Hackerii ruși amenință că vor "distruge România" dacă Ioan Feher, românul acuzat că i-a ajutat, nu va fi eliberat

Securitate cibernetică, foto: STS
  • Gruparea rusă de hackeri anunță, printr-un mesaj pe Telegram, că Ioan Feher, românul de 23 de ani care locuiește în Marea Britanie a făcut parte dintr-un grup al Killnet, dar acuzația că a ajutat cu atacurile cibernetice din România "e o prostie".

Gruparea Killnet cere eliberarea lui Ioan Feher, amenințând în caz contrar cu atacuri cibernetice asupra mai multor site-uri, inclusiv cel al Ministerului Sănătății. 

"Fac un apel la Guvernul României! Această persoană nu are nimic de-a face cu Killnet! A fost membru al grupului Telegram. Cum poți să le spui oamenilor tăi că un tip ne-a ajutat cu atacurile? E o prostie. Aveați nevoie de orice persoană care să ia vina pentru prăbușirea României. Lăsați-l în pace. Dacă susține Rusia, asta nu înseamnă că este un infractor. Dacă nu este eliberat în 48 de ore, voi distruge România, Marea Britanie și Moldova", a transmis gruparea rusă. 

"Abia atunci veți începe să vă dați seama că ați făcut o greșeală. Atacul asupra României a fost oprit! Aștept decizia dumneavoastră! Aștept și eliberarea lui Ioan Feher!", mai precizează gruparea.

Ioan Feher este românul din Marea Britanie care i-a ajutat pe hackerii de la Killnet să lanseze atacurile cibernetice asupra unor site-uri din România.

Un român ar fi fost implicat în repetatele atacuri cibernetice de la noi din ţară, din ultimele zile. Bărbatul i-ar fi ajutat pe hackerii pro-ruşi să blocheze site-urile unor instituţii importante de la noi.

Poliţiştii români l-au descoperit şi au trimis toate informaţiie către omologii lor britanici. Tânărul a fost săltat de National Crime Agency.

Potrivit contului personal de Facebook, Ioan Feher este originar din Satu Mare, însă locuieşte în Londra, Marea Britanie, iar în urmă cu o lună şi-a actualizat fotografia de profil la care a ataşat steagul Rusiei şi a menţionat că susţine ţara.

Ioan Feher a fost vizitat, ieri, de poliţiştii britanici, dar şi de poliţiştii români aflaţi în Marea Britanie pentru a acord suport.


Concret, Feher le propunea hackerilor de la Killnet site-uri din România ce ar putea fi atacate şi îi ajuta cu traducerea unor articole, explicându-le care sunt site-urile de ştiri ce sunt împotriva propagandei ruse.

Ce au găsit anchetatorii în locuinţa tânărului

Anchetatorii au strâns datele şi le-au trimis omologilor săi din Marea Britanie pentru a-l ridica pe individ.

În Londra au plecat şi poliţişti români de la Direcţia de criminalitate informatică, pentru a participa la anchetă.

Investigaţia este coordonată de britanici aşa că, cel mai probabil, românul rămâne în custodia acestora. Anchetatorii au ridicat de la locuinţa lui şi mai multe dispozitive informatice pe care urmează să le percheziţioneze.

Gruparea pro-rusă de hackeri Killnet a revendicat mai multe atacuri

Acestea au fost comise asupra site-urilor guvernului României, Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră, ale aeroporturilor şi CFR-ului, ale unor instituţii bancare, de media sau culturale. Obiectivul principal al acestora fiind inactivarea site-urilor și a serviciilor web, distrugerea reputației și panicarea utilizatorilor din România.

După ce Ministerul de Interne a anunţat că românul a fost săltat de britanici, gruparea Killnet a avut o reacţie: "Noi nu suntem de vină dacă cineva este naiv", au scris hackerii pe contul de Telegram.

"Din 29 aprilie, o serie de atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparțin unor instituții publice și organizații private din România. Atacurile au fost revendicate de o grupare intitulată ‘KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia - Ucraina.

Imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

Sursa Antena 3

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă cibernetică! Hackerii ruși au blocat site-urile aeroporturilor din România. Este vizat și aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța

02 May 2022 1954

Hackerii ruși vor să atace! Sunt vizate și site-uri din Constanța. Lista completă

30 Apr 2022 2293

O rețea informatică a Pentagonului, atacată de hackeri ruși

24 Apr 2015 1847