Fregata „Regina Maria“- contribuția la menținerea unei capacități de reacție adecvate la nivelul NATO (FOTO)

 
Potrivit comunicatului Forțelor Navale Române, prezența în Marea Mediterană a fregatei „Regina Maria", în cadrul grupării navale permanente a SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2) este parte a acestei contribuții pe care România o are la menținerea securității internaționale și la asigurarea unei capacități de reacție adecvate, la nivelul NATO.
 
Participarea fregatei "Regina Maria" la cea de a 23-a ediție a exercițiului „Dogu Akdeniz” a consolidat deprinderile marinarilor români pentru executarea un spectru larg de misiuni în cadrul operațiilor multinaționale.
 
Comunicatul oficial al Forțelor Navale Române:
 

„Într-un mediu de securitate cu evoluții complexe și cu multiple provocări regionale, țara noastră beneficiază de garanțiile de securitate date de statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice. Acest statut însă ne și obligă să dezvoltăm capabilități de contracarare a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale și aliate, în deplin acord cu standardele euroatlantice.
 
Prezența în Marea Mediterană a fregatei „Regina Maria", în cadrul grupării navale permanente a SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2) este parte a acestei contribuții pe care România o are la menținerea securității internaționale și la asigurarea unei capacități de reacție adecvate, lanivelul NATO. Participarea fregatei "Regina Maria" la cea de a 23-a ediție a exercițiului „Dogu Akdeniz” a consolidat deprinderile marinarilor români pentru executarea un spectru larg de misiuni în cadrul operațiilor multinaționale.
 
Structurat pe mai multe etape, exercițiul a pus accentul pe lupta antisubmarin, lupta anti-aeriană și navală, însă toate acestea se bazează pe secvențe de comunicații navale și război electronic. Aceste secvențe au pus grupul de luptă comunicații, informatică și război electronic de la bordul navei în prim-planul acțiunilor militare.
 
 „Munca noastră începe cu mult timp înaintea plecării din portul militar Constanța, când pregătim legăturile de comunicații între fregată și celelalte nave, precum și cu eșaloanele superioare. Arhitectura de comunicații și personalul care o deservește reprezintă liantul între navă și exterior. Managementul rețelelor de comunicații a asigurat pe parcursul exercițiului Dogu Akdeniz 21, legătura permanentă cu celelalte forțe participante, iar infrastructura de la bordul fregatei „Regina Maria" ne-a permis obținerea și prelucrarea informațiilor, pe baza nevoilor planificate, transformarea acestora în forma potrivită pentru transmiterea și înaintarea lor către factorii de decizie. Am fost, astfel, în măsură să răspundem permanent la nevoile de comunicații ale misiunii sub comandă NATO, asigurând protecția informațiilor primite și transmise într-un teatru de operații. Am acționat prompt, în cadrul exercițiului „Dogu Akdeniz 21" pentru recunoașterea unor amenințări din spectrul războiului electronic", a precizat căpitan Andrei Bîgiu, comandantul grupului de luptă comunicații, informatică și război electronic.
 
Obiectivul principal al conflictelor militare contemporane nu se mai axează, cu precădere, pe distrugerea tehnicii, armamentului sau a forţei umane a adversarului, ci pe neutralizarea şi dezintegrarea sistemelor complexe ale acestuia, în principal a sistemelor informaţionale. În acest context, o secvență a exercițiului organizat de Forțele Navale ale Turciei, la care fregata românească a participat, a avut ca scenariu atacul de la țărm asupra sistemelor informatice de la bordul navelor grupării permanente NATO.
 


„Printre vulnerabilităţile infrastructurii informaţionale privind securitatea unei misiuni se numără și posibilităţile de interceptare a informaţiilor din reţelele de comunicaţii şi calculatoare, volumul foarte mare de informaţii produse, vehiculate şi prelucrate în sistemele de comunicații   iformaţionale, care pot fi supuse cercetării şi atacului dversarilor potenţiali, distruse, falsificate sau sustrase. Afectarea infrastructurii informaţionale determină dificultăţi în managementul comunicațiilor şi favorizează atacurilor de tip bruiaj. „Dogu Akdeniz 21" ne-a dat posibilitatea de a ne testa modul de reacție la o emisie de radiofrecvență cu caracteristici posibil inamice.
 
Rețeaua de comunicații de la bordul navei, precum și atenția și buna pregătire a operatorilor care o deservesc au făcut ca identificarea, analiza și clasificarea emisiei să se realizeze cu  promptitudine, ceea ce a condus la asigurare stabilității, siguranţei şi securității sistemelor informatice, precum și la îndeplinirea misiunii pe care fregata „Regina Maria" o primise în cadrul serialului. Acest lucru s-a realizat printr-o detecție timpurie a amenințării, echipamentul de la bordul fregatei permițându-ne asocierea emisiilor din jurul navei. Antrenamentele pe care le-am desfășurat, în mod constant, atât la țărm, cât și pe mare, cu aliați NATO  sau cu parteneri, au fost benefice pentru punerea în practică, într-o situație aproape reală de război electronic, a tuturor procedurilor la standarde NATO."- a spus maistrul militar cls. a- I-a Ionuț Siea, maistrul militar specialist.


Obiectul culegerii de informaţii pentru securitatea NATO constă în asigurarea cunoaşterii exacte a situaţiei internaţionale, mai ales în zona de interes, realizându-se astfel anticiparea acţiunilor potențial agresive ale adversarilor sau ale unor grupuri ostile şi prevenirea surprinderii.
 
„Ca operator al tehnicii de comunicații, informatică și război electronic, trebuie să ai disciplină radio, să fii tehnic și, totodată, rapid în culegerea informației și transformarea ei într-o formă specială pentru decidenți. Cunosc această parte a fregatei „Regina Maria" de la comisionarea sa, fiind membru al primului echipaj. Pentru mine e mai mult decât o a doua casă, este locul în care am evoluat profesional prin participarea la misiunile naționale și internaționale. Este locul în care colegii mi-au devenit familie. Dacă inima „Reginei" bate din camera motoarelor, pot spune că noi suntem receptorii și transmițătorii sistemului de senzori ai navei, cei care fac ca nava să „audă", să „vorbească", să „simtă" și să poată recepționa stimulii externi", a spus caporalul Daniel Tacciu, radiotelegrafist la grupul radiocomunicații.
 
Pentru fregata „Regina Maria" misiunea continuă, în conformitate  cu planul de măsuri de consolidare a securității pe flancul estic al NATO și UE, urmând să participe și la exercițiul organizat de Forțele Navale ale Greciei, NIRIIS 21.
 
Corespondență transmiă de ofițerul responsabil cu activitatea de informare și relații publice de la bordul fregatei „Regina Maria”, locotenent comandor Nicoleta Burlacu
 
Foto: Daniel PAP“Sursă foto: Forțele Navale Române

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA-n amiaza mare Colonelul Corneliu Pavel - „Forțele Navale Române asigură activ securitatea maritimă a României. Constanța nu este vulnerabilă, suntem aici”

29 Jan 2022 576

ZIUA-n amiaza mare Colonelul Corneliu Pavel, despre submarinul Forțelor Navale Române

28 Jan 2022 449

Forțele Navale, peste 3,7 milioane de euro pentru reparații, revizii și modernizări la dragoare, remorchere și fregate. Firmele câștigătoare (DOCUMENTE)

14 Jan 2022 2134

Deschiderea noului an de instrucție în garnizoanele Forțelor Navale Române. Ce au transmis comandanții unităților personalului militar și civil (GALERIE FOTO)

11 Jan 2022 465

Forțele Navale Române Puitorul de mine și plase 274, final de misiune în teatrul de operații din Marea Mediterană (GALERIE FOTO)

06 Jan 2022 851

Forțele Navale Române Ceremonii de comemorare a eroilor martiri care s-au jertfit în Decembrie 1989, la Constanța și Tulcea

21 Dec 2021 630

Instrucție a militarilor din cadrul Forțelor Navale Române, pe Dunăre

17 Dec 2021 653

Forțele Navale Române. Proiectul „Lumea de sub navă” a ajuns la final

12 Dec 2021 540

Forțele Navale Române, antrenamente comune cu partenerii străini, în portul militar Souda din Creta

08 Dec 2021 555

Profesionalism militar și înaltă ținută, răsplătite de Ziua Națională a României. Cine a primit Emblema de Onoare a Forțelor Navale Române

24 Nov 2021 752

Întrevedere a secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale cu comandantul Forţelor Navale ale Republicii Albania. Ce subiecte au fost abordate

24 Nov 2021 533

Forțele navale române și poloneze - doi piloni importanți ai securității NATO, pe flancul estic

17 Nov 2021 648

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române Două persoane vindecate de covid19 vor fi repatriate

16 Nov 2021 702

Centrul de Cercetare și Inovare pentru Forțele Navale Constanța Concurs pentru ocuparea a două posturi de cercetător științific

15 Nov 2021 1526

Centrul de Cercetare și Inovare pentru Forțele Navale Constanța angajează referent de specialitate II în Biroul logistică

15 Nov 2021 842