Teren spurcat cu urme de… porc Gestul omului care nu vrea Moscheea Centrală, comentat de imami din Constanţa

Fost soldat în Legiunea Străină, actualmente patron, Cătălin Berenghi a iniţiat un protest inedit împotriva construirii celei mai mari moschei din Europa. El a îngropat două carcase de porc pe terenul care a fost concesionat comunităţii musulmane din România. De asemenea, a cumpărat mai mulţi porci vii, pe care i-a colorat în culorile drapelului României, dar şi în roz. El s-ar fi inspirat dintr-o întâmplare petrecută de curând în Spania, unde musulmanii intenţionau construirea unui lăcaş de cult şi unde localnicii au procedat la un gest similar. Potrivit tradiţiei musulmane, carnea de porc este interzisă consumului, iar aceştia nu pot clădi o construcţie pe un teren „spurcat“.

„Cu ce am greşit noi, omule, faţă de tine?“


Gestul său a stârnit reacţii atât în mediul online, cât şi în rândul slujitorilor lui Allah din judeţul Constanţa. „Pacea şi binecuvântarea Creatorului fie asupra tuturor oamenilor de pe pământ! Omul, fiul lui Adam, conform celor trei religii monoteiste, a fost creat într-un mod perfect... Creaţia Creatorului (Allah, Dumnezeu, God, Yahve) a fost desăvârşită şi i-a acordat Omului (fiul lui Adam) un privilegiu aparte. Creatorul, Bunul Dumnezeu, Bunul Allah a creat cerurile, pământul, soarele, luna, că să se «pună» în slujba omului. Toţi oamenii, într-un fel sau altul, fie că vor sau nu, fie că acceptă sau nu, sunt fraţi. De ce, omule, loveşti în mine? De ce loveşti în noi? De ce, omule, încerci să agiţi spiritele aruncând acele animale în locul în care va fi viitorul lăcaş de cult al Comunităţii Musulmane Bucureşti? Poate că, referitor la istorie, ai dreptate. Noi, musulmanii din România, suntem cetăţeni români. Şi sunteţi fraţii noştri. Şi trăim în aceeaşi ţară dragă şi frumoasă: România. Cu ce am greşit noi, omule, faţă de tine? Istoria, ştim cu toţii, câteodată, nu este perfectă, dar nimeni nu poate fi condamnat pentru faptele altora. Cum nici eu nu te condamn pe tine, OMULE, pentru că eşti creaţia Creatorului, Bunului Dumnezeu, Bunului Allah, Bunului God, Bunului Yahve... Omule, ai fost creat perfect... Eşti fratele nostru, eşti fratele meu... Şi mă voi ruga pentru tine... Fii binecuvântat, omule!“, este mesajul pe care îl transmite imamul Selcin Ali, hogea în comuna Independenţa, la geamia din satul Fântâna Mare.

„Poate să răstoarne şi o cisternă cu alcool / Se zice că omul sfinţeşte locul“

Şi imamul Ozgun Arslan, cel care îl slujeşte pe Allah atât la Ciocârlia, cât şi la noua geamie „Mamut Kuyusu“ din Izvoru Mare, a declarat că gestul relatat este incalificabil. „Înţeleg că fiecare are dreptul la o opinie, iar noi respectăm asta. Însă ceea ce a făcut omul nu va împiedica construirea lăcaşului de rugăciune. Musulmanii au interdicţie de a consuma, deci de a mânca, produse din carne de porc. Gândiţi-vă că noi poate în fiecare clipă călcăm pe pământuri «spurcate» în acest fel. Poate locul acela a fost stăpânit de turme de porci sălbatici sau poate alte moschei din ţară sunt construite pe pământul în care sunt îngropate oase de porc mistreţ… e doar un exemplu. Practic, însă, fizic, gestul său nu va putea împiedica edificarea acestei moschei dacă se vrea acest lucru. Sunt şi alte alimente interzise în Islam. Poate să răstoarne acolo şi o cisternă de alcool, căci şi alcoolul este interzis de la consum pentru noi. Pământul nu poate fi spurcat. Doar gândurile şi vorba unora pot fi considerate «spurcate». Se zice că omul sfinţeşte locul. Atât în islam, cât şi în ortodoxism, când se clădeşte un loc de rugăciune, chiar şi o casă, locul se sfinţeşte. De cine? De către om, prin lucrare divină, fie că este Dumnezeu, Allah, Iehova…“, a explicat imamul Ozgun Arslan.

„Sunt întristat să văd în fotografii cum culorile drapelului naţional au fost pângărite“

„Faţă de cele petrecute luni, 24 august, fiind în permanenţă, prin vocaţie şi practică religioasă zilnică, alături de cei care au nevoie de ajutor, mă declar dezolat, căci persoana în cauză a risipit în van carcasele a doi purceluşi pe care i-a îngropat simbolic pe terenul aparţinând moscheii noastre, carne ce ar fi fost cu siguranţă binevenită pentru cantina unui cămin pentru bătrâni sau de copii. Din punct de vedere ritualic, gestul respectiv este egal cu zero, nu poate fi apreciat drept pângărire. Terenul va fi salubrizat, iar când se va pune temelia construcţiei, vom face o slujbă de sfinţire, aşa cum se procedează în toate religiile monoteiste, fundamentale“, a declarat muftiul Cultului Musulman în România, Iusuuf Murat, pentru Ziare.ro.
 
„Ca cetăţean român, sunt întristat şi jignit să văd în fotografii cum culorile drapelului naţional au fost pângărite după ce o turmă de porci a fost pictată cu simbolul tricolor, doar pentru a fi pusă să pască pe terenul din Bucureşti aflat în proprietatea Comunităţii Musulmane din România. Este mare păcat, şi noi suntem români, chiar dacă am fost crescuţi în altă confesiune religioasă!“, a adăugat muftiul.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.