Fregata „Regina Maria”, ultima escală din programul participării la Operația NATO „Sea Guardian”

  • După încheierea exercițiilor comune cu militarii maltezi, fregata „Regina Maria” a luat cap-compas portul Constanța, unde va ajunge sâmbătă, 25 septembrie.
Pentru fregata „Regina Maria”, portul Valletta din Malta a reprezentat ultima escală din programul participării la Operația NATO „Sea Guardian”. Fregata, care a deținut comanda grupării navale NATO, a făcut o escală în capitala malteză, în perioada 19-21 septembrie, unde a participat la o serie de activități de instruire în comun cu militari ai divizionului de nave malteze.

În prima zi a escalei, la bordul fregatei „Regina Maria”, comandantul grupării, comandor Bogdan Vochițu, a condus ședința de analiză a misiunii, subliniind contribuția navelor participante la Operația „Sea Guardian” la asigurarea securității în bazinul mediteraneean.

În ziua a doua, militarii din grupa de inspecție și control (boarding), împreună cu detașamentul Forțelor pentru Operații Speciale ambarcat la bordul fregatei, au organizat, la bordul navei militare românești, ateliere de prezentare de tehnică și echipamente specifice boarding-ului, la care au participat militarii maltezi și echipa de boarding a navei croate HRV „Vukovar”, prezentând națiunii gazdă un spectru complet de tehnici NATO de inspecție și control, aplicate pe mare.

În timp ce pe puntea heliport a navei se exersau proceduri specifice pentru abordajul navelor comerciale, în hangarul fregatei elicopterul IAR Puma Naval a fost centrul de interes pentru un grup de jurnaliști civili maltezi, specializați în domeniul aeronautic. Jurnaliștii s-au bucurat de primirea la bordul fregate și au apreciat tehnica de aviație de la bord și profesionalismul militarilor români, în special ai celor din serviciul de luptă aviație ambarcată.

Comandantul român al grupării navale NATO, însoțit de reprezentanți de la fregata „Regina Maria” și nava de patrulare croată „Vukovar”, a avut întâlniri oficiale cu reprezentanții autorităților militare din Malta, prilej cu care au fost evidențiate bunele relații ale Maltei cu NATO, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, precum şi viitoarele direcții de colaborare, în vederea creșterii interoperabilității dintre militarii maltezi și cei din Alianța Nord-Atlantică.

O recunoaștere a contribuției importante la asigurarea securității maritime în centrul Mediteranei, pe care a adus-o gruparea navală NATO a Operației „Sea Guardian”, a venit și din partea ambasadorului Turciei în Malta. Acesta a invitat delegația NATO la sediul ambasadei Republicii Turcia în capitala malteză și a transmis aprecierile sale echipajelor navelor din gruparea condusă de fregata „Regina Maria”, pentru profesionalismul demonstrat în timpul executării misiunilor.

Marți, 21 septembrie, fregata „Regina Maria” și nava militară croată „Vukovar” au ieșit din portul Valletta și au desfășurat, pe mare, împreună cu un aparat de zbor și nave malteze, diferite exerciții secvențiale cu grade diferite de complexitate, precum manevre tactice, reaprovizionare pe mare, transfer de materiale de la elicopterul maltez la bordul fregatei românești și exerciții de monitorizare a traficului naval.

Instruirea conjugată româno-malteză-croată, condusă de marinarii militari români, demonstrează profesionalismul militarilor din Forțele Navale Române și contribuie la dezvoltarea coeziunii dintre statele membre NATO și alte state partenere non-NATO, pentru consolidarea capabilităților maritime regionale, pe flancul sudic al Europei.

După încheierea exercițiilor comune cu militarii maltezi, fregata „Regina Maria” a luat cap-compas portul Constanța, unde va ajunge sâmbătă, 25 septembrie.

Sursă foto: Forțele Navale Române

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial al Statului Major al Forțelor Navale Române despre mina descoperită pe brațul Chilia, în Delta Dunării

08 Apr 2024 520

Oficial de la Forțele Navale Române despre obiectul plutitor observat pe brațul Chilia Veche

08 Apr 2024 415

MApNExercițiul multinațional „Sea Shield 24”

08 Apr 2024 319

Exercițiu militar de amploare la Constanța! Peste 2000 de militari se vor antrena pe Marea Neagră (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 604

Misiunea de cercetare a Forțelor Navale Române în raionul maritim Costinești – Tuzla - 23 August - Mangalia s-a încheiat

07 Mar 2024 674

Forțele Navale Române Jurământ militar la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Navale și la Regimentul 307 Infanterie Marină

01 Mar 2024 599

Forțele Navale Române Centrul 338 Mentenanță Tehnică Navală angajează soldați gradați profesioniști! Profilul candidatului

15 Feb 2024 979

Forțele Navale Române Fregata „Mărășești” organizează selecția pentru posturile de soldați gradați profesioniști

14 Feb 2024 644

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, prima misiune în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române

25 Jan 2024 670

Evenimente la Constanța și Tulcea Forțele Navale Române, la ceremoniile dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române

22 Jan 2024 796

Deschiderea anului de instrucție în Forțele Navale Române (GALERIE FOTO)

15 Jan 2024 843

Știri Constanța Marinarii și scafandrii militari vor participa la Sărbătoarea Bobotezei

04 Jan 2024 831

Sosirea vânătorului de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” în portul militar Constanța (FOTO+VIDEO)

19 Dec 2023 1086

Structurile Forțelor Navale Române, la bilanț!

12 Dec 2023 749

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, cap-compas portul militar Constanța

08 Dec 2023 918