Iliescu, la 32 de ani de la evenimentele din ’89 „România este un proiect al tuturor. Doar aşa Revoluţia are un sens“

România va reuşi să îşi depăşească problemele dacă societatea va rămâne solidară, iar democraţia nu va fi golită de conţinut, transmite  fostul preşedinte Ion Iliescu, miercuri, 22 decembrie, cu ocazia împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. 


Fostul președinte mai spune că  "cei 32 de ani scurşi de la momentul începerii Revoluţiei Române au cunoscut schimbări radicale în sistemul politic, în societate, în statutul României în Europa şi în lume", dar "agenda" din Decembrie 1989 nu a fost epuizată.


Postarea integrală de pe blogul personal al lui Ion Iliescu 


Dragi compatrioți,



Cei treizeci și doi de ani scurși de la momentul începerii Revoluției Române, act de curaj și de demnitate al națiunii române, au cunoscut schimbări radicale în sistemul politic, în societate, în statutul României în Europa și în lume. Asta nu înseamnă că am epuizat agenda Revoluției, agendă schițată de revoluționarii din Timișoara, după 15 decembrie 1989, și definitivată de Consiliul Frontului Salvării Naționale, în Comunicatul său pentru țară, din seara zilei de 22 decembrie 1989.



O revoluție este, poate părea paradoxal unora, un act din perspectiva timpului lung. Nu am avut o baghetă magică, care să ne permită schimbarea lucrurilor peste noapte. Anii care au urmat despărțirii de ceaușism au fost ani de sacrificii, lipsuri, de schimbări economice dureroase, chiar de eșecuri. Mergeam pe un drum pe care nimeni nu mai mersese până atunci. Am reușit ceea ce ne-am propus ca obiectiv strategic, integrarea în UE și în NATO, pentru că am reușit să fim solidari în promovarea intereselor noastre, și am păstrat dialogul politic și social. Am ales ca metodă de guvernare consensul, deși nu au lipsit momentele de confruntare, în stradă, dar și pe scena politică. Au învins rațiunea și responsabilitatea față de viitorul României.










Regret să constat că, de la o vreme, confruntarea a devenit instrumentul rezolvării tuturor crizelor, inevitabile, cele mai multe, pentru că nu suntem izolați de ceea ce se petrece în lume. Nu, adversarii politici nu sunt dușmani, care trebuie distruși. Dialogul și negocierea nu sunt semne de slăbiciune. Ar fi fost bine să fi depășit criza politică și socială din decembrie 1989, care a dus la schimbarea de regim politic, prin dialog și negociere. Dar regimul ceaușist a ales confruntarea cu societatea, și din această cauză am avut atâtea victime nevinovate în acele zile. Dar am învățat, atunci, o lecție: libertatea, demnitatea, democrația, sunt lucruri pentru care merită să lupți, indiferent de circumstanțe.



Aduc omagiul meu tuturor celor care s-au jertfit, civili și militari, pentru a fi liberi. Regret dispariția dintre noi a doi oameni care au reprezentat, etic și moral, un exemplu pentru ceea ce a însemnat Revoluția Română: Claudiu Iordache și Vasile Marcu.









România va reuși să-și depășească problemele dacă societatea va rămâne solidară, iar democrația nu va fi golită de conținut. România este un proiect al tuturor, pentru toți. Numai așa Revoluția Română are un sens și o finalitate. Merită să ne gândim la asta, și să acționăm în consecință.




Sursa foto: wikipedia.org. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 712

Fostul președinte al României, Ion Iliescu „Nimeni nu se poate vindeca de traume până nu le recunoaşte“

03 Mar 2024 892

Înalta Curte anunț în legătură cu dosarul „Revoluția română din decembrie 1989“!

02 Jan 2024 946

Tribunalul Bucureşti, așteptat să se pronunțe în cazul lui Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al Guvernului României!

18 Dec 2023 1242

Dosarul Revoluției merge la Înalta Curte! Fostul președinte Ion Iliescu, printre nemulțumiți de începerea judecății (DOCUMENT)

01 Nov 2023 1697

Începe judecata în Dosarul Revoluției! (MINUTĂ+RECHIZITORIU)

25 Oct 2023 1299

Curtea de Apel București, amânare de pronunțare în Dosarul Revoluției! Anunțul judecătorilor (RECHIZITORIU)

29 Sep 2023 998

Termen nou în Dosarul Revoluției, la Curtea de Apel București!

28 Sep 2023 1316

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a ajuns de urgență la spital. Ce a pățit (SURSE)

23 Sep 2023 5116

La mulți ani, Nicu Alifantis! Constanța, unul dintre locurile unde artistul a concertat

31 May 2023 1448

Fostul președinte al României, Ion Iliescu împlinește astăzi 93 de ani. Ce evenimente au mai avut loc pe 3 martie

03 Mar 2023 1292

Nepotul vitreg al lui Ion Iliescu a fost trimis în judecată de DNA!

18 Jan 2023 1594

Un fost consilier al lui Ion Iliescu s-a stins din viață. Mesaje de condoleanțe transmise familiei

06 Jan 2023 2358

Ion Iliescu, după moartea lui Gorbaciov „Un lucru nu i se poate reproșa- că nu a avut curajul schimbării“

31 Aug 2022 1317

Oficial! Dosarul Revoluției, din nou în instanță. Ion Iliescu a fost trimis în judecată

03 Aug 2022 1466