Hocus-pocus cu acordarea calificativului! În raportul iniţial, comisia ARACIS propunea „încredere limitată“ pentru Universitatea „Ovidius“. Consiliul a votat „încredere“! (documente)

La finalul lunii iulie, eram înştiinţaţi cu surle şi trâmbiţe de Universitatea „Ovidius“ din Constanţa (UOC) cu privire la rezultatele controlului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) din luna ianuarie. Ultimul raport al Departamentului pentru Evaluarea Calităţii al ARACIS care viza Universitatea „Ovidius“ s-a dat în anul 2009. Pe atunci, rector era prof. univ. dr. Victor Ciupină, iar calificatul primit a fost „grad de încredere ridicat“. Calificativul primit de universitatea constănţeană nu mai era unul demn de sărbătorit, ca în trecut, respectiv „Grad de încredere ridicat“ ci doar „Încredere“, adică o notă de trecere. Iată însă că şi această notă de trecere a fost extrem de greu obţinută, iar la baza ei stă, de fapt, un prim raport (vezi document) care demonstrează că iniţial comisia a avut în vedere acordarea calificativului „încredere limitată“. Între timp, ceva i-a făcut pe cei cu drept de vot din Consiliul ARACIS să se răzgândească. I-am întrebat şi noi pe cei de la ARACIS ce anume, iar în momentul în care vor răspunde la adresa transmisă de cotidianul ZIUA de Constanţa, ne vom informa cititorii, ca de fiecare dată.
 
ARACIS a venit în control la „Ovidius“ în luna ianuarie a acestui an. În şedinţa Consiliului ARACIS din 28 iulie, universitatea constănţeană a primit calificativul „încredere“.

Acest calificativ se acordă dacă se constată că sunt îndeplinite cerinţele normative obligatorii referitoare la calitatea personalului didactic şi cele referitoare la baza materială, inclusiv pentru programele de studii evaluate, standardele din domeniile de calitate - capacitatea instituţională, eficacitatea educaţională, activitatea financiară a organizaţiei şi managementul calităţii, însă la un număr limitat de standarde de calitate, indicatorii de performanţă nu sunt realizaţi la nivelul minim. La vremea comunicării rezultatului evaluării instituţionale, rectorul instituţiei de învăţământ superior, prof. univ. dr. Sorin Rugină, a explicat că rezultatul obţinut este un succes, ţinând cont de toate problemele cu care s-a confruntat universitatea în ultimii cinci ani.

Teologia lui Teodosie, o facultate cu încredere limitată

În luna ianuarie, ARACIS a verificat 30 de programe de studii universitare, dintre care 16 programe de studii universitare de licenţă, 14 programe de studii universitare de masterat şi două evaluări externe ale calităţii la nivel instituţional. Trei dintre specializări au primit „grad de încredere limitat“. Este vorba despre Facultatea de Teologie - specializarea Teologie ortodoxă pastorală, Energetica industrială și Farmacia. Aceste trei specializări vor fi reevaluate într-un interval cuprins între un an şi doi ani.

Comisia de evaluare a propus iniţial calificativul „încredere limitată“!

Deşi conducerea universităţii a anunţat ca un „succes“ evaluarea instituţională, dincolo de retrogradarea evidentă, se poate specula că între calificativul iniţial de „încredere limitată“ propus de comisia de evaluare şi ceea ce a apărut oficial pe site-ul ARACIS, respectiv calificativul „încredere“... a mai existat ceva!
Ce? Vom afla odată cu răspunsul pe care ARACIS va trebui să-l ofere cotidianului nostru, în termenul legal, conform legii.
 
În secţiunea „Documente“ din ediţia online puteţi citi integral raportul care a stat la baza propunerii comisiei de evaluare potrivit căruia UOC urma să primească o palmă serioasă, respectiv calificativul „încredere limitată“!
 
Făcând o comparaţie între raportul iniţial şi cel final, nu sunt sesizate diferenţe de recomandări care să conducă la schimbarea calificativului. Şi totuşi, schimbarea a avut loc!
 
Cităm din raportul iniţial: „Evaluarea instituţională scoate în evidenţă două perioade:
-     perioada 2009-2013, când atât comisia de evaluare a ARACIS, cât şi Comisiile de Control ale Ministerului Educaţiei Naţionale au constatat neconformităţi majore în ceea ce priveşte aplicarea standardelor de calitate ARACIS;
-     perioada 2013-2015, când, printr-un efort al echipei, neconformităţi au început să fie corectate, constatându-se şi o schimbare de mentalitate a corpului academic în ceea ce priveşte problematica calităţii, schimbări care trebuie să continue.
În consecinţă, pe baza celor constatate şi prezentate în prezentul raport, precum şi a constatărilor Comisiei de Control a Ministerului Educaţiei Naţionale, Comisia de Evaluare propune calificativul «încredere limitată».
 
Propunerea arată aprecierea Comisiei de Evaluare privind modul în care Universitatea «Ovidius» a realizat asigurarea curentă a calităţii şi respectarea standardelor în perioada 2009-2015. Calificativul a fost acordat universităţii în conformitate cu ghidul activităţilor de evaluare a calităţii programelor de studii universitare şi a instituţiilor de învăţământ superior, partea a III-a, evaluarea externă a calităţii academice, din instituţiile de învăţământ superior acreditate. Notă: concluziile evaluatorului străin şi ale studenţilor sunt în acest moment exprimate separat, deci necunoscute directorului şi coordonatorului de misiune“.

Care sunt principalele probleme în managementul UOC

În urma vizitei de evaluare instituţională, comisia de evaluare a constatat mai multe deficienţe. Le amintim pe cele mai importante, potrivit documentului ataşat materialului:
-     Universitatea nu dispune de soft antiplagiat;
-     Rapoartele Comisiei de Etică nu sunt afişate pe site;
-     Regulamentele universităţii nu au aviz juridic;
-     Depăşirea cifrei de şcolarizare la programele de licenţă;
-     Nu toate cadrele didactice îndeplinesc condiţiile pentru ocuparea posturilor;
-     Probleme cu normarea posturilor;
-     Din datele prezentate, s-a constatat că nu în toate cazurile UOC oferă suficient pentru un învăţământ de calitate;
-     UOC nu are o metodologie pentru calcularea taxelor de studiu şi nu publică valoarea taxelor conexe;
-     Regimul burselor nu este public;
-     Apa caldă din cămine este raţionalizată - două ore pe zi;
-     Calitatea nu este menţionată în Carta Universităţii ca un obiectiv pentru realizarea misiunii universităţii;
-     Probleme referitoare la transparenţa informaţiilor.
 
Precizăm că nici raportul evaluatorului străin (vezi secţiunea „Documente“), profesorul Winfried Muller, de la Alpen-Adria-Universität Klagenfurt, nu este unul satisfăcător pentru Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, chiar dacă acesta a mai strecurat şi câteva referiri la provocările viitorului pe care instituţia de învăţământ le-ar putea depăşi. Însă cu anumite condiţii.
 
Şi evaluatorii din partea studenţilor au recomandat tot acordarea calificativului de „încredere limitată“ UOC, „date fiind problemele multiple pe care le-au sesizat şi multitudinea de indicatori care nu sunt îndepliniţi nici la nivelul Ref 1“, notează cei doi studenţi, Anca Babeţ şi Vitalie Rusu (vezi secţiunea „Documente“).
 
Tot în secţiunea „Documente“ puteţi consulta şi corespondenţa dintre ARACIS şi conducerea UOC cu privire la conţinutul raportului de evaluare externă desfăşurat în perioada 12-15 ianuarie 2016. Probabil, angajamentele luate de rectorul Rugină, însă schimbul de adrese să-i fi făcut pe cei de la ARACIS să schimbe calificativul din „încredere limitată“ în „încredere“?
 
Precizăm că vom reveni cu noi informaţii, imediat ce vom primi răspunsul la adresa înaintată ARACIS cu privire la universitatea constănţeană.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Studentă la Universitatea „Ovidius” Constanța Andreea Lungan, medaliată cu bronz la Concursul Studențesc de Matematică SEEMOUS

16 Apr 2024 474

Istoriografia română la ceas de sărbătoare Profesoara UOC Viorica Moisuc - Nonaginta Annis!

15 Apr 2024 613

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 547

Universitatea Ovidius din Constanța a găzduit testarea candidaților înscriși la Concursul național organizat de ANFP

05 Apr 2024 690

Studenții de la Universitatea Ovidius Constanța, în excursie de documentare

04 Apr 2024 634

Competiția de comunicare pentru tineri cercetători, „Games of Science 2024”, la Universitatea Ovidius din Constanța

04 Apr 2024 466

Universitatea Ovidius din Constanța, membru fondator al Asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN

02 Apr 2024 487

Ziua Internațională a Francofoniei, celebrată la Universitatea Ovidius din Constanța

29 Mar 2024 519

Universitatea Ovidius din Constanța angajează. Iată ce post este scos la concurs

29 Mar 2024 918

Universitatea Ovidius Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări ştiinţifice pentru elevi „Noi şi Economia”.

27 Mar 2024 763

Universitatea Ovidius din Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a IV-a ediții a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”? (FOTO)

27 Mar 2024 565

Întâlnire cu Ambasadorul Republicii Franceze, ES Nicolas Warnery, la Universitatea Ovidius din Constanța (FOTO)

27 Mar 2024 534

Cea de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări știinţifice pentru elevi „Noi și Economia”, la Universitatea Ovidius din Constanţa

27 Mar 2024 449

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1443

In memoriam acad. prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

24 Mar 2024 599