IGSU Peste 4.000 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend. Unde au fost cele mai multe solicitări

Pompieri. Foto: Facebook/IGSUSalvatorii au avut un sfârșit de săptămână solicitant la nivel național, perioadă în care au gestionat 4.175 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 3.249 astfel de cazuri.

Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 170 incendii, precum și în alte 735 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea de persoane sau animale, distrugerea muniției neexplodată etc.

Potrivit IGSU, totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 21 de accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, trei persoane și-au pierdut viața. 

De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 19 persoane aflate în dificultate.

În perioada de referință, la nivel național au fost transmise 25 de mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 17 mesaje privind prezența animalelor sălbatice și 8 mesaje privind avertizări de producere a fenomenelor hidrometeorologice.

Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:

❗Intervenția care a avut loc în timpul zilei de vineri, în județul Constanța, unde salvatorii au fost solicitați să intervină pentru extragerea unei persoane surprinsă de un mal de pământ, pe raza localității Agigea. La sosirea echipajelor operative, victima era acoperită în totalitate de pământ și pietriș, într-un șanț adânc de aproximativ 10 m. În urma efectuării procedurilor de extragere, pompierii militari au scos persoana (bărbat, 39 ani) din șanț, conștientă și cooperantă. Echipajele de prim ajutor au acordat asistență medicală la fața locului, ulterior bărbatul a fost transportat la spital.

❗O misiune complexă a pompierilor militari botoșăneni a avut loc sâmbătă, în municipiul Botoșani. Echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă. Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că flăcările se manifestau cu degajări mari de fum la magazia de lemne, acoperișul casei și o parte din acoperișul locuinței vecinilor. Intervenția a fost îngreunată din cauza accesului dificil la focar, dar și a distanței mici dintre construcții. Pe timpul acțiunii de stingere, echipajul SMURD a evaluat medical un bărbat și doi copii, fără a fi necesar transportul acestora la o unitate medicală.

❗Un accident rutier a avut loc pe parcursul zilei de duminică, în județul Ialomița, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit pe raza localității Bucu. Un autotren, care transporta ovine, a parăsit carosabilul și s-a răsturnat. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă, conștientă și cooperantă. Echipajale medicale sosite la locul incidentului au evaluat și asistat medical șoferul autotrenului, ulterior fiind transportat la spital pentru investigații medicale de specialitate. Concomitent cu acordarea primului ajutor, colegii noștri au salvat 336 de ovine, 168 fiind găsite decedate.

❗În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, pe parcursul zilei de duminică, la nivel național, salvatorii au acționat în 48 localități din 16 județe și municipiul București în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei dintr-o casă, degajarea a 167 copaci rupți de vântul puternic, 13 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind afectate 58 autovehicule și 4 case. De asemenea, pompierii militari au acționat și pentru degajarea unor elemente de construcții de la 25 de imobile afectate de vântul puternic. Din cauza copacilor căzuți pe carosabil, traficul rutier s-a desfășurat cu dificultate pe 4 drumuri naționale (DN 12A/HR, DN 12C/HR, DN 13A/HR și DN 15/HR) și pe 2 drumuri județene (DJ 123D/HR și DJ 155L/NT). Totodată, traficul feroviar a fost temporar oprit pe Magistrala 502 între localitatea Teșna (SV) și localitatea Lunca Ilvei (BN) din cauza mai multor copaci prăbușiți pe linia de contact, fiind afectate 3 trenuri de călători.


În acest moment nu mai sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea.

„Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale. 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro“ - au mai precizat reprezentanții IGSU


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tânăr prins cu droguri la Cernavodă. ”Fumez pentru că mă fac o persoană mai bună”

27 Mar 2024 590

ISU Iași2 misiuni pentru transportul persoanelor supraponderale

27 Mar 2024 251

Oficial de la IJJ Constanța despre suspectul de trafic de droguri depistat la Medgidia

26 Mar 2024 526

ISU IașiMuniție rămasă neexplodată sau nedezactivată din cel de-Al Doilea Război Mondial, în localitățile Horlești și Sodomeni

26 Mar 2024 292

Incident la Medgidia. Trei tineri prinși de jandarmi cu substanțe interzise (FOTO)

25 Mar 2024 453

ISU BihorEchipajele Stației de Pompieri Aleșd, Secției de Pompieri Beiuș și Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat pentru stingerea a șapte incendii

25 Mar 2024 277

La final de săptămână 187 misiuni ale pompierilor din Constanța

25 Mar 2024 346

ISU Argeș - Incendii

22 Mar 2024 271

Vești bune pentru militari! Guvernul majorează salariile personalului din MApN

21 Mar 2024 5284

ISU HarghitaUrși în proximitatea localității Ciucsângeorgiu

21 Mar 2024 269

ISU Argeș - Incendii

19 Mar 2024 308

ISU HarghitaMisiunile gestionate de pompierii harghiteni în weekend

18 Mar 2024 335

ISU Argeș - Incendii

18 Mar 2024 309

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

18 Mar 2024 277

MApNMisiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

13 Mar 2024 308