Actualitate

Fraudă de milioane de euro în atenția Direcției Naționale Anticorupție și a Oficiului European de Luptă antifraudă

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției, au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, faţă de inculpatul LA SALA MARIO, cetățean italian, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de trafic de influență.

Cauza are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75 % din fonduri europene și 25 % din bugetul de stat.

În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.
 
Din ordonanța privind măsura controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada iunie - iulie 2012, inculpatul La Sala Mario a pretins unui reprezentant al companiei de construcții, suma de 1.900.000 euro, promițându-i că, datorită influenței pe care o are asupra ministrului transporturilor, îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei de construcții, legată de plățile scadente și restante ale CFR.
 Urma ca banii să fie încasați prin intermediul unor contracte încheiate cu societatea controlată de Favino Roberto Pasquale, Team Delta Proiect SRL.

Activitatea de pretindere a venit în continuarea și susținerea activității de pretindere săvârșită de Favino Roberto Pasquale față de reprezentanții aceleiași companii de construcții, având rolul de a întări faptul că semnarea contractelor (menite să mascheze cumpărarea influenței) constituie unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plățile scadente și restante ale CFR și, totodată, de a asigura plata sumelor de bani restante în contul companiei de construcții.

În perioada 2012 – 2015, inculpatul a primit indirect, pentru sine sau pentru altul, prin intermediul a trei contracte fictive încheiate de compania de construcții, cu societatea Team Delta Proiect SRL, suma de 9.845.937,31 lei (aproximativ 2,1 milioane euro) pentru a-și exercita influența asupra ministrului transporturilor și a-l determina pe acesta să se implice în rezolvarea problemei companiei respective.

Din suma totală, inculpatul La Sala Mario a încasat 4.472.141 lei (1.020.550 euro), în perioada 05.11.2012 – 26.08.2013, prin intermediul a 34 de viramente bancare efectuate din contul societății Team Delta Proiect SRL în conturile a două societăți belgiene aflate sub controlul său. În perioada imediat următoare, suma de 600.693 euro a fost virată din conturile societăților belgiene în conturile personale ale inculpatului La Sala Mario.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul LA SALA MARIO trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție  ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit;
d) să nu ia legătura cu persoanele menționate în ordonanța procurorilor şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect pe nicio cale;
 
Inculpatului La Sala Mario i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Investigația este realizată cu sprijinul OLAF.

Direcția Națională Anticorupție face precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Pentru mine este o continuare a activității de la DNA” Kovesi cere procurorilor și judecătorilor „să continue ce s-a început”

20 Sep 2019 481

Chestorul de poliție Adrian Iacob, fostul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, trimis în judecată de DNA

18 Sep 2019 360

Medicul Faur Alexandru, reţinut de DNA pentru luare de mită

18 Sep 2019 723

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, achitat! DNA Constanţa nu renunţă la proces

18 Sep 2019 671

Fostul arhitect-şef al CJC, trimis în judecată de către DNA. Ultima decizie a judecătorilor

17 Sep 2019 2037

Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, va fi audiat luna viitoare

16 Sep 2019 386

Aproape trei ani de închisoare în dosarul unui om de afaceri anchetat pentru evaziune fiscală. Și-a recunoscut vina

10 Sep 2019 528

Medic militar trimis în judecată pentru luare de mită DNA acuză - pentru 200 de lei nici nu ar fi urcat din cabinet până la sala de operaţii

10 Sep 2019 2030

Nicuşor Constantinescu, un nou dosar la DNA. Cine ar fi beneficiat de bani! (galerie foto + documente)

10 Sep 2019 1789

Oficial despre noul dosar al lui Nicuşor Daniel Constantinescu

09 Sep 2019 931

UPDATE Nicuşor Constantinescu, prezent la DNA Constanţa (galerie foto+video)

09 Sep 2019 1580

Tribunalul Constanţa, undă verde pentru judecarea unui dosar instrumentat de DNA Bucureşti. Este vizat un fost primar

07 Sep 2019 684

Mariana Mircea, fost primar al oraşului Cernavodă, trimisă în judecată de DNA. Dosarul, amânat

05 Sep 2019 1464

Procurorul Dănuţ Volintiru rămâne şeful Secţiei de combatere a corupţiei din DNA

04 Sep 2019 673

Cale de atac extraordinară într-unul dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanţa

02 Sep 2019 357