Greva din Educație, continuă! Sindicatele resping oferta Guvernului

Foto: facebookSindicatele din Educaţie au respins oferta Guvernului pentru încetarea protestelor. 

Astfel, greva din educație continuă, după cum au anunţat liderii federaţiilor sindicale la ieșirea de la consultările de la Guvern. 

"Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii sunt suverani. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid, aşa că aşteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă mai departe. Sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, dar totul depinde de ceea ce vor decide oamenii pe care îi reprezentăm. Decizia le aparţine. Asta scrie în fişa postului la mine. Trebuie să merg mai departe cu mandatul pe care l-am primit până la acest moment", a declarat Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) conform Agerpres.ro.


Acesta a explicat că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că noua grilă de salarizare urmează să se aplice în trei ani şi a amintit că medicii au primit integral creşterile solicitate atunci când Sănătatea a fost declarată domeniu prioritar.

"Oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în 3 ani de zile ci mult mai repede. Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent. Lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanţa a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern, de 3 ani de zile, nu este acceptat. Vă reamintesc faptul că există un domeniu care a fost declarat prioritar în 2018. E vorba de sănătate, unde medicilor li s-a acordat integral mărirea, deci nu în tranşe. Au trecut 5 ani de zile. Oamenii doresc ca şi pentru educaţie să se facă acest efort din partea statului român, să poată să ajungă la salariile din grilă. Argumentul cu care a venit Guvernul este că Ordonanţa este dată şi mai mult nu se poate în acest moment. Ordonanţa a trecut şi vor fi discuţii la Ministerul Muncii pe grila de salarizare, pentru că trebuie să clarificăm şi lucruri legate de auxiliar şi la personal administrativ", a mai arătat Hancescu.


Pe de altă parte, acesta a precizat că nu sunt luate în calcul şi alte forme de protest.

La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret, a subliniat şi el că membrii de sindicat doresc aplicarea în integralitate, începând din această lună, a grilei de salarizare iar acţiunile de protest vor continua şi după 6 iunie.

"Mandatul este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educaţiei să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marţi încolo colegii noştri vor continua acţiunile de protest ei fiind singurii în măsură să decidă altceva", a afirmat Marius Nistor.


El a precizat, totodată, că la întâlnirea de joi cu reprezentanţii Executivului nu a existat nicio noutate.

"Ne-au chemat să ne anunţe că a trecut acest proiect de ordonanţă de urgenţă şi el ar trebui adus la cunoştinţă colegilor din unităţile de învăţământ. Ei îl cunosc. În momentul de faţă nu există niciun element de de noutate, ştiu despre ce este vorba. Mai departe, se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea grile de salarizare. Dar v-am spus care este mandatul meu. Soluţia trebuie să fie cea care rezolvă revendicările legitime ale colegilor noştri. Eu au întotdeauna dreptate", a subliniat liderul FSE Spiru Haret, conform Agerpres.ro


Amintim că, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au prezentat ieri după amiază liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de astăzi, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public:

-Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
- În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor. 

Citește și: 

Majorarea salariilor din învățământ, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ „Nu s-a abandonat absolut nimic din ceea ce s-a reglementat şi s-a promis“

04 Sep 2023 789

Sondaj de Opinie 63% dintre respondenți sunt de părere că se putea găsi mai rapid o soluție la revendicările cadrelor didactice

19 Jun 2023 1108

LIVE Principalele declarații făcute de Ligia Deca la finalul ședinței de Guvern (VIDEO)

12 Jun 2023 1127

Greva profesorilor s-a suspendat!

12 Jun 2023 1804

Premierul Nicolae Ciucă anunță o nouă ordonanţă de urgenţă cu măsuri pentru personalul din educaţie (VIDEO)

11 Jun 2023 1106

Oficial! Probele de evaluare a competenţelor de la bacalaureat 2023, echivalate cu mediile din liceu. Când vor avea loc probele scrise de la Bacalaureat și Evaluarea Națională (VIDEO)

11 Jun 2023 1265

Greva din Educație continuă și luni! Ce răspuns au oferit Guvernului sindicaliștii la ultima ofertă primită

11 Jun 2023 1032

O nouă rundă de consultări între Guvern și sindicaliștii din Educație. Ce ofertă le-a fost făcută profesorilor pentru a se renunța la grevă

11 Jun 2023 950

Editorial Anul școlar 2022-2023, marcat de schimbări, de la început până la final. Fără semestre, fără teze și o grevă de amploare

10 Jun 2023 1513

Mii de sindicaliști din educație participă astăzi la un protest de amploare în București (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Jun 2023 1128

Mama unui elev a cerut instanței să declare ilegală greva din învățământ. Ce decizie au dat magistrații

09 Jun 2023 1225

Președintele PSD „Trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar“

07 Jun 2023 1159

Acord Politic al liderilor Coaliției de guvernare pentru asumarea garanțiilor solicitate de sindicate privind majorările salariale

07 Jun 2023 925

Anunț important al Ministerului Educației! Câte note pot avea elevii pentru a se putea încheia situația școlara

07 Jun 2023 1080

Sindicaliști Greva din educație se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată

07 Jun 2023 940