Fregata „Regina Maria”, ultima escală din programul participării la Operația NATO „Sea Guardian”

  • După încheierea exercițiilor comune cu militarii maltezi, fregata „Regina Maria” a luat cap-compas portul Constanța, unde va ajunge sâmbătă, 25 septembrie.
Pentru fregata „Regina Maria”, portul Valletta din Malta a reprezentat ultima escală din programul participării la Operația NATO „Sea Guardian”. Fregata, care a deținut comanda grupării navale NATO, a făcut o escală în capitala malteză, în perioada 19-21 septembrie, unde a participat la o serie de activități de instruire în comun cu militari ai divizionului de nave malteze.

În prima zi a escalei, la bordul fregatei „Regina Maria”, comandantul grupării, comandor Bogdan Vochițu, a condus ședința de analiză a misiunii, subliniind contribuția navelor participante la Operația „Sea Guardian” la asigurarea securității în bazinul mediteraneean.

În ziua a doua, militarii din grupa de inspecție și control (boarding), împreună cu detașamentul Forțelor pentru Operații Speciale ambarcat la bordul fregatei, au organizat, la bordul navei militare românești, ateliere de prezentare de tehnică și echipamente specifice boarding-ului, la care au participat militarii maltezi și echipa de boarding a navei croate HRV „Vukovar”, prezentând națiunii gazdă un spectru complet de tehnici NATO de inspecție și control, aplicate pe mare.

În timp ce pe puntea heliport a navei se exersau proceduri specifice pentru abordajul navelor comerciale, în hangarul fregatei elicopterul IAR Puma Naval a fost centrul de interes pentru un grup de jurnaliști civili maltezi, specializați în domeniul aeronautic. Jurnaliștii s-au bucurat de primirea la bordul fregate și au apreciat tehnica de aviație de la bord și profesionalismul militarilor români, în special ai celor din serviciul de luptă aviație ambarcată.

Comandantul român al grupării navale NATO, însoțit de reprezentanți de la fregata „Regina Maria” și nava de patrulare croată „Vukovar”, a avut întâlniri oficiale cu reprezentanții autorităților militare din Malta, prilej cu care au fost evidențiate bunele relații ale Maltei cu NATO, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, precum şi viitoarele direcții de colaborare, în vederea creșterii interoperabilității dintre militarii maltezi și cei din Alianța Nord-Atlantică.

O recunoaștere a contribuției importante la asigurarea securității maritime în centrul Mediteranei, pe care a adus-o gruparea navală NATO a Operației „Sea Guardian”, a venit și din partea ambasadorului Turciei în Malta. Acesta a invitat delegația NATO la sediul ambasadei Republicii Turcia în capitala malteză și a transmis aprecierile sale echipajelor navelor din gruparea condusă de fregata „Regina Maria”, pentru profesionalismul demonstrat în timpul executării misiunilor.

Marți, 21 septembrie, fregata „Regina Maria” și nava militară croată „Vukovar” au ieșit din portul Valletta și au desfășurat, pe mare, împreună cu un aparat de zbor și nave malteze, diferite exerciții secvențiale cu grade diferite de complexitate, precum manevre tactice, reaprovizionare pe mare, transfer de materiale de la elicopterul maltez la bordul fregatei românești și exerciții de monitorizare a traficului naval.

Instruirea conjugată româno-malteză-croată, condusă de marinarii militari români, demonstrează profesionalismul militarilor din Forțele Navale Române și contribuie la dezvoltarea coeziunii dintre statele membre NATO și alte state partenere non-NATO, pentru consolidarea capabilităților maritime regionale, pe flancul sudic al Europei.

După încheierea exercițiilor comune cu militarii maltezi, fregata „Regina Maria” a luat cap-compas portul Constanța, unde va ajunge sâmbătă, 25 septembrie.

Sursă foto: Forțele Navale Române

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De unde cumpără Forțele Navale treninguri și pantofi sport. Contracte de peste 350.000 de euro (document)

12 Oct 2021 1473

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale- 124 de ani de existență! Eveniment organizat fără public (galerie foto)

10 Oct 2021 740

Ceremonie de depunere a Jurământului Militar la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Navale din Mangalia. Câți soldați au depus legământul de credință față de țară (galerie foto)

09 Oct 2021 1006

Forțele Navale Române Interogări și verificări navale executate în Marea Mediterană

08 Oct 2021 458

Forțele Navale Române Exercițiu de antrenament în teren cu acțiuni tactice fluviale combinate în Delta Dunării

07 Oct 2021 401

Forțele Navale Române Puitorul „Viceamiral Constantin Bălescu” a încheiat escala de refacere a capacității de luptă din portul militar Taranto

04 Oct 2021 566

Forțele Navale Române. Exercițiu bilateral româno-ucrainean „RIVERINE 21”

27 Sep 2021 535

Forțele Navale Române Modul de instruire în comun a scafandrilor militari de luptă. Ce obiectiv a avut activitatea și cine a participat (galerie foto)

26 Sep 2021 678

Forțele Navale Române Două nave militare românești în Strâmtoarea Bosfor (galerie foto)

25 Sep 2021 1585

Forțele Navale Române continuă îndeplinirea angajamentelor față de NATO

23 Sep 2021 556

Scafandrii militari români la exercițiul multinațional „Triton 21”, în Bulgaria

22 Sep 2021 588

Forțele Navale Române Misiune de trei luni sub mandatul Uniunii Europene, în Marea Mediterană

22 Sep 2021 456

Forțele Navale Române Întâlnirea anuală a șefilor marinelor militare. Printre subiectele dezbătute, combaterea traficului de arme, droguri și persoane pe mare (galerie foto)

19 Sep 2021 784

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța A avut loc ceremonia înmânării armelor pentru studenții din anul I (galerie foto)

17 Sep 2021 651

Elevă a Colegiului Național Militar din Constanța, premiul al III-lea la Olimpiada internațională de eseuri, organizată de European Security and Defence College

10 Sep 2021 837