Gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun pentru elevi. Legea merge la promulgare

  • Elevii din învățământul preuniversitar vor beneficia de gratuitate la transportul local și județean
  • Vor putea merge gratuit cu metroul sau trenul, pe baza carnetului de elev
  • Legea merge spre promulgare, dacă nu o să fie atacată la CCR
Elevii din învățământul preuniversitar vor beneficia de gratuitate la transport, fie că vorbim de cel local sau de cel județean, și vor putea circula, inclusiv cu trenul sau metroul, pe baza carnetului de note. Măsura a fost adoptată de Parlament și se îndreaptă spre promulgare.

Proiectul de lege, adoptat miercuri, se îndreaptă acum către președintele țării, pentru promulgare, și care modifică Legea nr. 1/2011 a educației naționale. Practic, documentul extinde gratuitatea existentă în prezent pentru transportul local și la transportul județean.

„Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, scrie, concret, în proiectul adoptat miercuri de Senat, în calitate de Cameră decizională.

Totodată, proiectul de lege stabilește și schimbarea modului în care se acordă gratuitatea transportului pentru elevi. Mai exact, pentru a asigura gratuitatea transportului elevilor, decontarea cheltuielilor se va face de la bugetul de stat către primării, care, la rândul lor, vor plăti operatorul de transport.

Elevii vor circula cu mijloacele de transport în comun pe baza carnetului de elev, așa cum apare și în expunerea de motive ce însoțește proiectul, inclusiv atunci când vor folosi trenul sau metroul, costurile pentru operatorul de transport fiind acoperite de primării.
 

Inițiatori

Inițiatorii legii sunt: Andronescu Ecaterina - senator PSD; Antal István-Loránt - senator UDMR; Baciu Gheorghe - senator PMP; Botnariu Emanuel-Gabriel - senator PSD; Cârciumaru Florin - senator PSD; Corlăţean Titus - senator PSD; Creţu Gabriela - senator PSD; Cseke Attila-Zoltan - senator UDMR; Ionaşcu Gabi - senator PMP; Marciu Ovidiu-Cristian-Dan - senator PSD; Marin Gheorghe - senator PSD; Nicolae Şerban - senator PSD; Pop Liviu-Marian - senator PSD; Preda Radu-Cosmin - senator PSD; Savin Emanoil - senator Independent; Ţuţuianu Adrian - senator Independent; Dîrzu Ioan - deputat PSD; Szabó Ödön - deputat UDMR

Elevii cer Președintelui României să promulge legea și să nu o atace la Curtea Constituțională. „ În acest sens, asociațiile de elevi din țară,alături de Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți- Învățământ Preuniversitar, solicită Președintelui României, Klaus-Werner Iohannis, să promulge legea privind transportul elevilor în cel mai scurt timp, iar parlamentarilor și Guvernului să nu o atace la Curtea Constituțională”, au transmis reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Cadrele medicale, gratuitate, în continuare, la transportul în comun cu CT BUS

17 Jun 2020 1182

Toți elevii din municipiul Constanța beneficiază de transport gratuit cu autobuzele CT BUS

05 Jun 2020 1450

În sfârșit s-a decis. Elevii vor beneficia de transport gratuit

30 May 2020 2529

Proiect de lege Primăriile ar putea monta camere de supraveghere pe stâlpii de energie electrică, fără să dea bani de chirie (document)

22 May 2020 618

Anunț important de la CT Bus Cine beneficiază de gratuitate la transportul public în comun

07 Apr 2020 3265

Constanța Cadrele medicale au gratuitate la transportul în comun

06 Apr 2020 1154

Transport gratuit pentru elevii şi liceenii constănţeni. Făgădău explică de ce nu s-a putut acorda până acum această facilitate

06 Mar 2020 2507

Din 5 martie, Decebal Făgădău anunță transportul gratuit pentru toți elevii din Constanța

04 Mar 2020 11901

Primăria Constanța Anunț important pentru beneficiarii permiselor de călătorie gratuite CT BUS

13 Jan 2020 1280

Teodorovici propune ca absolvenţii să lucreze câţiva ani şi în ţară. Noi aspecte privind gratuitatea CFR a studenţilor

22 Jul 2019 832

Se lucrează la un nou regulament pentru titlul de cetăţean de onoare al oraşului Constanţa. Facilităţi fiscale şi gratuitate pe autobuzele RATC

30 Mar 2019 1702

AEC solicită consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și să fie prezenți la ședința de Consiliu Județean!

07 Feb 2019 971

Absolvenţii de liceu care iau nota 10 la Bacalaureat vor intra gratuit la Untold şi Neversea

06 Jun 2018 1092

Ziua Copilului. De 1 iunie copiii sub 14 ani beneficiază de gratuitate la plimbările cu telegondola

01 Jun 2018 2921

Studenţii, indiferent de vârstă, vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern

22 Apr 2018 1486