FOTO Superbele ornamente ale bătrânului Cazino „au prins viață” 
  • Pe zi ce trece, Cazinoul din Constanța, conceput de arhitectul Daniel Renard, își recapătă strălucirea de altădată.
  • Echipele de muncitori lucrează la foc continuu, atât la interior, cât și la exterior, în funcție de condițiile atmosferice, astfel că lucrările se află într-un stadiu avansat.

Prezent zilnic pe șantierul de la Cazino, arh. Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților Dobrogea, ne-a prezentat semnificația ornamentelor exterioare, dar și de ce proceduri a fost nevoie pentru refacerea acestora:

„La exterior, în afară de turnuri, majoritatea ornamentelor au fost ori recondiționate ori înlocuite, în funcție de starea în care se găseau.

Expresia exterioară a Cazinoului din Constanța relevă ordinea spațială interioară, atât prin compoziția volumelor (organizarea în trepte, piramidală), cât și prin traforarea fațadelor cu șiruri de arcaturi, cu ferestre, două dintre ele uriașe, dominante. Una în formă de potcoavă turtită recurbată, aflată pe fațada principală dinspre oraș (fereastra-scoică), ne prezintă marea sală a Cazinoului, cealaltă - pusă pe verticală cu un arc semicircular, așezat în axul fațadei laterale dinspre port, luminează scara monumentală ce duce la Sala de Spectacole. Fațadele sunt ornamentate echilibrat și scot în evidență plasticitatea sculpturală a formelor: arcele ce unesc coloanele; inserțiile de pe fațade sunt ornamente cu motive florale ori cu motive simbolice inspirate din fauna marină - scoici, delfini sau chiar din mitologie - un fel de himere marine. Este prezentă și tehnică marină - prove de corăbii, catarge, globuri terestre cu cercuri de sextant".


Majoritatea acestor inserții în stil Art Nouveau erau degradate, crăpate sau descompletate, astfel că specialiștii constructorului au luat mulaje de pe ornamentele neafectate și apoi au creat replici, folosindu-se ca material microbetonul.

Potrivit arhitectului Radu Cornescu, ornamentele au fost fixate în locul celor degradate, folosindu-se ancore din fibră de sticlă, încastrate adânc în pereții de fațadă. Odată montate, ele au fost finisate și vopsite cu materiale speciale care să reziste la acțiunea distructivă a mediului salin, aceleași cu care se vor finisa toate fațadele.

În paralel cu restaurarea ornamentelor de pe fațade, se lucrează și la cele din interior, pe masură ce se termină lucrările de reamenajare a spațiilor interioare.

Sursă foto: Primăria Municipiului Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bucăți de istorie, descoperite în timpul lucrărilor de restaurare a Cazinoului

31 Dec 2020 1147

Lucrările avansează vizibil la Cazinoul din Constanța

15 Sep 2020 1265

O nouă etapă importantă a lucrărilor de reabilitare a Cazinoului

08 Aug 2020 967

Lucrări pe faleza Cazinoului

23 Jul 2020 886

Reportaj în exclusivitate realizat de ZIUA de Constanța Ce au scos la iveală lucrările de la Cazino de până acum. Cât de afectată îi este, de fapt, structura (galerie foto)

18 Jul 2020 3198

Constanța Au fost recondiționate băncile de pe faleza Cazino. Reparații și pentru cele din Piața Ovidiu (galerie foto)

02 Jul 2020 900

Constanța Lucrări de întreținere și recondiționare a băncuțelor de pe faleza Cazino

11 Jun 2020 927

O parte din schițele de proiectare pentru lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța, finalizate

02 May 2020 2219

„Constructorii vor avea parte de tot sprijinul nostru“ Anunț de ultim moment făcut de CNI despre Cazinoul din Constanța!

13 Apr 2020 1380

Organizare de șantier pentru o lucrare monumentală. Când a fost văzut ultima dată Cazinoul „sub asediul“ schelelor (galerie foto + video)

10 Apr 2020 3045

Cazino, drumul spre renaștere Dr. ing. Petre Badea, directorul Aedificia Carpați - „Vom respecta sigur acest termen, chiar și în contextul crizei actuale“ (galerie foto)

04 Apr 2020 2949

Ședință online Comisia Națională de Arheologie a aprobat lucrările de la Cazino. Ce condiție s-a pus

31 Mar 2020 2050

Vești bune în vremuri grele Lucrările la Cazino continuă. S-au depus actele necesare pentru obținerea avizelor. Ce ne-au declarat specialiștii

18 Mar 2020 3164

Cazinoul din Constanța se pregătește de restaurare (galerie foto)

06 Mar 2020 1558

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța 87% dintre respondenți vor ca pasarela din Mamaia să fie reabilitată!

03 Feb 2020 2604