Fostul ministru Cristian Ghinea, mesaj pentru ministrul Sănătății. „Rafila, nu fi puturos, pune mâna și fă spitale!“

Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea îl acuză printr-un mesaj pe Facebook pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că nu se fac demersurile necesare pentru construirea unor noi spitale. 

„Rafila, nu fi puturos, pune mâna și fă spitale!“ - este mesajul pe care îl transmite Cristian Ghinea ministrului Sănătății. 

Redăm mai jos mesajul postat pe Facebook de fostul ministru, Cristian Ghinea: 

„PSD e încurcat de cele 1,7 miliarde de euro din PNRR pentru construcția de spitale. Se dau de ceasul morții să găsească scuze și să inventeze pretexte ca să nu le facă. De asta și atacă PSD continuu PNRR pentru că impune un mod de a face lucrurile pe care ei nici nu-l știu, nici nu-l vor.

Marcel Ciolacu a fluturat niște cifre bombă: cică ar fi în PNRR o chestie cu 30 de milioane bani de consultanță la 5 milioane investiții. Pam-pam, titluri de presă.
I-am propus un pariu: îi dau încă trei indemnizații de revoluționar ca cea pe care o ia ”eroul” Marcel dacă aduce exemplul. Nimic.

Aseară, Rafila a fost la TV la Gâdea, la un exercițiu ”jurnalistic” de masat dorsalul cu limba. Au găsit ei bomba. Investiții la Agenția care va construi spitale de 5 milioane și consultanță de 25. Au pierdut 5 milioane de euro pe drum, dar să trecem peste.

Adevărul:
Agenția care ar trebui să construiască spitale (ANDIS) este finanțată din PNRR. Asta înseamnă 5 milioane pentru funcționarea sa (salarii, dotări) până în 2026 și 25 de milioane pentru tot ce înseamnă asistență tehnică la construcția de spitale.

Cât e investiția de fapt? Stați jos?
1,7 MILIARDE EURO. Repet: Un miliard plus 700 milioane. Euro.


Cât de analfabet să fii să crezi că salariile de la ANDIS sunt ”investiții” și să omiți 1,7 miliarde cât e investiția în spitale?

De ce e ANDIS în PNRR?

După ce am convins Comisia să ne acorde o sumă atât de mare pentru Sănătate (2,6 miliarde, din care 1,7 pentru spitale) s-a pus întrebarea legitimă: dar cine le construiește?
Da, suntem țara unde tătucul lui Marcel și al lui Rafila, Liviu Dragnea, a promis 8 spitale regionale și în 3 ani de guvernare nu au început nici măcar unul.

Explică asta la Bruxelles, că aveam bani europeni de 3 spitale, borfașii nu s-au apucat de nici unul dar au promis 8 și nici din alea nu au făcut vreunul.
Am deblocat noi pe cele trei și dacă citiți știri că se semnează contracte de spitale regionale la Cluj, Iași și Craiova e pentru că Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au muncit pentru asta.

Ministerul Sănătății are două direcții generale care se calcă în picioare, una pentru spitale regionale (făcute pe fonduri UE) și o alta pentru spitale din fonduri UE. Știu că uneori par glumeț, dar e o reacție la absurdul situației, chiar atât de stupizi sunt.

Deci eram cumva blocați: cum să justificăm suma de spitale fără să schimbăm nimic acolo?
Așa că am decis să înlocuim acele direcții cu ANDIS. Evident, directorimea din MS e acum isterizată că pierde postul călduț și se agită. Iar Rafila îi ține în brațe. Prima investiție de când e ministru a fost să cumpere televizoare în tot ministerul - nu glumesc nici cu asta, e pe bune. Atât înțelege din investiții în sănătate.

A fost o mare reușită să putem finanța ANDIS și cheltuielile tehnice pentru spitale din PNRR. De ce? Pentru că doar excepțional se poate, regulamentul PNRR presupune că există deja proiectele și că avem doar lipsă de bani. Nu e cazul.

În concluzie, nici vorbă de ”consultanță” de 25 milioane la investiții de 5 milioane. Ci investiții de 1,7 miliarde în spitale și 30 de milioane pentru tot aparatul care le face, pe 5 ani.

Hai să vedem ce înseamnă ”consultanța” (de fapt, asistență tehnică):
- Studii de fezabilitate (da, e nevoie, proiectele nu cresc în pomi, nu avem spitale pentru că PSD crede că un spital se face ca o vilă de baron, așa. Nu e cazul).
- Monitorizarea de șantier (trebuie să iei oameni specializați)
- Asistență pentru achiziția și instalarea echipamentelor medicale (da, și aici trebuie să iei experți, să nu mai pățim că dăm bani pentru echipamente nefolosite).
- Pregătirea personalului ANDIS pentru elaborare modele financiare și de cost/beneficiu (aș explica pentru PSD, dar nu vreau să creadă că sunt rău cu ei, să caute pe google).
- Asistență pentru elaborarea și verificarea normelor de siguranță (ca să nu mai explodeze și alte grozăvii).

E mult 25 de milioane pentru toate astea, pentru 25 de spitale pentru 5 ani? Dacă așa crede Rafila și vrea să facă economii, să le facă cu experții de la PSD. Să zică Comisiei: doamna, s-au bătut Ghinea și Mihăilă să pună bani pentru șantiere, dar nu avem nevoie, le organizăm noi cu experții PSD. Și gata.
Acum, de ce toată această șaradă?

Evident că se pregătesc să o dea de gard. În martie trebuie elaborate criteriile de selecție a spitalelor. ANDIS trebuia să fie deja operațională și nu este. În iunie trebuie să bată în cuie lista de 25 de spitale din PNRR. Le e lene să muncească la asta, Rafila se ocupă să cumpere televizoare în minister.

Soluția? Să zicem că ia Ghinea consultanță. Învârtim subiectul la Gâdea la ora de masaj dorsal, nimeni nu mai înțelege nimic și ne scoatem cumva. O să mă ocup eu de verificat șantiere de spitale, instalat echipamente, norme de siguranță? Nu, nu mă pricep, nu am de gând și nu aș face-o. E un non-subiect inventat de PSD pentru că le-am dat de muncă prin PNRR și sunt puturoși.
Băi, oricât încercați să lipiți asta de mine, nu ține. Organizația pe care am fondat-o și care devine coșmarul leneșilor NU IA FONDURI DIN PNRR.

Suntem aici ca să arătăm cine face și cine nu face din PNRR, nu avem nici o treabă cu statul și cu banii din PNRR. Oricine poate dona, oamenii au încredere în noi și chiar funcționează: https://www.otaracaafara.eu/doneaza/. Dragi români, care vreți să fiți mogulPNRR, vă așteptăm să donați.
Asta îi va isteriza suplimentar pe Ciolacu și Rafila. Urmează informații bombă despre Rafila și lenea lui care va deveni proverbială. Tot acest atac e unul preventiv, pentru că ei știu că eu știu.
Ciolacu, Rafila - sunteți pe cale să ratați șansa de a investi 1,7 MILIARDE euro în spitale. O să fiu aici să vă toc cu asta.
Puneți mâna la muncă, putorilor!“ - se arată în mesajul lui Cristian Ghinea

Sursa foto: Facebook/Cristian Ghinea

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marius Voineag, șeful DNA - apărarea reputației profesionale Secția pentru Procurori din CSM solicită intervenția Inspecției Judiciare

14 Mar 2024 464

LIVE VIDEO+TEXT USR Constanța la prima conferință de presă din 2024 (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Jan 2024 961

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 23 mai 2023

24 May 2023 1244

LIVE VIDEO. USR Constanța„Provocarea noastră este să venim cu alternative în administrațiile publice locale pentru a atrage cât mai multe fonduri europene“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 May 2023 1729

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 octombrie 2021

13 Oct 2021 4333

Klaus Iohannis a semnat decretele. Cine îi va înlocui pe miniștrii USR PLUS

08 Sep 2021 3246

Localitățile din România, oportunități noi de finanțare. Ce spune ministrul Cristian Ghinea

12 Jul 2021 2715

Au fost semnate acorduri-cadru pentru furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor

15 Jun 2021 1414

Klaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

26 Apr 2021 1514

Cristian Ghinea - „Hai să știm prin lege cine ne sunt securiștii”

17 Mar 2021 3206

Şedinţă pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la Cotroceni

03 Mar 2021 1255

Ședință de lucru la Palatul Cotroceni, programată astăzi. Cine va participa

21 Jan 2021 1335

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Pentru orașe alocarea financiară va merge, prioritar, spre „digital și verde”

11 Jan 2021 2962

Nicuşor Dan „Un prim-ministru condamnat penal ar duce la o izolare a României“

12 Dec 2016 5936

Iohannis a semnat numirea lui Dragoș Cristian Dinu în funcția de ministru al Fondurilor Europene

27 Oct 2016 2119