IICCMER, de Ziua Arhivelor Naționale „Păstrarea documentelor de arhivă, esențiale pentru identitatea unei țări“

Ziua Arhivelor Naționale, foto: Pexels
La data de 31 octombrie celebrăm Ziua Arhivelor Naționale! 

Păstrarea documentelor de arhivă este esențiale pentru identitatea unei țări și reprezintă un simbol valoros de patrimoniu., punctează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Mesajul transmis de IICCMER cu această ocazie este următorul: 

La mulți ani Arhivelor Naționale!

Astăzi este sărbătorită Ziua Arhivelor Naționale! Păstrarea documentelor de arhivă este esențiale pentru identitatea unei țări și reprezintă un simbol valoros de patrimoniu.

De-a lungul anilor, colegii noștri au petrecut mii de ore în depozitele Arhivelor Naționale, unde au putut să identifice adevărata față a comunismului și a faptelor petrecute în acea perioadă. Fără permiterea accesului de a consulta documentele, astăzi, probabil istoria comunismului ar fi fost interpretată totalmente greșit.

În cursul acestui an, IICCMER a încheiat un protocol de colaborare cu Arhivele Naţionale ale României, pentru reluarea digitizării materialelor fotografice gestionate de ANR, unde în decurs de 6 ani vom digitaliza aproximativ 100 de mii de fotografii care aparțin exclusiv perioadei regimului comunist.

Pentru sprijinul acordat în tot acest timp, pentru efortul comun de aflare și redare a adevărului istoric, le urăm tuturor arhiviștilor la mulți ani, cu multă putere și energie de muncă!



Date despre Arhivele Naționale ale României


Arhivele Naționale ale României, denumite până în 1996 "Arhivele Statului", reprezintă principala instituție de profil din România, având sediul în București. În prezent, director al Arhivelor Naționale este Dr. Cristian Anița, începând cu septembrie 2018. Instituția se află în subordinea Ministerului de Interne și cuprinde 42 de filiale județene (servicii/birouri), câte una pentru fiecare județ al României și una a Municipiului București.

În conformitate cu Legea 16/1996 (preconizată a fi modificată, din considerentul îmbunătățirii legii existente și al racordării sale la legislația Uniunii Europene), Arhivele stabilesc norme ale activității arhivistice; implementează măsuri pentru gestionarea arhivelor; preiau documente pentru Fondul Arhivistic Național al României; inventariază, selecționează și conservă documentele deținute; conservă documentele pe microfilm sau pe alte suporturi; administrează baza de date arhivistică; editează periodicul Revista Arhivelorși alte publicații de specialitate; asigură pregătirea și calificarea arhiviștilor și arhivarilor prin Școala Națională de Pregătire Arhivistică; stabilește dacă un anumit document aparține Fondului Arhivistic Național al României; autorizează mutarea temporară a anumitor documente pentru scopuri științifice și culturale; ține legătura cu instituțiile de profil, pune în aplicare convențiile internaționale în domeniu și participă la congresele și conferințele internaționale ale arhiviștilor; de asemenea, asigură protecția documentelor din depozite.

Legea definește Fondul Arhivistic Național ca "acte oficiale și particulare, diplomatice și consulare, memorii, manuscrise, proclamații, chemări, afișe, planuri, schițe, hărți, pelicule cinematografice și alte asemenea mărturii, matrice sigilare, precum și înregistrări foto, video, audio și informatice, cu valoare istorică, realizate în țară sau de către creatori români din străinătate.", scrie wikipedia.org. 

Arhivele sunt afiliate la Consiliul Internațional al Arhivelor din 1954; au acorduri bilaterale cu instituțiile de profil din Franța, Germania, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Republica Populară Chineză și alte state.

Sediul din București are două săli de studiu, precum și o sală de consultat microfilme, toate deschise în zilele de lucru cercetătorilor. Documentele bisericești și cele familiale sunt adesea solicitate, ca și documentele referitoare la istoria comunismului și la colectivizare și naționalizare. Documentele pot fi de asemenea consultate la cele 42 de direcții județene ale Arhivelor.De asemenea, la sediul central se află o bibliotecă ce conține circa 70.000 de cărți și 50.000 de periodice, multe dintre ele rare și de patrimoniu; la rândul său, fiecare filială județeană beneficiază de câte o bibliotecă proprie.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

​Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

09 Mar 2022 1843

#DobrogeaDigitală Lista percepțiilor, preturilor, și comisariatelor, ale căror fonduri pot fi cercetate la Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale

23 Jun 2021 3422

#DobrogeaDigitală Lista primăriilor ale căror fonduri și colecții pot fi cercetate la Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale

13 Jun 2021 3633

69 de ani de la înființarea Arhivelor Constanța. Principalele momente ale organizării Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale

12 Dec 2020 2184

Galeria directorilor Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, de la înființare până în prezent

09 Dec 2020 2757

Astăzi este marcată Ziua Arhivelor Naționale!

31 Oct 2020 1842

Ziua Arhivelor Naționale. Se împlinesc 187 de ani de la înființare. Ce a declarat ministrul Carmen Dan

31 Oct 2018 1513

Colaborare ZIUA de Constanţa Istoricul Lavinia Dumitraşcu vă invită să descoperiţi Dobrogea după momentul Unirii cu Ţara (document)

15 Sep 2017 5998

Concurs de angajare la Arhivele din Constanţa

16 Jan 2017 5309