Guvernul se reunește în ședință. Măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, printre proiectele de pe agendă

Clădire cu rism seismic, foto: Pexels

Guvernul se reuneşte, miercuri, în şedinţă, printre proiectele de pe ordinea de zi aflându-se abilitarea Executivului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară şi măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe propune ca domeniile în care vor putea fi emise ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din iulie-august 2022 să fie: Finanţe şi economie; Dezvoltare, Lucrări Publice şi Administraţie; Afaceri interne; Sănătate; Transporturi şi Infrastructură; Cercetare şi Digitalizare; Cultură; Turism; Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Printre prevederile propuse în proiectul de lege referitor la măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor se află finanţarea acţiunilor de reducere a riscului seismic de la bugetul de stat la clădirile multietajate cu destinaţia principală de locuinţă, precum şi la clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI sau RsII. Proiectul mai propune şi introducerea obligativităţii autorităţilor administraţiei publice locale de a transmite, către MDLPA, rapoartele anuale privind acţiunile întreprinse pentru reducerea riscului seismic al clădirilor existente.

Un alt proiect de lege aflat pe agenda Executivului se referă la supravegherea prudenţială a societăţilor de servicii de investiţii financiare.

Conform expunerii de motive, proiectul asigură transpunerea prevederilor Directivei (UE) 2019/2034 privind supravegherea prudenţială a firmelor de investiţii şi modifică mai multe Directive europene în domeniu. Prin actul normativ se propune modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 99/2006, în sensul delimitării competenţelor între Banca Naţională a României şi Autoritatea de Supraveghere Financiară în privinţa autorizării, reglementării şi supravegherii instituţiilor de credit care provin din firme de investiţii care ating pragul volumului de activitate, în funcţie de activităţile pe care acestea intenţionează să le desfăşoare.

Pe ordinea de zi a şedinţei se mai află ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Arabiei Saudite privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la Riad, la 24 ianuarie 2022, precum şi un proiect de lege referitor la efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, prin care se urmăreşte "simplificarea procedurii de evaluare a activităţii desfăşurate de către stagiar pentru ca această măsură să devină mai accesibilă şi mai atractivă pentru angajator".


Guvernul mai discută în şedinţa de miercuri şi un proiect de lege privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituţiile din domeniul justiţiei instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru modernizare.




Executivul mai are în vedere şi modificarea unor acte normative în domeniul străinilor, prin proiectul de ordonanţă de urgenţă în acest sens propunându-se, între altele, crearea posibilităţii de depunere a solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detaşare la oricare dintre formaţiunile teritoriale pentru imigrări ale Inspectoratului General pentru Imigrări şi extinderea, de la 60 la 180 de zile, a termenului în care străinul poate solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă, de la data obţinerii de către angajator, a avizului de angajare.



Un alt act normativ aflat pe agenda Executivului este proiectul de hotărâre care prevede instituirea procedurii de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative, în vederea clarificării etapelor, a termenelor şi a responsabilităţilor tuturor actorilor implicaţi în acest proces, în corelare cu prevederile Codului administrativ.



Guvernul mai discută şi două proiecte de hotărâri referitoare la măsuri pentru pregătirea Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, ce va avea loc la Bucureşti în perioada 26 septembrie - 14 octombrie, precum şi la organizarea şi desfăşurarea în România a Conferinţei internaţionale cu tema "Războaiele de independenţă, diplomaţie şi societate. Noi perspective şi abordări ale Problemei Orientale 1875-1878" în perioada 8-11 mai 2022.



Pe ordinea de zi a şedinţei se mai află un memorandum privind aprobarea conţinutului Programului de convergenţă 2022-2025 şi unul referitor la acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici care administrează aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri şi mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depăşirea dificultăţilor financiare cu care se confruntă, cauzate de criza generată de pandemia COVID-19.



Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai mulți prefecți și subprefecți, eliberați din funcție de Guvern. Cine sunt cei numiți în funcțiile rămase vacante

11 Apr 2024 671

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 11 aprilie 2024

11 Apr 2024 256

ANR repară Capitănia Portului Mangalia! Care este valoarea contractului și cine se va ocupa de lucrări

10 Apr 2024 471

Măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate! Ce prevede Ordonanța de Guvern adoptată astăzi

09 Apr 2024 396

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 09 aprilie 2024

09 Apr 2024 299

Vești bune pentru elevi și părinți! Activitățile din „Săptămâna Verde“ vor fi finanțate din Fondul pentru mediu

06 Apr 2024 695

Hotărârea de Guvern privind organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice, atacată la Curtea de Apel Constanța

05 Apr 2024 386

Guvern Se va moderniza calea ferată Predeal – București – Constanța. Valoarea investiției este de 2,16 miliarde lei (DOCUMENT)

04 Apr 2024 825

Guvern Scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale în cazul unor categorii de pacienți

04 Apr 2024 404

Școlile vor primi bani pentru activitățile din Programul Național „Săptămâna verde” !

04 Apr 2024 466

Guvern S-a stabilit cadrul de funcționare a mecanismului Contractelor pentru Diferență

04 Apr 2024 431

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu -04 aprilie 2024

04 Apr 2024 332

Viitorul stadion de la Constanța Ministrul Adrian - Ioan Veștea - „Am trimis către Guvernul României memorandumul de finanțare“

02 Apr 2024 1647

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 979

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 28 martie 2024

28 Mar 2024 365