Ghid Apele Române. Întrebări și răspunsuri despre modul de închiriere al plajelor

 foto: Apele Române Având în vedere apariția mai multor informații contradictorii referitoare la modul de închiriere și stabilire a prețurilor chiriei stabilite pentru sectoarele de plajă scoase la închiriere, cât și pentru corecta informare a opiniei publice, Administrația Națională „Apele Române” face câteva precizări, răspunzând în același timp și întrebărilor cele mai frecvente cu privire la acest subiect.

1. Cadrul legal: Care sunt condițiile de organizare a procedurii de închiriere?  

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), în calitate de instituție publică aflată în coordonarea autorității publice centrale din domeniul apelor, respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, aplică prevederile Ordonanței nr.8/2023 privind Procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turististică pentru sezoanele estivale 2023, respectiv 2024 emisă în data de 9 martie, precum și a celor similare coroborate, respectiv:
  • OUG Nr. 57/2019 privind Codul administrativ;
  • ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 19 din 22 februarie 2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităţilor desfăşurate pe plajă și a ORDINULUI nr. 1.204 din 26 martie 2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic;
  • ART. 3 din Legea apelor nr. 107/1996, conform cărora plaja și marea teritorială reprezintă domeniu public de interes național, aflat în administrarea Administrației Naționale “Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.
Citește și: Cine sunt câștigătorii licitațiilor de închiriere a plajelor pentru sezoanele estivale 2023-2024 (GALERIE FOTO)

2. Modul de stabilire a prețului minim de închiriere: Care este prețul minim al chiriei și modalitatea de calcul?  

Prin intermediul Ordonanței nr.8/2023 privind Procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turististică pentru sezoanele estivale 2023, respectiv 2024, sunt stabilite condițiile și termenele pentru organizarea procedurilor de atribuire prin licitație publică, precum și criteriile de participare la licitație.

Totodată, în Anexa aceleiași Ordonanței, se regăsește lista sectoarelor de plajă care pot fi scoase la închiriere, caracteristicile acestora (suprafețe, tipul terenului, categoria etc.), destinația turistică a plajelor (agrement), precum și tarifele aplicabile (în mod unitar pentru toate sectoarele de plajă), respectiv:
  • Tarif plajă categoria I cu funcția recreere/divertisment - 1,22 lei/mp/lună;
  • Tarif plajă categoria I cu funcția sportivă - 0,24 lei/mp/lună;
  • Tarif plajă categoria a II-a cu funcția recreere/divertisment - 0,91 lei/mp/lună;
  • Tarif plajă categoria a II-a cu funcția sportivă - 0,18 lei/mp/lună;
  • Tarif plajă categoria a III-a cu funcția recreere/divertisment - 0,61 lei/mp/lună;
  • Tarif plajă categoria a III-a cu funcția sportivă - 0,12 lei/mp/lună;
  • Tarif agrement nautic fără motor categoria I - 13,96 lei/mp/lună;
  • Tarif agrement nautic cu motor categoria I - 33,38 lei/mp/lună;
  • Tarif agrement nautic fără motor categoria a II-a - 8,50 lei/mp/lună;
  • Tarif agrement nautic cu motor categoria a II-a - 21,85 lei/mp/lună;
  • Tarif agrement nautic fără motor categoria a III-a - 5,46 lei/mp/lună;
  • Tarif agrement nautic cu motor categoria a III-a - 16,39 lei/mp/lună
Conform Ordonanței, plajele au fost clasificate în mai multe categorii:
  • Categoriile I, II și III- cu funcție sportivă sau de recreere/divertisment;
  • Agrement nautic, cu sau fără motor- categoriile I, II și III.
Aceste valori prevăzute în Ordonanța nr. 8/2023 (Anexă) au fost indexate conform indicelui prețurilor de consum aferent anului 2022, comunicat de INS, respectiv de 16.37%, conform prevederilor legale.

Documentația de atribuire și caietul de sarcini a fost avizat de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, conform art. 3 alin. 2 din aceeași OUG. Ulterior, documentația-cadru personalizată pe fiecare sector și subsector a fost comunicată solicitanților, inclusiv prețul minim de pornire pentru toate categoriile de plajă.

Caietul de sarcini a fost însușit și asumat de către participanții la licitație și ulterior condițiile/criteriile stabilite au devenit obligații contractuale pentru cei care au câștigat, respectiv adjudecat sectoarele de plajă.
  1. Care sunt rezultatele procedurilor de licitație?
Mai mult, după finalizarea celor două proceduri de închiriere, organizate în termenul reglementat prin Ordonanță, situația se prezintă astfel:
  • După prima procedură de închiriere: din cele 126 de sectoare intrate în procedura de licitație, au fost adjudecate 62 de sectoare (echivalentul a 81% din sectoare), nivelul total al chiriei ofertat de către participanții la licitație a fost de peste 50 % față de valoarea totală de pornire.
  • După a doua procedură de licitație publică, din cele 84 de sectoare scoase la licitație, au fost atribuite un număr de 39 de sectoare de plajă (echivalentul a 85% dintre acestea), iar nivelul total al chiriei ofertat a fost de peste 75% mai mare decât valoarea de pornire.
  • Valoarea totală adjudecată în urma atribuirii contractelor de închiriere a sectoarelor/subsectoarelor din plaja Mării Negre, bunuri imobile proprietate publică a statului aflate în administrarea Administrației Naționale “APELE ROMÂNE” prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea – Litoral: 6.016.352,07 LEI fara TVA – in Etapa II, 6.544.390,70 LEI fara TVA in Etapa I.
  • Vă reamintim că, potrivit prevederilor legislative, 50% din suma încasată va reprezenta venit la bugetul de stat, iar diferența de 50% se va utiliza pentru investiții destinate dezvoltării infrastructurii de gospodărire a apelor, inclusiv pentru plaja Mării Negre.
  1. Ce se va întâmpla cu celelalte sectoare de plajă rămase neadjudecate?
Pentru celelalte sectoare de plajă rămase neadjudecate, se va organiza o nouă procedură de licitație.
  1. Care este chiria pentru beach-baruri și cum va reglementa ANAR rezolvarea legalității acestor construcții pe plajă?
  • Conform  dispozitiilor  ART. 5 si ART. 6 din OUG nr. 19/2006, privind obligatiile utilizatorilor de plaja, respectiv tipurile de construcţii şi dotări admise a se amplasa pe plaja cu destinaţie turistică (caracteristicile şi modalitatea de amplasare a construcţiilor şi dotărilor sunt prevăzute în documentaţiile urbanistice);
  • În baza concluziilor Raportului de evaluare pentru stabilirea Tarifului de Referinta privind Inchirierea Plajei pentru Sezonul estival 2009, intocmit pentru Administratia Nationala Apele Romane, Directia Apelor Dobrogea – Litoral, de catre societatea S.C Romar-Co Audit SRL, Constanta, Membru asociat ANEVAR Nr. F08/235/2009;
  • Ținând cont de concluziile raportului, elaborat pe categorii de plajă, au fost eliminate diferențele semnificative care existau în anii precedenți între stațiunile Mamaia, Constanța (între 250-300 lei/mp/an) și sudul litoralului, inclusiv Năvodari (aproximativ 600 lei/mp/an- 1150 lei/mp/an).
Conform Hotărârii Consiliului de Conducere al ANAR, a fost stabilit unui tarif unitar mediu de închiriere pentru suprafețele de plajă ocupate cu beach – bar, aferent sectoarelor/subsectoarelor cu destinaţie turistică, amplasate la nivel de UAT, respectiv de: 864,97 lei/mp/an.

Pentru construcția acestora, este necesară semnarea unui act adițional cu operatorul de plajă pentru amplasarea acestor construcții prin intermediul căruia sunt stabilite condițiile legale pentru ridicarea acestor tipuri de construcții pe durata sezonului estival și respectiv dezafectarea acestora la finalul sezonului. 

Până în acest moment, toate cererile pentru ridicarea beach-barurilor au fost aprobate fiind semnate actele adiționale aferente.

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment din istoria Marinei Militare a României 16 aprilie 1944, ziua în care s-a scufundat bricul „Mircea”

16 Apr 2024 340

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 764

Constanța Ultimele informații despre ambarcațiunea găsită răsturnată în mare, din partea MApN (FOTO)

05 Apr 2024 1131

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3149

Declarații de avere Constanța Camelia Dumitrache, șef serviciu în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 696

Administrația Națională “Apele Române” organizează licitație publică pentru închirierea unei suprafețe de 8.902,00 mp

19 Mar 2024 619

Declarații avere Constanța Averea și interesele lui Victor Cherciu, șef formație la ABADL SGA Tulcea (DOCUMENTE)

12 Mar 2024 633

Declarații de avere Constanța Maria Otilia Macovei, director tehnic la ABADL, averea și interesele. Soțul, asociat și administrator la Cantarprod SRL

11 Mar 2024 788

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 644

Anunț de participare la licitația publică pentru închirierea unor bunuri proprietate publică a statului aflate în administrarea Administrația Națională “Apele Române”

28 Feb 2024 449

„Apele Române” organizează licitația pentru 48 de subsectoare de plajă de pe litoral. Mai mult de jumătate sunt din stațiunea Mamaia

03 Feb 2024 1151

Primăria Corbu intenționează să solicite de la AN Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Reabilitare DC38 Corbu – Vadu și strada Școlii (sat Vadu) comuna Corbu

31 Jan 2024 895

Ploscaru Nicoleta intenționează să solicite de la A.N. Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Consolidare și protecție mal”

31 Jan 2024 396

Primăria Ovidiu intenționează să solicite de la A.N. Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Consolidare și protecție mal”

31 Jan 2024 401

ABADL închiriază terenuri situate în albia minoră a Fluviului Dunărea. Când are loc ședința de deschidere a ofertelor

27 Jan 2024 904