Halatul, unde e halatul? Câţi bani face Spitalul Judeţean Constanţa din vânzarea seturilor de unică folosință



Dacă în alte unități spitalicești, de exemplu Spitalul Municipal Mangalia sau altele, vizitatorii pacienților sau însoțitorii acestora nu sunt nevoiți să se „echipeze” într-un anumit fel pentru a li se permite accesul, la Constanța, moda setului de unică folosință, contra cost, desigur, persistă. Că achiziționarea s-a făcut de la niște aparate automate sau de la persoane postate la intrare și „ajutate” de gardieni, setul de unică folosință și-a menținut „întâietatea”. Însă, apar unele aspecte ciudate. Vrei să intri în SCJU Constanța însoțind un bolnav și, la intrare, ești întrebat de un angajat al unei firme de pază dacă ai „echipamentul” necesar. Îi explicit situația și se concluzionează: „dumnealui este pacientul, dumneavoastră (n.r. însoțitorul) dacă nu aveți setul de unică folosință îl cumpărați de aici”…și ți se indică locația. Cinci lei te costă „ținuta” însă, fiind set de unică folosință se presupune că nu îl poți refolosi, iar dacă ești nevoit să intri în spital de mai multe ori, chiar în aceeași zi, teoretic, ești bun de plată, iar cheltuielile tale cresc pe măsură.

Afacere profitabilă ... pentru cine

Timpul a confirmat că afacerile cu unitățile de stat sunt sigure și profitabile pentru diverși producători sau întreprinzători. Afacerile cu unitățile spitalicești sunt în floare, pornind de la concesionarea unor servicii ce sunt, adesea special, externalizate de mangeri, și continuând cu aciuarea unor firme care să presteze unele servicii. În cea de-a doua categorie se poate încadra și SC Swing Style SRL, firma care, în schimbul sumei de cinci lei îți oferă setul unic de folosință – halat și botoșei, care se rupe ușor și nu știu ce protecție asigură având în vedere materialul din care este confecționat. Asta în condițiile în care, în trecut, halatul alb de pânză care-și facilita accesul în spitalul județean de urgență era oferit vizitatorilor de către unitatea spitalicească, gratuit. Acum, vizitatorii sunt forţaţi să bage mâna în buzunar pentru a asigura venituri substanțiale acestui SRL din Brașov indiferent de secția unde merg.

Numai că Ordinul 1284/2012, publicat în Monitorul Oficial Partea I Monitorul Oficial nr. 876/2012, interzice condiţionarea sau taxarea vizitatorilor în spitale, indiferent sub ce formă are loc aceasta, iar în anul 2013, o echipă de control a DSP Constanța dispunea conducerii SCJU Constanța de la acea vreme să nu mai apară peste tot anunțuri prin intermediul cărora vizitatorii pacienților erau „avertizați” că accesul în spital este permis doar dacă sunt „echipați” corespunzător. Anii au trecut, obiceiurile s-au păstrat.

Despre SC Swing Style SRL

SC Swing Style SRL din Brașov continua comercializarea seturilor de unică folosință. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, SRL-ul respectiv are sediul social în Braşov, iar asociat unic și administrator este Șooș Elena Andra, născută în 1987 în Auid, județul Alba. Obiectul de activitate al societății este „Comerţ cu amănuntul al bunurilor de ocazie vândute prin magazine”.   
Potrivit unor informații obținute din cadrul SCJU Constanța contractul de colaborare deținut de SC Swing Style SRL din Brașov a fost prelungit prin acte adiționale, contractul respectiv fiind obținut de firmă prin atribuire directă. Aceleași surse ne-au declarat că, la finalul fiecărei zile, 15% din încasările realizate de SC Swing Style SRL revin SCJU Constanța. Dacă acest contract va mai fi prelungit sau nu, totul va depinde de conducerea unității spitalicești și de proiectul de management pe care-l va implementa viitorul manager al SCJU Constanța. 

Sursă foto: ziarulceahlau.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ana

22 Jul, 2016 08:54

Halatul ala ne protejeaza pe noi de mizeria si gandacii din spital.

Articole asemanatoare

Investiție de 3,2 milioane de euro la Spitalul Județean Constanța! Licitație deschisă pentru un sistem robotic dedicat intervențiilor ortopedice (DOCUMENT)

12 Apr 2024 529

Cumpărări directe Constanța Spitalul Județean Constanța, asigurat prin Omniasig Vienna Insurance Group SA (DOCUMENT)

31 Mar 2024 600

Ședință CJ Constanța Se modifică structura organizatorică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța

26 Mar 2024 659

Ședință CJC Se aprobă costurile proiectului „Construire Corp nou - Urgențe - Traumatologie din cadrul SCJU Constanța" (DOCUMENT)

24 Mar 2024 541

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța cumpără oxigen medical lichid. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

06 Mar 2024 727

Cel mai nou şi performant sistem de chirurgie robotică a genunchiului, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa

21 Feb 2024 809

LIVE VIDEO+TEXT Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat. Mai multe oficialități, prezente la eveniment (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Feb 2024 1526

UPDATE Atac cibernetic masiv în spitalele din țară! Sunt afectate Spitalul Județean Constanța și Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu" Constanța

12 Feb 2024 1526

Averea și interesele Marietei Stași, membru supleant în CA al Spitalului Județean Constanța (DOCUMENTE)

12 Feb 2024 735

Declarații de avere Enache Bucovală, de la Bueno Comp SRL, membru CA al Spitalului Județean Constanța (DOCUMENTE)

12 Feb 2024 1097

Declarații de avere Constanța Valerica Constantin, director financiar contabil la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“, averea și interesele (DOCUMENTE)

05 Feb 2024 963

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, la ora bilanțului! Peste 76.000 de pacienți tratați în 2023

10 Jan 2024 715

SCJU Constanța 15 bebeluși s-au născut în prima zi din anul 2024!

03 Jan 2024 894

LIVE TEXT CJ Constanța prezintă activitatea directorilor din cadrul aparatului de specialitate

19 Dec 2023 1007

Licitații publice. Snow Clean, afaceri cu bani publici Compania unuia dintre administratorii de la Drumuri Județene SA a dat lovitura la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța! (DOCUMENT)

15 Dec 2023 1846