Gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun pentru elevi. Legea merge la promulgare

  • Elevii din învățământul preuniversitar vor beneficia de gratuitate la transportul local și județean
  • Vor putea merge gratuit cu metroul sau trenul, pe baza carnetului de elev
  • Legea merge spre promulgare, dacă nu o să fie atacată la CCR
Elevii din învățământul preuniversitar vor beneficia de gratuitate la transport, fie că vorbim de cel local sau de cel județean, și vor putea circula, inclusiv cu trenul sau metroul, pe baza carnetului de note. Măsura a fost adoptată de Parlament și se îndreaptă spre promulgare.

Proiectul de lege, adoptat miercuri, se îndreaptă acum către președintele țării, pentru promulgare, și care modifică Legea nr. 1/2011 a educației naționale. Practic, documentul extinde gratuitatea existentă în prezent pentru transportul local și la transportul județean.

„Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, scrie, concret, în proiectul adoptat miercuri de Senat, în calitate de Cameră decizională.

Totodată, proiectul de lege stabilește și schimbarea modului în care se acordă gratuitatea transportului pentru elevi. Mai exact, pentru a asigura gratuitatea transportului elevilor, decontarea cheltuielilor se va face de la bugetul de stat către primării, care, la rândul lor, vor plăti operatorul de transport.

Elevii vor circula cu mijloacele de transport în comun pe baza carnetului de elev, așa cum apare și în expunerea de motive ce însoțește proiectul, inclusiv atunci când vor folosi trenul sau metroul, costurile pentru operatorul de transport fiind acoperite de primării.
 

Inițiatori

Inițiatorii legii sunt: Andronescu Ecaterina - senator PSD; Antal István-Loránt - senator UDMR; Baciu Gheorghe - senator PMP; Botnariu Emanuel-Gabriel - senator PSD; Cârciumaru Florin - senator PSD; Corlăţean Titus - senator PSD; Creţu Gabriela - senator PSD; Cseke Attila-Zoltan - senator UDMR; Ionaşcu Gabi - senator PMP; Marciu Ovidiu-Cristian-Dan - senator PSD; Marin Gheorghe - senator PSD; Nicolae Şerban - senator PSD; Pop Liviu-Marian - senator PSD; Preda Radu-Cosmin - senator PSD; Savin Emanoil - senator Independent; Ţuţuianu Adrian - senator Independent; Dîrzu Ioan - deputat PSD; Szabó Ödön - deputat UDMR

Elevii cer Președintelui României să promulge legea și să nu o atace la Curtea Constituțională. „ În acest sens, asociațiile de elevi din țară,alături de Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți- Învățământ Preuniversitar, solicită Președintelui României, Klaus-Werner Iohannis, să promulge legea privind transportul elevilor în cel mai scurt timp, iar parlamentarilor și Guvernului să nu o atace la Curtea Constituțională”, au transmis reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 753

Proiectul este pe masa consilierilor din Constanța Veteranii din teatrele de operații pot beneficia de gratuitate la transportul public (DOCUMENT)

27 Mar 2024 790

Întâlnire de lucru pe tema asigurării transportului elevilor la nivelul județului Constanța. Ce s-a discutat?

27 Oct 2023 817

Tarif redus cu 90% Guvernul a aprobat Normele metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și studenți

08 Sep 2023 996

Consiliul Concurenței Gratuitatea racordării clienţilor casnici la reţelele de distribuţie a energiei electrice a generat beneficii

05 Sep 2023 697

Anunț important al CFR Călători. Ce se întâmplă cu legitimațiile cu gratuitate pentru studenți

04 Sep 2023 968

Ministerul Transporturilor Ce prevede cel mai recent proiect cu privire la acordarea de gratuități pentru cetățenii ucraineni

10 Jan 2023 1133

Constănțeanul supărat. Gratuitate doar pe timp de noapte. Abonamentele achiziționate pentru plata parcării în municipiu rămân neschimbate

27 Jul 2022 3993

USR Constanța îi arată din nou pisica lui Vergil Chițac - „Primarul ține blocat noul regulament modificat al parcărilor din Constanța”!

29 Jun 2022 1795

Cum răspunde USR Constanța la declarațiile primarului în legătură cu regulamentul parcărilor

19 Jun 2022 1618

Gratuitate pe timpul nopții și abonamente pentru toate zonele. Ce alte modificări va avea Regulamentul parcărilor din municipiul Constanța ?

14 May 2022 17050

CFR Călători Perioada de gratuitate a biletelor de tren pentru ucraineni a fost prelungită. Cât timp sunt valabile

30 Apr 2022 1646

Consiliul de Administrație al CT BUS a decis să acorde gratuitate la transportul în comun pentru refugiații din Ucraina

14 Mar 2022 2436

Gratuități pentru transportul cetățenilor din Ucraina. Ce s-a decis în ședința de Guvern de sâmbătă (VIDEO)

12 Mar 2022 1289

CT Bus Încetează acordarea gratuității la transportul public în comun pentru cadrele medicale

11 Mar 2022 3507