Iată ce sume vor primii cetățenii ucraineni, aflați pe teritoriul României. Măsura se aplică de astăzi!

Imagine din Vama IsacceaPrintr-o hotărâre adoptată de Guvern și oficializată în aceeași zi, autoritățile au stabilit atât condițiile pe care vor trebui să le îndeplinească refugiații ucraineni pentru a primi ajutorul pentru cazare și cel pentru hrană, cât și valoarea acestora.

Începând de astăzi, 1 mai, așa cum s-a stabilit prin OUG 22/2023, cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, vor primi direct bani de la stat, pentru a acoperi cheltuielile cu cazarea și hrana, nu cei ce îi găzduiesc, așa cum este procedura în prezent.

Mai exact, refugiații, indiferent dacă e vorba despre familii sau persoane singure, pot beneficia, începând cu 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum patru luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, iar după împlinirea acestui termen, beneficiază de o sumă forfetară lunară până la finalul anului 2023, dar doar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare.

După ce a fost stabilită măsura, autoritățile au emis un act normativ prin care să fie stabilite cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumelor prevăzute în OUG 22/2023.De aceea a apărut HG 368/2023, care vizează, în primul rând, stabilirea valorii ajutorului de stat pentru refugiații din Ucraina.

Pentru primele patru luni, suma forfetară destinată refugiaților se compune dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, care are valori diferite pentru familii sau persoane singure, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2.000 lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană, care este de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană.

După ce trec cele patru luni inițiale, refugiații din Ucraina vor putea primi, până la sfârșitul anului, doar ajutorul destinat acoperirii cheltuielilor cu cazarea: 750 lei/ lună - în cazul unei persoane singure și 2.000 lei/ lună - în cazul unei familii.


Apoi, documentul stabilește o serie de condiții pe care vor trebui să le îndeplinească refugiații care vor să primească ajutorul de la stat. Concret, condițiile de acordare a ajutorului sunt:
  • pentru prima lună, singura condiție impusă este ca străinul să fie beneficiar al Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare;
  • pentru următoarele trei luni:
    • solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României (nu sunt studenți aici, nu au dizabilități, nu au peste 65 de ani sau nu au în creștere sau în îngrijire un copil în vârstă de până la doi ani) să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României;
    • să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/ clase/ formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți;
  • începând cu a cincea lună:
    • solicitantul și membrii de familie ai acestuia să fie încadrați în muncă;
    • să aibă înscriși copiii minori în grupe/ clase/ formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.
Pentru a putea beneficia, în prima lună, de suma forfetară, solicitanții vor trebui să depună o cerere la primăria localității pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de copia permisului de ședere pentru beneficiarii Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un avion rusesc a fost doborât de armata ucraineană

19 Apr 2024 359

Complot de asasinare a președintelui ucrainean Zelenski

19 Apr 2024 463

Demonstrație în sprijinul prizonierilor de război ucraineni la Constanța

10 Apr 2024 451

Un teren, situat pe strada Oborului din Constanța, de vânzare Proprietari, doi ucraineni, cer aproape 2 milioane de euro (GALERIE FOTO)

03 Apr 2024 9829

Analiză Copiii ucraineni, mai triști decât copiii refugiați din alte țări

20 Mar 2024 423

Miting la Constanța al refugiaților ucraineni la doi ani de la începerea războiului Rusia-Ucraina (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 1233

Oficial, în judeţul Tulcea, sunt înregistraţi 38 de ucraineni. Suma alocată de Guvernul României familiilor din Ucraina a scăzut de peste 16 ori

23 Feb 2024 772

Miting al refugiaților ucraineni la Constanța!

20 Feb 2024 968

Traficul la frontieră, în ultimele 24 de ore

16 Feb 2024 466

Fane Căpățână, suspectat că ar fi jefuit cetățeni ucraineni în trafic după ce s-ar fi dat drept polițist Antidrog

01 Feb 2024 873

Președintele Rusiei, Vladimir Putin Avionul rusesc cu prizonieri ucraineni a fost doborât de o rachetă Patriot

31 Jan 2024 810

Traficul la frontierele României, în ultimele 24 de ore. Aproape 8.000 cetățeni ucraineni au intrat în țară

28 Jan 2024 555

MAI De la începerea conflictului din Ucraina, 4.457 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România

26 Jan 2024 514

Un avion militar rusesc cu zeci de prizonieri ucraineni la bord s-a prăbuşit!

24 Jan 2024 912

Rusia nu recunoaște că a deportat copii ucraineni pe teritoriul său

23 Jan 2024 714