Generalul James C. McConville, la sediul MApN „Intenţionăm să rotim mai multe forţe în regiunea Mării Negre, în particular în România“ (video)

  • Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit, astăzi, la sediul MApN, cu şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, şi şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli.

"Săptămâna aceasta noi am anunţat stabilirea Comandamentului Corpului 5 al Forţelor Terestre americane în Polonia ca parte a realinierii forţelor noastre din Europa. De asemenea, în linie cu recenta declaraţie a secretarului Espen intenţionăm să rotim mai multe forţe în regiunea Mării Negre, în particular în România. Aceasta demonstrează angajamentul nostru continuu pentru o Europă puternică. Aşa cum secretarul Espen a specificat, regiunea Mării Negre este critică pentru securitatea şi apărarea Europei. România este un aliat cheie al Statelor Unite şi NATO. Suntem mândri să avem un aliat aşa puternic care a luptat alături de noi în Irak şi continuă să o facă în Afganistan", a declarat generalul James C. McConville, la sediul MApN.

"Am discutat foarte detaliat cu partenerii noştri şi urmează să detaliem acest număr şi acele locuri", a spus oficialul american.

Acesta a subliniat importanţa creşterii cooperării militare cu România.

Șeful Statului Major al Apărării (SMAp), Daniel Petrescu, a salutat intenţia SUA de a suplimenta efortul în sprijinul securităţii la Marea Neagră printr-o prezenţă rotaţională continuă.

Cei doi oficiali au mai anunţat că anul viitor, printr-un exerciţiu foarte complex, urmează să fie declarată capacitatea operaţională iniţială a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO .

Iată comunicatul de presă pus la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit vineri, 7 august, la sediul MApN, cu șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, care se află, pentru două zile, în vizită în România.

La discuții au participat șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, generalul-locotenent Christopher G. Cavoli, și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, la a cărui invitație este efectuată vizita delegației americane.

Pe parcursul convorbirilor oficialii români şi americani au discutat despre parteneriatul strategic dintre țara noastră și SUA în domeniul apărării, despre perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul militar cât și despre reconfigurarea forţelor militare americane din Europa, în sprijinul consolidării posturii de descurajare şi asigurării Aliaţilor de pe Flancul Estic al NATO.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a reiterat că România „salută intenţia SUA de a-și suplimenta efortul în sprijinul securităţii la Marea Neagră, printr-o prezenţă rotaţională continuă” și a amintit în acest context că militarii americani sunt oricând bineveniți în țara noastră.

Ministrul apărării naționale a fost de părere că angajamentul SUA în regiune este de o importanţă strategică deosebită şi că reprezintă un factor esenţial în sprijinul susţinerii şi consolidării securităţii pe segmentul sudic al Flancului Estic al NATO.

„Trebuie să continuăm să implementăm în continuare măsuri de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre, similare cu cele din Marea Baltică" - a subliniat ministrul român al apărării.

Referindu-se la parteneriatul strategic România-SUA, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a apreciat că, „dincolo de palierele economice și politice ale parteneriatului ce ne leagă, salut angajamentul continuu și solidar al SUA, printr-o prezență militară robustă în România”.

Un alt subiect important pe agenda discuțiilor a fost procesul de transformare și modernizare a Armatei României, de adaptare la provocările generate de contextul geostrategic din zona țării noastre.


În context, şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a amintit că la nivelul SMAp se realizează proiecţii tactice şi strategice pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă şi eficientă, care să permită realizarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu aliaţii.


„Suntem încrezători în planurile noastre ambiţioase de modernizare la nivelul tuturor categoriilor de forţe şi în investiţiile viitoare destinate creării unui pachet de forţe sustenabil, capabil să permită desfăşurarea tuturor misiunilor ce ne revin. În perioada imediat următoare, vor intra în dotarea forţelor armate ale României două dintre cele mai moderne sisteme operate și de armata americană - HIMARS şi PATRIOT, țara noastră fiind primul stat aliat de pe flancul estic care va deține aceste sisteme”, a mai spus generalul-locotenent Daniel Petrescu.

„Cooperarea strânsă cu aliați puternici precum România reprezintă un factor esențial în promovarea intereselor comune de securitate,” a declarat generalul McConville. Șeful Forțelor Terestre SUA a subliniat, pe acest palier, „planurile armatei americane de a disloca, pe bază rotațională, mai multe efective în zona Mării Negre și în special în România ceea ce demonstrează „angajamentul continuu al SUA pentru o Europă puternică”.

Generalul-maior Iulian Berdilă și generalul James C. McConville au avut, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, și discuții aplicate despre exercițiile bilaterale și multinaționale planificate pentru acest an - în condițiile pandemiei de COVID-19 - și pentru 2021, cât și despre dezvoltarea infrastructurii necesare dislocării forţelor aliate şi ale SUA și pregătirii în comun în țara noastră.

Un alt subiect abordat de cei doi oficiali militari a fost misiunea din Afganistan, unde militarii români și americani au misiuni comune și un parteneriat bazat pe solidaritate și profesionalism. „Nivelul de interoperabilitate între aliați este unul peste așteptări, ne instruim împreună și dezvoltăm substanțial oportunitățile din punct de vedere bilateral și aliat”, a apreciat șeful Forțelor Terestre Române.

„Am discutat astăzi despre semnificația relației noastre și importanța creșterii cooperării militare. Forțele Terestre ale României și Statelor Unite au o lungă istorie în soluționarea unora dintre cele mai presante provocări de securitate. Soldații americani se antrenează în mod constant cu aliații români pentru creșterea capacității combative și o fac chiar și acum, în timp ce noi vorbim aici”, a concluzionat generalul american James C. McConville.



 

Sursa foto-video: Facebook/ Ministerul Apărării Naționale

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 326

Ziua Porților Deschise la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale din Constanța

18 Apr 2024 363

Județul Constanța Încă o dronă a fost observată în zona Bazei Aeriene 57 „Mihail Kogălniceanu”!

18 Apr 2024 786

Ziua Porților Deschise la Academia Navală „Mircea Cel Bătrân”

18 Apr 2024 363

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

17 Apr 2024 217

ISU Iași124 de evenimente gestionate de către pompierii ieșeni în ultimele 24 de ore

17 Apr 2024 251

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1408

ISU BihorDouă incendii produse în Bihor, în Oradea și Ortiteag

15 Apr 2024 273

ISU SuceavaIncendii de vegetație

15 Apr 2024 243

Cel mai complex exercițiu organizat și condus de Forțele Navale Române, Sea Shield 24”, în plină desfășurare (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 437

ISU IașiInspectoratul pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al Județului Iași au gestionat 320 de evenimente

12 Apr 2024 237

ISU HarghitaIntervențiile pompierilor din ultimele 24 de ore

11 Apr 2024 254

ISU Iași111 evenimente gestionate de către pompierii ieșeni în ultimele 24 de ore

09 Apr 2024 266

ISU Iași224 de evenimente gestionate de către pompierii ieșeni în perioada 05 – 07.04.2024

08 Apr 2024 261

ISU HarghitaMisiunile pompierilor harghiteni din ultimele 4 zile

08 Apr 2024 258