Gigi Chiru avertizeaza Primaria Eforie cu privire la prabusirea falezei

cap_4.jpgAgravarea alunecării falezei din Eforie Sud şi situaţia de-a dreptul critică în care se află în acest moment plaja a făcut ca autorităţi cu competenţe în domeniu să se întâlnească şi să stabilească o serie de obiective pentru a stopa fenomenul.

Astfel, după ce s-a deplasat la faţa locului pentru a vedea care este situaţia, Gigi Chiru, inspectorul-şef teritorial în cadrul Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est, a avut o întâlnire cu reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral - în calitate de investitor, dar şi cu executanţii lucrării de consolidare a falezei, pentru a lua cele mai bune şi rapide măsuri. Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au anunţat că principala cauză a degradării apărute în faleză se datorează infiltraţiilor provenite din reţeaua de canalizare a localităţii.

Mai exact, unele dintre vilele de pe faleza din Eforie sunt racordate la sistemul de alimentare cu apă, însă nu dispun şi de reţea de canalizare, modalitatea folosită fiind aceea de deversare a reziduurilor în mare. În plus, canalul colector al apelor pluviale de pe axul falezei, care ar fi în patrimoniul primăriei, este colmatat şi nu mai poate prelua toată cantitatea de ape menajere.

img_33891_eforie.jpgVizavi de acest aspect, primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a susţinut că a auzit de faptul că s-ar face deversări reziduale în mare, însă nu are informaţii exacte în acest sens: „Nu se duce în mare nicio apă reziduală, ştiu doar că în zonă, respectivul canal colector de ape pluviale este înfundat, dar acesta nu aparţine primăriei. Ştiu că preluarea este dificilă pentru că mereu este înfundat acest canal".

Astfel, şeful ISC a cerut reprezentanţilor firmei care execută lucrarea să grăbească ritmul de execuţie, pentru a evita şi alte alunecări. Specialiştii au acceptat să lucreze în două schimburi, apreciind că acesta este ritmul maxim de execuţie susţinut şi condiţionat de întărirea betonului folosit la parapetul ce va sprijini malul. Ulterior, în următoarea etapă a lucrării, dacă se impune, executantul lucrării a acceptat să lucreze şi în trei schimburi.

img_33951eforie.jpg„Adresa trebuia trimisă la Apele Române"

În acelaşi timp, Gigi Chiru a solicitat efectuarea în regim de urgenţă a unei expertize tehnice care să stabilească motivele degradărilor şi măsurile necesare pentru remedierea deficienţelor.

Prin adresa nr. 9822/16.06.2010, şeful ITC a solicitat şi Primăriei oraşului Eforie, ca în termen de 30 de zile să transmită ITC, un program de măsuri şi intervenţii ce urmează să fie întreprinse, întrucât ,,în interiorul administrativ al oraşului Eforie au apărut deteriorări ce pot pune în pericol rezistenţa şi stabilitatea străzii Dezrobirii şi a trotuarelor aferente, precum şi a falezei adiacente. Ca urmare constatărilor rezultate în baza activităţii de urmărire a comportării în timp a construcţiilor, veţi dispune de urgenţă luarea măsurilor de punere în siguranţă şi refacere a infrastructurii rutiere şi a falezei afectate, pe baza unui proiect de specialitate întocmit în colaborare cu administratorii reţelei publice de utilităţi existente în zonă".

Despre această adresă primarul Brăiloiu susţine că nu a primit documentul respectiv şi, în plus, nu ar fi trebuit să-l aibă pe el ca destinatar. „Adresa ar fi trebuit îndreptată celor de la Apele Române că ei au efectuat lucrări în zonă şi sunt cei care au stricat rezistenţa străzii", a mai adăugat Brăiloiu.

Inspectorul-şef teritorial în cadrul Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est, Gigi Chiru, a susţinut că va monitoriza îndeaproape şi cu interes reconstrucţia falezei şi a trotuarului şi va întreprinde toate demersurile legale, inclusiv acela de a solicita sprijin Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru a obţine finanţarea necesară reabilitării reţelelor de apă şi canalizare din zona faleza Eforie.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Grindul Chituc şi la Eforie Sud Delfini morţi, aduşi la mal de curenţi

25 Jul 2014 3759