Galați Ceremonie de punere de chilă a celei mai moderne nave militare construită în România

  • Şantierul Naval Damen Galaţi a organizat ieri, 2 iunie, ceremonia de punere de chila a Navei pentru Suport Logistic CSS (Combat Support Ship) pe care Damen o construieşte pentru Forţele Navale Regale olandeze.
  • Aceasta este cea mai modernă navă militară construită în România. 

Pe 2 iunie, la Şantierul Naval Damen Galaţi a avut loc ceremonia de punere a chilei la Nava de Suport Logistic (Combat Support Ship) / (CSS) Den Helder. Evenimentul marchează o etapă importantă ȋn procesul de construcţie a noii nave de aprovizionare şi suport logistic destinată Forţelor Navale Regale olandeze. Ceremonia de punere a chilei a fost oficiată de Directorul Organizaţiei pentru Echipamente Militare (DMO), vice amiralul Arie Jan de Waard şi de vice amiralul Rob Kramer, Comandantul Forţelor Navale Regale olandeze (RNLN).
 
Debitarea tablei pentru această navă a ȋnceput ȋn şantierul gălăţean ȋn decembrie anul trecut. Odată cu punerea chilei, toate bloc-secţiile necesare construcţiei efective a navei ȋn România sunt pregătite pentru asamblare. Cea mai mare parte a proiectării navei a fost realizată ȋn Olanda, ȋn timp ce documentaţia de execuţie a fost realizată de Marine Engineering Galaţi. Directorul Diviziei Damen Naval, Hein van Ameijden a subliniat că, ȋn principal, strânsa colaborare dintre companiile din ȋntregul lanţ al construcţiilor navale a făcut posibilă realizarea inovatoare a navelor militare olandeze.
 
Punerea chilei nu evidenţiază doar strânsa colaborare dintre toate părțile implicate ci are şi o ȋnsemnătate tradiţională. În trecut, o monedă era aşezată sub catargul de lemn ȋn semn de prosperitate. În zilele noastre, când navele se construiesc din oţel, moneda este aşezată sub blocul chilei. Astăzi, ambii amirali au ȋndeplinit această operaţiune pentru CSS, sudând cu această ocazie o monedă din anul 1822. Anul 1822 este deosebit de important pentru RNLN, acesta fiind anul de ȋnfiinţare a facilităţilor marine din Den Helder (incluzând un doc uscat).
 
Următoarea etapă importantă din procesul de construcţie o constituie botezul navei, ȋnsă acesta va avea loc doar după ce nava va fi finalizată ȋn 2023. După punerea ȋn funcţiune a echipamentelor, teste şi probe de şantier, nava va naviga către Den Helder unde va fi predata organizaţiei DMO. Ulterior, se vor instala accesoriile şi sistemele de luptă, apoi ȋn 2025 nava va fi livrată forţelor navale olandeze.
 
Nava a fost proiectată ȋn strânsă colaborare cu DMO şi RNLN şi are la bază conceptul navei Joint Support Ship HNLMS Karel Doorman, construită anterior tot ȋn şantierul gălăţean. Nava de aproximativ 180 de metri lungime va avea un echipaj standard compus din 75 de membri şi poate găzdui la bordul său ȋncă 85 de persoane. Pe lângă spaţiul pentru combustibil şi muniţie destinate aprovizionării altor nave, nava dispune de spaţii suficiente pentru mai multe elicoptere şi douăzeci de containere.
 
 
 Sursă foto: Şantierul Naval Damen Galaţi

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reorganizare de activitate la Șantierul Naval Damen Mangalia. Se restructurează sute de posturi

23 Jul 2021 3756

Din dosarul ITM Constanța Cine este tânărul electrician mort în curtea Damen Mangalia. Banalul moment care i-a adus moartea

21 Jul 2021 1991

Eveniment la Damen Mangalia Un angajat al uneia dintre firmele subcontractoare ale șantierului a murit

20 Jul 2021 2354

Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA se întrunesc în ședință. Ce se află pe ordinea de zi

24 Jun 2021 926

Ce spun reprezentanții Șantierului Naval Damen Mangalia despre poluarea acvatoriului portuar

10 Jun 2021 521

Amendă pentru Șantierul Naval Damen Mangalia, în urma poluării mării

09 Jun 2021 853

Poluare la Șantierul Naval Damen Mangalia! A fost sesizată Garda de Mediu (galerie foto)

08 Jun 2021 1106

Sindicatul Liber Navalistul, protest la Ministerul Economiei

08 Jun 2021 904

Închisoare cu executare pentru un fals procuror din Constanța!

17 May 2021 1621

Mâine, debutează și în județul Constanța vaccinarea marilor agenților economici. Unde va fi prima oprire a echipei medicale

27 Apr 2021 1466

CCR, sesizată în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale

13 Apr 2021 786

Damen Shipyards Mangalia a primit undă verde de la Mediu pentru amplasarea unui rezervor de stocare carburant

13 Mar 2021 757

Consiliul de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia SA, modificat

10 Mar 2021 1172

Accident rutier cu victime, în Mangalia

18 Feb 2021 1007

Decizii importante în cadrul Consiliului de Administrație al societății Șantierul Naval Damen Galați

17 Feb 2021 636