UPDATE. Garda Națională de Mediu 98% din șantierele de construcții de pe litoralul Mării Negre verificate nu respectă legislația de mediu (GALERIE FOTO)

Santier in statiunea Mamaia. Foto: Facebook/Garda Națională de MediuUPDATE 

 Cele mai multe nereguli, conform celor declarate de Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța, au fost depistate în următoarele zone: 

- Năvodari Mamaia Nord
- Constanța Municipiu
- Stațiuni din sudul litoralul -Eforie Nord, Jupiter, Neptun,Venus, Saturn


Garda Națională de Mediu anunță că 98% din șantierele de construcții de pe litoralul Mării Negre, verificate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM), în cadrul controlului dispus de Comisariatul General, în perioada 21 martie - 18 aprilie 2022, nu respectă legislația de mediu.

Potrivit unui comunicat al Gărzii Naționale de Mediu, cele mai multe probleme sunt legate de gestionarea deșeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie și lipsa evidențelor privind gestiunea deșeurilor.

„În cadrul controlului tematic național dispus de Comisariatul General, privind verificarea modului în care este respectată legislația de mediu, pe șantierele de construcții, s-au desfășurat verificări, în perioada 21.03-18.04.2022 și pe litoralul Mării Negre. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu și cei ai Comisariatului Județean Constanța au efectuat controale la 113 șantiere aplicând: 28 de avertismente, pentru lipsa evidenței gestiunii deșeurilor sau completarea greșită a acestora și 83 de amenzi în cuantum de 1.392.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea legislației privind regimul deșeurilor și condițiilor din actele de reglementare obținute, din punct de vedere al protecției mediului, precum și pentru neaplicarea măsurilor de protecție a atmosferei”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

În fapt, din cele 113 șantiere controlate, 111, reprezentând 98% din total, au avut diferite probleme de legalitate, cu precădere la capitolul gestionarea deșeurilor.

„Când deșeurile sunt depozitate necorespunzător într-o zonă cum este cea de litoral, unde vântul este puternic o mare parte a anului, există riscul ca multe gunoaie să ajungă chiar și în Lacul Siutghiol, care este arie protejată, mai ales că situația cea mai gravă este în zona de nord a litoralului, atât din cauza numărului mare de șantiere de construcții, cât și a densității acestora”, subliniază Nicolae Badea, directorul Direcției Controlul Poluării, Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate, din cadrul GNM.

Potrivit comunicatului Gărzii Naționale de Mediu, conform notelor încheiate de echipele de control, sancțiunile în cazul șantierelor verificate au fost aplicate ca urmare a nerespectării regulilor privind gestionarea deșeurilor; pentru inexistența contractelor privind colectarea deșeurilor sau colectarea deșeurilor în amestec și depozitările în spații neautorizate; lipsa infrastructurii privind dispersia particulelor; lipsa amenajărilor de puncte de spălare a autovehiculelor la ieşirea din şantiere și neasigurarea protecției deșeurilor din construcții, aflate în depozite provizorii.

„Controalele de pe șantiere, din ultima perioadă, au vizat în special localitățile unde au fost înregistrate creșteri ale valorilor indicatorilor de calitate a aerului la stațiile RNMCA și au urmărit verificarea respectării legislației în domeniul protecției atmosferei și gestiunii deșeurilor, fiind dispuse măsuri cu termene stricte de remediere a deficiențelor“ - au mai precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.În ultimele două săptămâni ale controlului, 10 echipe de la Garda Națională de Mediu au venit în sprijin pentru a face față numărului ridicat de controale pe șantierele de pe litoral.


Totodată, aceste controale vor continua până la finele anului. Cele mai multe nereguli, conform celor declarate de Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța, au fost depistate pe raza UAT Năvodari, în zona Mamaia Nord. 


 Mărioara Gătej, comisarul general GNM, a declarat pentru ZIUA de Constanța următoarele:

„Controalele s-au efectuat de la Vama Veche la Năvodari. În urma verificărilor, s-au impus niște măsuri, iar în funcție de faptul dacă se vor conforma sau nu, vom sesiza și alte instituții abilitate. În anumite condiții, a fost sesizată Agenția pentru Protecția Mediului. Controale se vor face în continuare, iar în funcție de volumul verificărilor, vor fi aduși comisari din județele limitrofe în sprijinul comisarilor de la Constanța. Acum verificările s-au făcut alături de comisarii de la Comisariatul General.”

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amenzi de peste 2,5 milioane de lei, la Constanța! Raportul de activitate al Gărzii de Mediu Constanța

25 Jul 2022 443

Primăria Municipiului Medgidia, amendată Verificări ale Gărzii de Mediu Constanța. Ce au descoperit pe raza localității Valea Dacilor (GALERIE FOTO)

19 Jul 2022 660

Garda Națională de Mediu, prezentă pe litoral cu efective mărite

16 Jul 2022 580

Județul Constanța Amendă la Ciocârlia pentru depozitarea unor îngrărăminte pe câmp (GALERIE FOTO)

25 Jun 2022 553

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 5108

O parte dintre terasele Cherhanalei Ovidiu, demolate și aduse la forma inițială din autorizația de construire (GALERIE FOTO)

20 May 2022 2931

Amenzi în valoare totală de 813.500 lei aplicate de Garda Națională de Mediu Constanța în luna aprilie

14 May 2022 706

Societate din Portul Constanța, sancționată de Garda de Mediu pentru dezmembrarea unei barje, fară să dețină autorizație de mediu (GALERIE FOTO)

12 May 2022 639

S-a finalizat controlul pentru importul de mărfuri second-hand dintr-un container sosit din SUA în Portul Constanța. Unde urma să ajungă marfa (GALERIE FOTO)

11 May 2022 686

Ce răspuns a primit milionarul Virgil Călina de la Tribunalul Constanța

05 May 2022 1003

Șantiere cu probleme pe litoral! Iată care sunt cele mai sonore firme care au fost sancționate de Garda de Mediu la Constanța

22 Apr 2022 1773

Garda de Mediu Constanța Nereguli grave descoperite la serviciul de salubrizare din Cernavodă. Operatorul societății, amendat cu 100.000 lei

20 Apr 2022 830

Județul Constanța Campania „Curățăm România” a continuat la Agigea

16 Apr 2022 629

Fost comisar general al Gărzii de Mediu - Arde "unul dintre centrele unde zeci de maşini sunt dezmembrate ilegal, zilnic. Se vede de pe Autostrada A2" (VIDEO)

15 Apr 2022 1214

Garda de Mediu Constanța a aplicat în luna martie 30 de amenzi în valoare de 710.000 de lei. Ce nereguli au fost sesizate

13 Apr 2022 578