IGSU Peste 1000 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, în ultimele 24 de ore. Constanța, în topul solicitărilor

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore, foto: IGSU
Pompierii militari au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel național. Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.509 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (23.06.2022).

La nivel național, 1.205 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe solicitări de sprijin fiind înregistrate în zona București-Ilfov (277 cazuri), urmată de județele Timiș (51 cazuri), Cluj (57 cazuri), Mureș (56 cazuri) și Constanța (50 cazuri).

În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea celor 130 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 195 de misiuni pentru protecția comunităților.
 

Din totalul celor 130 de incendii care au avut loc ieri la nivel național, 93 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate peste 69 ha de teren și 1 intervenție la incendii de  litieră, coronament și doborâturi fiind afectate aproximativ 2 ha.

De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 12 persoane aflate în dificultate., transmite IGSU. 


Totodată, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise 9 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele:  Bacău (1), Brașov (2), Harghita (4), Hunedoara (1) și Vrancea (1).

-O intervenție solicitantă a avut loc în județul Vâlcea, unde echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care a cuprins două imobile din localitatea Băile Olănești. Forțele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifesta pe o suprafață de  aproximativ 130 mp. Concomitent cu acțiunea de stingere, salvatorii  au evacuat 14 persoane. Pompierii au stins cu promptitudine focul, fără a fi înregistrate victime.

-O misiune complexă care presupune efort susținut din partea salvatorilor are loc în județul Vrancea, unde pompierii acționează de mai multe ore pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, litieră și coronament, produs pe raza localității Bârsești Ajunse la fața locului, echipajele de intervenție au constatat că arderea se manifesta într-o zonă greu accesibilă terestru, cu flacără deschisă, pe o suprafață de aproximativ 3 ha, cu posibilități de propagare la o pădure de conifere. Incendiul a fost localizat în limitele găsite. În acest moment, salvatorii acționează pentru lichidarea ultimelor focare. 

-O intervenție care a necesitat atenție sporită din partea pompierilor clujeni a avut loc  în municipiul Cluj, unde echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un apartament. În momentul sosirii la locul evenimentului, arderea se manifesta generalizat, cu flacără deschisă, la întregul apartament de la parter, iar restul apartamentelor erau inundate cu fum. Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului, salvatorii au efectuat o misiune de căutare-salvare la celelalte etaje, evacuând doi adulți și un copil. Echipajele de prim ajutor sosite la locul evenimentului au acordat asistență medicală de urgență pentru șase victime (doi copii, trei femei și un bărbat), ulterior acestea fiind transportate la spital pentru investigații medicale suplimentare. Cu eforturi susținute, pompierii au limitat propagarea și au lichidat focul în limitele găsite, fără a fi înregistrate și alte victime.

Pe lângă aceste situații, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea activităților specifice din zona de frontieră.

Totodată, în data de 23.06.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 364 de pompieri și 228 de mijloace tehnice.

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți., mai precizează sursa citată. 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

12 persoane implicate într-un accident în lanț pe Autostrada A2 București-Constanța. Un copil a ajuns la spital (GALERIE FOTO)

08 Aug 2022 721

Zile dificile pentru pompierii din Tulcea. Unde au fost solicitați în acest sfârșit de săptămână

08 Aug 2022 278

Ziua de ieri, solicitantă pentru salvatorii din întreaga țară. Cele mai importante misiuni gestionate de pompieri

08 Aug 2022 305

Bilanț IGSU. Județul Constanța se află pe locul doi la intervențiile SMURD din țară

04 Aug 2022 403

Județul Tulcea Casă din Babadag, cuprinsă de flăcări. De la ce a pornit incendiul (GALERIE FOTO)

04 Aug 2022 510

Raport IGSU Sute de hectare afectate de incendii, în doar o zi

03 Aug 2022 365

​IGSU Bilanțul primei luni de la operaționalizarea punctelor de lucru pe litoral. În ce stațiune s-au raportat cele mai multe persoane asistate medical (GALERIE FOTO)

03 Aug 2022 386

Apartament din Tulcea, cuprins de flăcări. Degajări mari de fum! Doi copii, surprinși de incendiu în apartamentul de la etajul superior (GALERIE FOTO)

02 Aug 2022 715

Intervenţii ale pompierilor tulceni în acest sfârșit de săptămână, în urma fenomenelor prognozate cu COD ROȘU

01 Aug 2022 439

ISU Bihor Comunicat de presă - 01.08.2022

01 Aug 2022 250

Portret de salvator! Patru ore militarii ISU Dobrogea au luptat să salveze un om prins sub un mal de pământ la Castelu (FOTOREPORTAJ)

30 Jul 2022 2745

Mai multe persoane blocate într-un lisft în stațiunea Eforie Nord. Intervin pompierii

29 Jul 2022 714

Incendiu la un apartament de pe strada Constantin Hurmuzache din municipiul Constanţa

29 Jul 2022 636

Intervenție salvatoare în județul Alba! Bărbat resuscitat cu succes după ce a fost recuperat de salvatori din fântână

28 Jul 2022 560

Alertă la Costineşti, judeţul Constanţa! Intervin pompierii ISU Dobrogea

28 Jul 2022 621