ANCHETA SI DESPRE CUM AU REUSIT ACESTI SA TRANSFORME APARTAMENTELE DE SERVICIU CONSTRUITE PE TIMPUL INAINTE DE REVOLUTIE DIN BANI STATULUI IN APARTAMENTE DE INTERVENTIE ASTFEL ACESTEA NU S-AU MAI PUTUT VINDE;INSTANTELEL-AU DAT SOLUTII VAVOTABILE//>>??

Adi

20 Feb, 2016 11:54

Felicitari pt documentarea si completa informare cu privire la acest subiect. Le dati clasa celorlalti ziaristi. La mai multe articole !

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 251

Contract de 47.000 de euro încheiat între Nuclearelectrica Serv SRL, județul Constanța, și Royal Eurotrans. Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

10 Apr 2024 1551

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 515

Decizii O licitație care viza suplimentarea stocului de echipamente utilizate în mentenanță la CNE Cernavodă, contestată la CNSC!

08 Apr 2024 414

Licitație de peste 200.000 de euro organizată de Nuclearelectrica SA. Produsele vor fi livrate la Centrala Nucleară de la Cernavodă, județul Constanța (DOCUMENT)

05 Apr 2024 500

Achiziții Constanța Sumă de peste 500.000 de lei pusă la bătaie de Nuclearelectrica Serv SRL. Ce vrea să cumpere (DOCUMENT)

03 Apr 2024 787

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 1012

Licitații Constanța Nuclearelectrica Serv SRL a cumpărat o platformă pentru lucru la înălțime. Ce preț a achitat (DOCUMENT)

20 Mar 2024 636

Nuclearelectrica SA și Dyomedica CND SRL, părți într-un dosar de pe rolul Tribunalului Constanța

15 Mar 2024 698

Nuclearelectrica Constanța închiriază roboți de curățare uscată mochete

15 Feb 2024 639

Nuclearelectrica încheie memorandum de înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru proiectele cheie la Unitățile 1 CNE Cernavoda și Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

15 Feb 2024 538

Licitații Constanța SN Nuclearelectrica SA - Sucursala CNE Cernavodă, licitație privitor la mijloacele de alarmare a personalului și a populației (DOCUMENT)

13 Feb 2024 931

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA investește într-un sistem de protecție fizică la clădirea facilităților pentru situații de urgență aferentă CNE Cernavodă (DOCUMENT)

11 Feb 2024 710

Firme Constanța Capitalul social al Nuclearelectrica Serv SRL a fost majorat. Decizie a SN Nuclearelectrica SA, asociat unic

10 Feb 2024 765

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

05 Feb 2024 823