Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, cooptat în SC Picus Consulting SRL

Firma Alsecon Limited, reprezentată prin împuternicirea generală din data de 28.11.2016, autentificată de notarul public Johannes Benjamin Daniel Walker - Shoemansville, Republica Africa de Sud, la data de 5.12.2016, apostilată (conform Convenţiei de la Haga din data de 5 octombrie 1961) sub nr. 19175/16 din data de 6.12.2016 în Pretoria, Republica Africa de Sud, de Lucica Simona Căpăţînă, cetăţean român, născută la data de 26.11.1971 în municipiul Feteşti, judeţul Ialomiţa, şi Lucica Simona Căpăţînă, în calitate de asociaţi ai Picus Consulting SRL, au decis în Adunarea Generală a Asociaţilor din 28.12.2016 cooptarea în societate a lui Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
De asemenea, asociaţii au decis majorarea capitalului social de Ia 400 de lei Ia 500 de lei, prin aport numerar în sumă de 100 de lei, respectiv zece părţi sociale a 10 lei fiecare, al lui Dănuţ Căpăţînă. După majorare, structura capitalului social, de 500 de lei, respectiv 50 de părţi sociale a 10 lei fiecare, este: Alsecon Limited - 30 de părţi sociale, adică 300 de lei, respectiv 60% din capitalul social; Dănuţ Căpăţînă - zece părţi sociale, adică 100 de lei, respectiv 20% din capitalul social; Lucica Simona Căpăţînă - zece părţi sociale, adică 100 de lei, respectiv 20% din capitalul social.
 
O altă hotărâre se referă la retragerea din calitatea de asociat a societăţii Alsecon Limited şi cesiunea a 30 de părţi sociale, în valoare de 300 de lei, la valoarea nominală, către Lucica Simona Căpăţînă. După cesiune, structura capitalului social, de 500 de lei, respectiv 40 de părţi sociale a 10 lei fiecare, este: Lucica Simona Căpăţînă - 40 de părţi sociale, adică 400 de lei, respectiv 80% din capitalul social; Dănuţ Căpăţînă - zece părţi sociale, adică 100 de lei, respectiv 20% din capitalul social. Asociaţii au mai votat revocarea din funcţia de administrator a Lucicăi Simona Căpăţînă şi numirea în funcţia de administrator a lui Dănuţ Căpăţînă. Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor Picus Consulting SRL a fost publicată în Monitorul Oficial.

Condamnat de Tribunalul Bucureşti la 13 ani şi patru luni de închisoare

Aşa cum arătam în ediţiile precedente, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit primul termen de judecată (26 ianuarie) în apelul dosarului în care Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 13 ani şi patru luni de închisoare. Decizia Curţii de Apel Bucureşti va fi definitivă. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada iulie 2009 - mai 2016, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins, de la mai mulţi reprezentanţi de societăţi comerciale, sume de bani în cuantum de 310.826 de euro, 27.900 de dolari şi 4.768.698,78 de lei, din care a primit în total suma de 197.858,59 de euro, 27.900 de dolari şi 4.768.698,78 de lei“.
 
„Banii au fost primiţi atât în mod direct, cât şi prin intermediul inculpatei SC Picus Consulting SRL şi patru firme off-shore deţinute de inculpat sau de amici ai inculpatului, în schimbul încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu acele societăţi comerciale. Aceste contracte vizau achiziţia de servicii IT şi ulterior de mentenanţă IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaţilor spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator. Sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de către reprezentanţii societăţilor comerciale care au încheiat contracte cu Spitalul Judeţean Constanţa în conturile inculpatei SC Picus Consulting SRL şi al firmelor off-shore, în baza unor contracte de prestări servicii de consultanţă fictive“, conform DNA.
 
„Din totalul banilor primiţi cu titlu de mită, suma de 4.768.698,78 de lei a provenit de la inculpatul Ivan Constantin Virgil, director general al unei societăţi comerciale, fiind remisă în perioada iulie 2009 - mai 2016, în vederea derulării în bune condiţii a două contracte şi a plăţii la timp a facturilor aferente acestora, sub forma unor plăţi lunare aferente unor servicii de consultanţă neefectuate. Inculpatul Căpăţînă Dănuţ şi-a început activitatea infracţională imediat după numirea sa în funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Atunci, profitând de faptul că, anterior, deţinuse funcţia de manager la o societate comercială cu activitate în domeniul medical, Căpăţînă Dănuţ a negociat cu directorul general al acelei societăţi, Ivan Constantin Virgil, menţinerea unui contract încheiat anterior între societate şi SC Picus Consulting SRL (controlată de Căpăţînă Dănuţ), prin care inculpatul Căpăţînă Dănuţ îşi încasa salariul aferent funcţiei de manager. În schimbul acestor sume de bani, Căpăţînă Dănuţ se angaja că vor fi achitate la timp facturile pe care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa le emitea către această firmă şi că imaginea firmei va fi protejată pe plan local, în contextul în care inculpatul ştia că firma de servicii medicale dorea să-şi extindă activitatea în judeţul Constanţa“, se mai arată în rechizitoriu.
 
„Ulterior, în perioada 2010 - 2011, activitatea infracţională a inculpatului Căpăţînă Dănuţ s-a extins, inculpatul propunând colaboratorilor apropiaţi care deţineau societăţi comerciale încheierea unor contracte de consultanţă fictive cu anumite firme off-shore, în schimbul facilitării încheierii/menţinerii/reînnoirii contractelor cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, plăţii la timp a facturilor şi derulării fără incidente a acestor contracte. Toate firmele de la care inculpatul a pretins şi primit mită în prezentul dosar sunt firme cu care inculpatul colaborase anterior sau pe ai căror reprezentanţi îi cunoscuse anterior, asigurându-se astfel că riscul unui eventual denunţ este minim, fapt confirmat de perioada lungă în care şi-a derulat activitatea infracţională.
 
Iniţial, inculpatul a încasat sumele reprezentând mita în conturile a două firme de tip off-shore indicate de un prieten al său, iar din anul 2011, inculpatul a încasat sumele reprezentând mita printr-o firmă off-shore la care devenise acţionar. La sfârşitul anului 2013, inculpatul a mai înfiinţat încă o firmă off-shore prin intermediul unei persoane din familie. Ulterior, din banii primiţi drept mită, o parte au fost viraţi către SC Performance Profile SRL, iar altă parte au fost retraşi, fiind folosiţi pentru achiziţionarea a diverse bunuri şi servicii (locuinţe, excursii în străinătate). Contractele de consultanţă încheiate de inculpat cu societăţile care dădeau mita mascată erau similare, iar aceleaşi rapoarte de consultanţă întocmite în vederea justificării sumelor de bani se livrau către mai multe firme“, potrivit DNA.

Citeşte şi:

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, condamnat la 13 ani de închisoare. Primul termen în apel, 26 ianuarie

S-a amânat pronunţarea în dosarul Turimobil SRL, firmă înfiinţată de fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa Dănuţ Căpăţînă 

Cum încearcă Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, să-şi anuleze sentinţa de 13 ani de închisoare

După condamnarea la 13 ani de puşcărie! O nouă veste proastă pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa (document) 


Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, în faţa judecătorilor. Este acuzat de luare de mită şi de spălare de bani

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, aşteptat la Tribunalul Bucureşti pe data de 8 decembrie (rechizitorii)

Detalii ştiute până azi doar de DNA Trei ani cu suspendare pentru Lucica Căpăţînă, soţia fostului şef al Spitalului Judeţean Constanţa (document)
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Atragerea răspunderii“ Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Judeţean Constanța, chemat la judecată de ANAF

06 Nov 2020 1243

Picus Consulting SRL, în faliment! S-a dat un nou termen. Firma aparține fostului şef al Spitalului Judeţean Constanța

30 Sep 2020 923

Dosar la Tribunal Falimentul Picus Consulting SRL, firma fostului şef al Spitalului Judeţean, aproape de final

25 Feb 2020 1767

Firma fostului şef al Spitalului Judeţean, Dănuţ Căpăţînă Falimentul Picus Consulting SRL a primit un nou termen

27 Jan 2020 692

Picus Consulting SRL, firma fostului şef al Spitalului Judeţean Constanţa, în faliment. Judecata continuă

12 Aug 2019 3018

Firma fostului şef al Spitalului Judeţean Constanţa, în faliment. Azi, un nou termen

14 Jan 2019 2504

Asociat unic, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa Falimentul Picus Consulting SRL, amânat pentru 2019

03 Nov 2018 913

Falimentul firmei Picus Consulting SRL, amânat pentru octombrie

10 Jul 2018 1177

Asociat unic, fostul şef al Spitalului Judeţean Falimentul firmei Picus Consulting SRL, din nou în atenţia magistraţilor

04 Jun 2018 1087

Povestea oficială Cum a intrat în faliment Picus Consulting SRL. Asociat unic, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Judeţean (document)

13 Mar 2018 2153

Luare de mită şi spălarea banilor Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, trimis în judecată de DNA

01 Sep 2016 4809

Dănuţ Căpăţînă, şeful Spitalului Judeţean - profil de manager inculpat (documente)

06 Nov 2014 4806