Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind Statutul rezerviştilor voluntari

  • Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.

Guvernul României a adoptat, în ședința de guvern de vineri, 27 noiembrie, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, care va asigura creşterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar prin majorarea nivelului de remunerare şi prin eliminarea unor obligaţii/constrângeri.
         

În noul proiect de lege, la indemnizația de instalare se vor adăuga, în plus faţă de prevederile actuale, gradaţiile şi solda de comandă. De asemenea, cuantumul remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni se va mări la 30 % din solda de funcţie, la care se va adăuga solda gradului deţinut.


O altă modificare importantă este abrogarea din textul iniţial a articolului care prevedea obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate, respectiv rezilierea contractului pentru plecări în străinătate pe o perioadă mai lungă de 60 de zile. Această prevedere a generat un număr mare de renunţări în rândul candidaţilor recrutaţi, fiind interpretată ca o limitare a dreptului la libera circulaţie. Eliminarea nu afectează responsabilitatea celui în cauză de a respecta prevederile contractului.

De asemenea, se elimină obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare şi selecţie, în situaţia în care cei în cauză nu doresc să semneze angajamentul sau contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.

În urma punerii în aplicare, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, activităţile de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar desfăşurate în perioada 2017-2019 nu au asigurat nivelul aşteptat de încadrare a numărului de funcţii prevăzut pentru această categorie de militari, principalul factor constituindu-l caracterul neatractiv ale unor prevederi ale legii.

Astfel, dintre acestea pot fi amintite nivelul remunerației în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcţie şi solda gradului deţinut în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate, respectiv rezilierea contractului pentru plecări în străinătate pe o perioadă mai mare de 60 zile și obligativitatea restituirii cheltuielilor pentru recrutare şi selecţie de către cetăţenii care, din motive imputabile lor, renunţă la semnarea angajamentului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Prima serie de rezerviști voluntari a depus jurământul militar la Capu Midia (GALERIE FOTO)

23 Sep 2022 1398

Proiect MApN Românii încorporabili și rezerviștii aflați în străinătate, obligați să vină în 15 zile în țară în caz de război (DOCUMENT)

12 Jul 2022 2872

Ministerul Apărării Naţionale prelungește procesul de recrutare pentru rezerviştii voluntari

08 Jun 2022 1071

Ministerul Apărării Naționale recrutează rezerviști voluntari pentru anul 2022

13 May 2022 1290

Forțele Navale Române O nouă serie de soldați rezerviști voluntari vor depune Jurământul Militar de credință față de Patrie, la Mangalia

04 May 2022 1315

Sondaj de opinie Credeți că Armata Română ar putea face față unei eventuale crize militare în Europa de Est?

24 Jan 2022 3354

MApN Continuă campania de recrutare a rezerviștilor voluntari. Sunt locuri disponibile în unităţi militare din 15 judeţe, printre care și Constanța

04 Jan 2022 8626

MApN a lansat o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari

28 Jun 2021 2113

Oficial de la MApN Câte locuri sunt alocate la Constanţa pentru procesul de recrutare a rezerviştilor voluntari în Armata Română

13 Sep 2019 4391

Se modifică Statutul rezerviștilor voluntari. Era neatractiv salarial în raport cu obligaţiile şi sarcinile. Cum vor fi atrași rezerviștii (text integral+documente)

03 May 2018 8783

Câţi bani primesc rezerviştii voluntari. Mii de posturi scoase la concurs

02 May 2018 4319

Centrul Militar Zonal Constanţa recrutează rezervişti voluntari. Condiţii de participare

27 Apr 2018 10602

Anunţ important de la M.Ap.N. Continuă recrutarea soldaţilor și gradaţilor rezervişti voluntari. Cât va mai dura. Ce număr de posturi sunt

28 Sep 2017 9010

Repartizarea pe județe a locurilor pentru recrutarea soldaţilor/gradaţilor rezervişti voluntari. Câte revin județului Constanța

20 Jul 2017 9495

MApN a început recrutarea rezerviştilor voluntari. Ministrul Adrian Țuțuianu cu detalii. Posturi libere. Cum se face încadrarea

11 Jul 2017 5609