Fost consilier al lui Radu Mazăre Reacția judecătorilor bucureșteni în procesul intentat de Răducu Preda Consiliului Superior al Magistraturii

  • Magistrații au decis că o altă instanță este competentă să soluționeze cererea.

  • Dosarul a fost transmis Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța.

  • Într-un alt dosar, penal, Răducu Preda a fost condamnat la patru ani de închisoare.

La finele săptămânii trecute, judecătorii Curții de Apel București au deschis dosarul în care Valentin Răducu Preda, fostul consilier al ex-primarului Radu Mazăre, a dat în judecată forumul suprem al magistraților români. Cazul fusese înregistrat la instanța bucureșteană încă din luna ianuarie, însă abia săptămâna trecută a intrat în atenția completului de judecată.
Preda contestase Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești. După analizarea cererii formulate de fostul consilier al lui Mazăre, magistrații bucureșteni au ajuns la concluzia că, de fapt, o altă instanță este competentă să soluționeze cererea. În aceste condiții, au decis ca dosarul să fie transmis Curții de Apel Constanța, mai precis secției specializate în litigii de contencios administrativ. Asta înseamnă că procesul va continua la Constanța, și nu la București, unde fusese deschis inițial.
Amintim că Valentin Răducu Preda a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii și solicită anularea în parte a Regulamentului instanțelor de judecată.
Într-un alt dosar, penal, fostul consilier al lui Mazăre a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru divulgarea secretului ce periclitează siguranța statului și trafic de influență.
 

„Anulare în parte regulament“


Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul în care Preda a dat în judecată CSM a fost înregistrat la Curte de Apel București, pe rolul Secției a IX-a contencios administrativ și fiscal, unde a primit indicativul 465/2/2020. Părți în proces sunt Răducu Valentin Preda, în calitate de reclamant, și forumul suprem al magistraților români, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de pârât.
Potrivit datelor oficiale, obiectul dosarului îl reprezintă „anulare act administrativ anulare în parte regulament din 17.12.2015“.
Regulamentul adoptat de CSM în data de 17 decembrie 2015 este Regulamentul de ordine interioară al instanțelor de judecată, adoptat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 1375/2015.
În articolul 1 al Hotărârii 1375/2015 se arată că „se aprobă Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, cuprins în anexa care face parte din prezenta hotărâre“. Totodată, articolul 2 prevede că „la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se abrogă Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005 privind aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor judecătorești, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 958 din 28 octombrie 2005, cu modificările și completările ulterioare“.
Anexa hotărârii, ce reprezintă de fapt Regulamentul propriu-zis de ordine interioară al instanțelor, cuprinde dispoziții generale legate de puterea judecătorească, instanțele de judecată, secții ori complete de judecată specializate.
De asemenea, în Regulament se regăsesc dispoziții privind conducerea instanțelor, atribuțiile judecătorilor și ale personalului instanțelor, ale asistenților judiciari, dar și măsuri privind unificarea practicii judiciare.

Citește și:

Fostul consilier al lui Radu Mazăre a dat în judecată forumul suprem al magistraților români. Ce a solicitat (document)

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A bătut palma cu procurorii DNA Gabriel Bohâlțeanu, din dosarul lui Răducu Preda, în așteptarea condamnării

19 Dec 2020 973

Oficial de la DNA. Fost consilier al lui Radu Mazăre Răducu Preda, trimis în judecată

17 Dec 2020 844

Răzgândirea fostului consilier al lui Mazăre

31 Oct 2020 2023

Fost consilier al lui Mazăre, la judecată cu CSM. Dosarul a ajuns la Constanța. Despre ce este vorba

22 Aug 2020 725

Fostul consilier al lui Radu Mazăre a dat în judecată forumul suprem al magistraților români. Ce a solicitat (document)

01 Jun 2020 2775

Dănuț Căpățînă, Răducu Preda și Sorin Șandru, cu plângeri la CSM

12 May 2020 2365

Judecătorii analizează azi cererea fostului consilier al lui Radu Mazăre, Valentin Răducu Preda

15 Apr 2020 763

Fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor Contestaţia în anulare formulată de Valentin Preda, admisă în principiu

27 Jan 2020 653

Fostul consilier al lui Radu Mazăre, Valentin Răducu Preda, azi, în faţa judecătorilor de la Curtea Supremă

22 Jan 2020 1003

Fostul secretar de stat Valentin Preda, nemulţumit de pedeapsă!

05 Dec 2019 1694

Fostul consilier al lui Radu Mazăre, Valentin Răducu Preda, condamnat definitiv. Iată minuta instanţei!

09 Apr 2019 2299

Noi detalii în dosarul lui Valentin Preda, fost secretar de stat şi consilier al lui Radu Mazăre

04 Apr 2019 1543

Emoţii la Înalta Curte! Instanţa se pronunţă azi în dosarul lui Valentin Preda, fost secretar de stat şi consilier al lui Radu Mazăre

21 Mar 2019 1607

Valentin Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre, condamnat în primă instanţă. Noul termen al apelului, 7 martie

19 Feb 2019 1893

Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională Unul dintre dosarele DNA, amânat pentru februarie 2019

18 Dec 2018 1032