Fost consilier al lui Radu Mazăre Reacția judecătorilor bucureșteni în procesul intentat de Răducu Preda Consiliului Superior al Magistraturii

  • Magistrații au decis că o altă instanță este competentă să soluționeze cererea.

  • Dosarul a fost transmis Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța.

  • Într-un alt dosar, penal, Răducu Preda a fost condamnat la patru ani de închisoare.

La finele săptămânii trecute, judecătorii Curții de Apel București au deschis dosarul în care Valentin Răducu Preda, fostul consilier al ex-primarului Radu Mazăre, a dat în judecată forumul suprem al magistraților români. Cazul fusese înregistrat la instanța bucureșteană încă din luna ianuarie, însă abia săptămâna trecută a intrat în atenția completului de judecată.
Preda contestase Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești. După analizarea cererii formulate de fostul consilier al lui Mazăre, magistrații bucureșteni au ajuns la concluzia că, de fapt, o altă instanță este competentă să soluționeze cererea. În aceste condiții, au decis ca dosarul să fie transmis Curții de Apel Constanța, mai precis secției specializate în litigii de contencios administrativ. Asta înseamnă că procesul va continua la Constanța, și nu la București, unde fusese deschis inițial.
Amintim că Valentin Răducu Preda a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii și solicită anularea în parte a Regulamentului instanțelor de judecată.
Într-un alt dosar, penal, fostul consilier al lui Mazăre a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru divulgarea secretului ce periclitează siguranța statului și trafic de influență.
 

„Anulare în parte regulament“


Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul în care Preda a dat în judecată CSM a fost înregistrat la Curte de Apel București, pe rolul Secției a IX-a contencios administrativ și fiscal, unde a primit indicativul 465/2/2020. Părți în proces sunt Răducu Valentin Preda, în calitate de reclamant, și forumul suprem al magistraților români, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de pârât.
Potrivit datelor oficiale, obiectul dosarului îl reprezintă „anulare act administrativ anulare în parte regulament din 17.12.2015“.
Regulamentul adoptat de CSM în data de 17 decembrie 2015 este Regulamentul de ordine interioară al instanțelor de judecată, adoptat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 1375/2015.
În articolul 1 al Hotărârii 1375/2015 se arată că „se aprobă Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, cuprins în anexa care face parte din prezenta hotărâre“. Totodată, articolul 2 prevede că „la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se abrogă Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005 privind aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor judecătorești, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 958 din 28 octombrie 2005, cu modificările și completările ulterioare“.
Anexa hotărârii, ce reprezintă de fapt Regulamentul propriu-zis de ordine interioară al instanțelor, cuprinde dispoziții generale legate de puterea judecătorească, instanțele de judecată, secții ori complete de judecată specializate.
De asemenea, în Regulament se regăsesc dispoziții privind conducerea instanțelor, atribuțiile judecătorilor și ale personalului instanțelor, ale asistenților judiciari, dar și măsuri privind unificarea practicii judiciare.

Citește și:

Fostul consilier al lui Radu Mazăre a dat în judecată forumul suprem al magistraților români. Ce a solicitat (document)

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătorii au încetat procesul penal faţă de Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor! (MINUTĂ)

08 Jun 2023 1559

Curtea de Apel București, așteptată să se pronunțe azi în dosarului lui Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor!

07 Jun 2023 1772

Curtea de Apel București anunță când s-ar putea pronunța în dosarul unui fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

12 May 2023 1101

Fost consilier al lui Radu Mazăre Tribunalul București a încetat procesul penal față de Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor!

18 Feb 2023 2457

Tribunalul București, un nou termen în dosarul lui Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

02 Sep 2022 1281

Tribunalul București continuă procesul lui Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

20 May 2022 1667

„Scopul preventiv-educativ, atins!“ Deși DNA Constanța s-a opus, Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat, eliberat condiționat

02 Nov 2021 2814

Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, va fi pus în libertate

01 Nov 2021 3365

Un fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor, pus în libertate la Medgidia. DNA Constanța se opune

19 Oct 2021 2609

Fostul consilier al lui Radu Mazăre a cerut eliberarea din arest. Ce răspuns a primit

29 May 2021 2953

Tribunalul București, undă verde pentru dosarul lui Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

09 Apr 2021 2010

Tribunalul București, așteptat să se pronunțe azi în dosarul lui Valentin Răducu Preda

09 Mar 2021 2257

Valentin Preda, fost secretar de stat, trimis în judecată. Final de anchetă în cameră preliminară

27 Feb 2021 4740

Anunț important din sala de judecată! Judecătorii au respins un acord DNA. Cine bătuse palma cu procurorii

25 Feb 2021 2419

A bătut palma cu procurorii DNA Gabriel Bohâlțeanu, din dosarul lui Răducu Preda, în așteptarea condamnării

19 Dec 2020 3654