Gripă Porcină Africană, depistată într-o exploatație din Negru Vodă


DSVSA Constanța informează asupra faptului că în data de 22.01.2021 a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o exploatație non-profesională din localitatea Negru Vodă- secția Darabani. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.

Conform procedurilor, D.S.V.S.A. Constanța împreună cu Unitatea locală de Sprijin, a luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatației, uciderea suinelor și ecarisarea acestora, dezinfecţia exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. Au fost stabilite zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecție cu o rază de 3 km și o zonă de supraveghere cu rază de 10 km.

Măsurile aplicate sunt în conformitate cu legislația specifică, respectiv Directiva 60/2002/CE transpusă în legislația națională prin Ordinul Președintelui A.N.S.V.S.A. nr. 99/2006 și Decizia 709/2014/CE în forma consolidată, cu scopul împiedicării raspândirii bolii către efectivele de porci domestici si pentru a reduce gravitatea efectelor.

În ceea ce privește evoluția PPA la mistreți, aceasta a cunoscut începând cu 01.01.2019 o dinamică ascendentă, confirmându-se cazuri de PPA la mistreți găsiți morți sau vânați din 16 fonduri de vânătoare aflate pe raza județului Constanța.

Reamintim faptul că prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare iar la nivelul județului Constanța au fost confirmate, începând cu 05.07.2018, un număr de 98 focare de boală în gospodăriile populației care în prezent sunt stinse.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

De asemenea, pentru a proteja porcii de această boală, recomandăm crescătorilor de porcine să respecte următoarele măsuri:

  1. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
  2. creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  3. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
  4. nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  5. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  6. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, D.S.V.S.A. judeţeană precum și autoritățile publice locale.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizii CNSC Primăria Negru Vodă, obligată să remedieze clauzele restrictive în cazul licitației de servicii de catering pentru preșcolari și elevi!

23 Apr 2024 282

“Înființarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar în orașul Negru Vodă, județul Constanța“

23 Apr 2024 305

Proiectul de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței CJ Constanța Se înființează Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor în comuna Topraisar (DOCUMENT)

22 Apr 2024 2361

Riscuri nebănuite Un tânăr din Constanța face manevre periculoase pe trotinetă, în mijlocul traficului (VIDEO)

21 Apr 2024 1081

IPJ Constanța Băuți și fără permis, prinși la volanul aceluiași tractor

15 Apr 2024 297

Primăria Negru Vodă invesește peste 145.000 de euro în stații de reîncărcare pentru vehicule electrice! Contract adjudecat de Tobimar Group SRL, din Alba (DOCUMENT)

14 Apr 2024 447

Cumpărări directe Constanța Prodesign View a semnat cu Primăria Negru Vodă. Ce servicii va furniza firma? (DOCUMENT)

03 Apr 2024 534

Cumpărări directe Constanța Primăria Negru Vodă a semnat cu TOP Management ING. Firma a obținut două contracte de 350.000 de lei (DOCUMENTE)

28 Mar 2024 487

Primăria Negru Vodă, județul Constanța, reabilitează Căminul cultural – Cinematograf. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

24 Mar 2024 617

Județul Constanța Șofer beat depistat în trafic pe strada Crinului din Negru Vodă. Ce alcoolemie avea bărbatul

24 Mar 2024 510

Grădinița din Negru Vodă, județul Constanța se modernizează. Licitație pentru creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

24 Mar 2024 616

În județul Constanța Trafic restricționat pentru camioane în PTF Vama Veche

19 Mar 2024 574

Primăria Negru Vodă, județul Constanța lansează licitație pentru renovarea energetică a clădirii primăriei (DOCUMENT)

16 Mar 2024 641

Raportarea eronată a cheltuielilor și neevidenţierea creanțelor Primăria Negru Vodă, verificată de Curtea de Conturi Constanța (DOCUMENT)

08 Mar 2024 682

În județul Constanța Aproape 10.000 parfumuri contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră de la Garda de Coastă (VIDEO)

08 Mar 2024 700