Fost lucrător al BCCO Constanţa Angajat al Direcţiei Operaţiuni Speciale, condamnat definitiv pentru moartea unui om

Dosarul cauzei a fost deschis în august 2011 şi închis definitiv în septembrie anul acesta

Paul Şchiopu, lucrător în cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale Constanţa şi fost angajat al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa a fost condamnat definitiv. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României i-au aplicat bărbatului pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pe durata unui termen de încercare de patru ani. Paul Şchiopu a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, după ce în 2011 a fost implicat într-un accident rutier soldat cu decesul unui bărbat.

Potrivit lucrătorilor Serviciului Rutier Constanţa, în dimineaţa zilei de 16 august 2011, aproape de localitatea Tuzla, Marian Prodan a condus un automobil, care s-ar fi stricat. Din acest motiv, Prodan ar fi încercat să repare maşina, foarte aproape de axul drumului. În timp ce Marian Prodan lucra la motor în partea laterală a automobilului, a fost lovit de maşina condusă de Paul Şchiopu, care venea din spate.

Angajatul Direcţiei Operaţiuni Speciale Constanţa a fost trimis în judecată la începutul lunii decembrie 2011. Pe data de 3 decembrie 2012, Tribunalul Constanţa, instanţă investită cu soluţionarea cauzei, l-a condamnat pe Şchiopu la pedeapsa de doi ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe durata unui termen de încercare de patru ani. Mai mult decât atât, Tribunalul Constanţa a admis, în parte, acţiunea civilă şi l-a obligat pe Şchiopu, în solidar cu partea responsabilă civilmente, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi alături de asigurătorul de răspundere civilă SC Omniasig Vienna Insurance Group SA, la plata sumelor de 30.000 de lei daune morale către partea civilă Nicuşor Prodan şi 5.348 de lei daune materiale către partea civilă Victoria Vârtosu. Lucrătorul Direcţiei Operaţiuni Speciale Constanţa a mai fost obligat de judecători, în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul General al Poliţiei Române, la plata sumei de 3.200 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Decizia a fost atacată, cu apel, la Curtea de Apel Constanţa, cauza fiind înregistrată pe rolul acestei instanţe pe data de 28 februarie 2013. Aproape de finalul lunii septembrie 2013, Curtea de Apel Constanţa a respins, ca nefondate, apelurile declarate atât de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cât şi de Paul Şchiopu, de părţile civile, de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi de asigurătorul SC Omniasig Vienna Insurance Group SA împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Constanţa în data de 3 decembrie 2012. Şi decizia Curţii de Apel Constanţa a fost atacată, cauza fiind trimisă astfel spre soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. În urmă cu scurt timp, Curtea Supremă a menţinut decizia Tribunalului Constanţa, instanţă care l-a condamnat pe angajatul Direcţiei Operaţiuni Speciale Constanţa la doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată, pentru ucidere din culpă.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României este definitivă.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.