FOTO Superbele ornamente ale bătrânului Cazino „au prins viață”



 
  • Pe zi ce trece, Cazinoul din Constanța, conceput de arhitectul Daniel Renard, își recapătă strălucirea de altădată.
  • Echipele de muncitori lucrează la foc continuu, atât la interior, cât și la exterior, în funcție de condițiile atmosferice, astfel că lucrările se află într-un stadiu avansat.

Prezent zilnic pe șantierul de la Cazino, arh. Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților Dobrogea, ne-a prezentat semnificația ornamentelor exterioare, dar și de ce proceduri a fost nevoie pentru refacerea acestora:

„La exterior, în afară de turnuri, majoritatea ornamentelor au fost ori recondiționate ori înlocuite, în funcție de starea în care se găseau.

Expresia exterioară a Cazinoului din Constanța relevă ordinea spațială interioară, atât prin compoziția volumelor (organizarea în trepte, piramidală), cât și prin traforarea fațadelor cu șiruri de arcaturi, cu ferestre, două dintre ele uriașe, dominante. Una în formă de potcoavă turtită recurbată, aflată pe fațada principală dinspre oraș (fereastra-scoică), ne prezintă marea sală a Cazinoului, cealaltă - pusă pe verticală cu un arc semicircular, așezat în axul fațadei laterale dinspre port, luminează scara monumentală ce duce la Sala de Spectacole. Fațadele sunt ornamentate echilibrat și scot în evidență plasticitatea sculpturală a formelor: arcele ce unesc coloanele; inserțiile de pe fațade sunt ornamente cu motive florale ori cu motive simbolice inspirate din fauna marină - scoici, delfini sau chiar din mitologie - un fel de himere marine. Este prezentă și tehnică marină - prove de corăbii, catarge, globuri terestre cu cercuri de sextant".


Majoritatea acestor inserții în stil Art Nouveau erau degradate, crăpate sau descompletate, astfel că specialiștii constructorului au luat mulaje de pe ornamentele neafectate și apoi au creat replici, folosindu-se ca material microbetonul.

Potrivit arhitectului Radu Cornescu, ornamentele au fost fixate în locul celor degradate, folosindu-se ancore din fibră de sticlă, încastrate adânc în pereții de fațadă. Odată montate, ele au fost finisate și vopsite cu materiale speciale care să reziste la acțiunea distructivă a mediului salin, aceleași cu care se vor finisa toate fațadele.

În paralel cu restaurarea ornamentelor de pe fațade, se lucrează și la cele din interior, pe masură ce se termină lucrările de reamenajare a spațiilor interioare.

Sursă foto: Primăria Municipiului Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1964

Fotoreportaj Cazinoul din Constanța surprins în imagini de sus, cu drona (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1059

Primarul Vergil Chițac, în vizită la Cazinoul din Constanța „Îndrăznesc să spun că va fi un rezultat care va depăși toate așteptările”

09 Feb 2024 1073

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1734

Primarul Municipiului Constanța „Cazinoul veghează asupra Mării Negre de peste 100 ani și este pe cale să își recapete strălucirea de odinioară!“

29 Dec 2023 628

Lucrările exterioare, reabilitarea terasei, zidului de apărare și a balustradei Cazinoului, estimate la aproximativ 12 milioane de lei (DOCUMENT)

01 Dec 2023 1179

Primăria Constanța! Cazinoul ar urma să fie renovat integral până la finalul lunii iulie 2024

20 Nov 2023 758

Constanța Carp, arhitecta care a proiectat lucrările de salvare a Cazinoului din Constanța – „Cazinoul cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea“ (FOTO)

12 Aug 2023 5359

Editorial Cazinoul din Constanța – „Reparăm o mare rușine și o nedreptate istorică“

08 May 2023 1813

Trei ani de când Cazinoul din Constanța a reînceput să respire viață (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2023 2794

Editorial Despre cum aproape am „ucis“ Cazinoul

30 Jul 2022 1809

Când va fi gata Cazinoul din Constanța. Stadiul lucrărilor

27 May 2022 3428

Primăria Constanţa va reabilita zidul de sprijin și balustrada de la Cazino

01 Mar 2022 1947

Zeci de muncitori lucrează zilnic la renovarea și recondiționarea Cazinoului din Constanța

11 Nov 2021 3144

Editorial Chiar este blestemat Cazinoul din Constanța?

29 May 2021 5059