General român, noul șef de stat major al operației EUFOR ALTHEA (GALERIE FOTO)

Sursa foto: facebook/Comandamentul Forțelor IntruniteGeneralul de brigadă Ovidiu Lungu (România) a preluat miercuri, 17 mai, funcția de șef de stat major al operației EUFOR ALTHEA de la generalul de brigadă Zoltán Somogyi (Ungaria). Ceremonia de predare-primire a funcției a avut loc în baza militară Camp Butmir din Sarajevo, în prezența ambasadorilor României și Ungariei în Bosnia și Herțegovina și a comandantului EUFOR, generalul-maior Helmut Habermayer.
               
Potrivit MApN, noul șef de stat major l-a asigurat pe comandantul misiunii Uniunii Europene din Bosnia şi Herţegovina de angajamentul  pentru îndeplinirea obiectivelor-cheie ale operației ALTHEA. „Sunt încântat de relațiile de cooperare cu partenerii noștri în Bosnia și Herțegovina. Participarea românească la acest efort al Uniunii Europene este consistentă, iar prestația profesională a militarilor români este apreciată de colegii din misiune. Prin dăruire personală și, cel mai important, prin efort conjugat, putem contribui la menținerea stabilității în această regiune", a declarat generalul de brigadă Ovidiu Lungu.
               
Anterior ocupării acestei funcții, generalul de brigadă Ovidiu Lungu s-a aflat la comanda Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”. De asemenea, a îndeplinit funcția de șef de stat major al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est și a participat la patru misiuni internaționale în Irak și Afganistan.

„Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (BiH) a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția UN nr. 1575/2004). Misiunea succedă operațiilor SFOR și IFOR, desfășurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale BiH. Obiectivele principale ale EUFOR ALTHEA sunt sprijinul strategiei unitare a Uniunii Europene pentru BiH, asigurarea unui mediu sigur și stabil, în special prin sprijinul autorităților publice și instruirea combinată și colectivă a forțelor armate din această țară.
               
În prezent, la operația EUFOR ALTHEA participă peste 1.100 de militari din 22 de state contributoare: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia și Ungaria.
               
Contingentul românesc participant la operația Uniunii Europene în BiH numără peste 200 de militari“ - au mai precizat reprezentanții MApN.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Conducerea MApN, în vizită oficială în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina

21 Nov 2023 687

Misiune îndeplinită! Militarii Batalionului 341 Infanterie „Constanța“ au revenit din misiunea desfășurată în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina (GALERIE FOTO)

21 Oct 2023 1488

MApN Ceremonie de rotație a Plutonului Manevră ALTHEA în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina

13 Oct 2023 919

Ceremonie de predare-primire în Bosnia și Herțegovina! Misiunea militarilor din cadrul Batalionului 341 Infanterie „Constanța", la final (GALERIE FOTO)

07 Oct 2023 930

Militarii români din cadrul Companiei Manevră ALTHEA, rotația a II-a au sărbătorit Paştele în baza militară EUFOR din teatrul de operații Bosnia și Herțegovina (GALERIE FOTO)

17 Apr 2023 1459

Ceremonie de predare-primire a comenzii pentru Compania Manevră Althea, rotația a II-a la sediul Batalionului 341 Infanterie „Constanța" (GALERIE FOTO)

27 Mar 2023 1060

Ultima etapă de pregătire pentru misiune pentru militarii Companiei Manevră ALTHEA din cadrul Batalionului 341 Infanterie „Constanța” în poligonul Cincu

09 Mar 2023 1009

Antrenament în poligonul automatizat Topraisar al militarilor Companiei Manevră ALTHEA din cadrul Batalionului 341 Infanterie „Constanța” (galerie foto)

07 Feb 2023 1360

Antrenament al militarilor români și americani pe terenurile de instrucție ale Batalionului 341 Infanterie „Constanța“ din Topraisar (GALERIE FOTO)

01 Feb 2023 1470

Parlamentul, informat cu privire la creşterea participării României la o operaţie EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina

23 Nov 2022 1135

2 ianuarie - Cântăreața, actrița și fotomodelul Tia Carrere împlinește 53 de ani

02 Jan 2021 1986