Imagini inedite de la sfințirea Troiței Bisericii Sfântul Mina din Constanța

 
 

Din inițiativa preotului Nicolae Picu, în anul 1994 au început lucrările la una dintre celei mai frumoase și cunoscute biserici din orașul Constanța, Biserica „Sfântul Mina” din Parcul Tăbăcărie. Astfel, pe 31 iulie 1994 a fost pusă piatra de temelie a actualei biserici de către Înaltpreasfinţitul Lucian, Arhiepiscopul Tomisului.

În perioada lucrărilor de ridicare a bisericii, slujbele au fost oficiate într-un cort militar până în anul 1997. Pe 14 septembrie 1997 Înaltpreasfinţitul Lucian, Arhiepiscopul Tomisului, a sfințit troiţa din fața bisericii, dar lăsat de meşterii lemnari din Ieud, iar, pe 11 noiembrie, în ziua de cinstire a Sfântului Mina, a fost oficiată sfințirea mică a bisericii, tot de ierarhul tomitan.

Construită în stil autentic maramureşean, cu o suprafaţă totală de 263 mp şi turla de 41 de metri, este una din cele mai mari biserici de lemn din ţară. Potrivit unui istoric al bisericii din anul 2015, publicat în volumul „Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI”, locașul de cult a fost ridicat după proiectul iniţial al arhitecţilor Nicolae Goga şi Virgil Antonescu, iar din 1995 supravegherea lucrărilor a fost realizată de către Nils Auner restaurator în cadrul departamentului „Patrimoniu naţional”.


Din aceeași sursă mai aflăm că lemnul folosit la ridicarea bisericii a fost prelucrat la fața locului de o echipă de lemnari din Ieud, condusă de artistul popular Gavrilă Hotico. Pictura a fost realizată de iconarul George Sorin Nicolae din București, iar pietrăria a fost lucrată de către meşteri din Slava Cercheză, conduşi de Mihei Gurei. Scheletul metalic ce susţine turla bisericii a fost executat de Şantierul Naval Constanţa. Mobilierul interior, proiectat de arhitectul Daniel Sabău din Alba-Iulia, se integrează ansamblului prin simplitate şi rafinament. Biserica păstrează planul dreptunghiular, în formă de navă, cu toate compartimentele specifice, într-o îmbinare măiestrită de elemente tradiţionale maramureşene. Acoperişul este numai din lemn, şindrila lucrată în coadă de rândunică, fără elemente metalice. Stilul general de decorare este cel gotic, identificat în special în realizarea catapetesmei, în acord cu stiul brâncovenesc al părţii sale inferioare (uşile împărăteşti şi cele diaconeşti).
Ca anexe ale construcţiei centrale, în partea sudică se află poarta maramureseană cu 4 turnuleţe, în coltul sud-estic al bisericii se află Altarul de vară. Pe latura nordică a bisericii se află clopotniţa lucrată în acelaşi stil, care adăposteşte clopotele mari, celelate două mai mici aflându-se în turlă. Tot în partea de nord se găseşte aşezământ filantropic pentru persoanele cu dizabilități în care se desfăşoară activităţile de zi cu zi ale parohiei.

La Biserica „Sfântul Mina” au slujit preoții Picu Nicolae (1994-2012), Roman Valeriu, Băltărețu Vasile, Condrea Viorel Marian, Picu Viorel, iar în prezent slujesc preoții Banu Claudiu, preot paroh, Brutaru Cosmin și arhidiaconii Ion-Iulian Dumitru și Coman Iulian.

Potrivit preotului Banu, activitatea social-filantropică de azi a parohiei are ca scop „cultivarea preceptelor creştin-ortodoxe prin mijlocirea faptelor în care acestea îşi găsesc expresie concretă, înlesnind accesul omului contemporan la un set de metode şi practici model ca resursă pentru clădirea unei societăţi a dragostei şi a carităţii”.


Începând cu anul 2015, Parohia s-a îngrijit de ridicarea unei Așezământ de copii și mame aflate în dificultateîin Techirghiol, care are ca scop realizarea de programe în sprijinul categoriilor cu risc de excluziune socială - dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă; orientare, calificare şi mediere pentru piaţa muncii.

Sursă foto: Ionuț Druche / preot Picu Viorel
 

Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și:
ZIUA LIVE. Preotul Claudiu Banu de la biserica Sfântul Mare Mucenic Mina ar vrea să construiască și un spital de Pediatrie, pentru că „niciun copil nu trebuie să sufere”!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hoțul din biserică! Tânărul din Mangalia acuzat că a râvnit la cutia milei din mai multe parohii din județ, trimis în judecată

18 May 2022 1653

Constanța Biserica Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie, donație de 10.000 lei pentru cei afectați de incendiul de pe Nicolae Grindeanu

19 Dec 2021 2611

ÎPS Nicolae, Mitropolitul celor două Americi, își serbează patronul spiritual. Este născut la Constanța

06 Dec 2021 2529

Constanța Campania „Un tir de dulciuri pentru copiii sărmani”, la final. Beneficiari, mii de copii sărmani din mediul rural

29 Nov 2021 1509

Calendar ortodox Pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Mina cel din Cotiani. Din minunile Sfântului Mina

11 Nov 2021 1340

Unde este așteptat ierarhul Tomisului în perioada 10-11 noiembrie

09 Nov 2021 1769

Constanța „Un tir de dulciuri pentru copiii sărmani”, un proiect inițiat de preotul Claudiu Banu. Unde puteți dona

06 Nov 2021 2753

ZIUA LIVE. Preotul Claudiu Banu Eu de fapt nu fac nimic. Sunt un mesager al oamenilor care vor să facă lucruri frumoase

14 Oct 2021 3081

ZIUA LIVE Preotul de la biserica de lemn din Parcul Tăbăcărie a lansat în mediul online campania „Încalţă un copil sărman”

14 Oct 2021 4121

Sfântul Mare Mucenic Mina. Despre viața sfântului. Unde slujește, azi, ierarhul Tomisului

11 Nov 2020 2012

Sofia Vicoveanca susține un concert la Constanța, împreună cu membrii coralei „Armonia“

25 Aug 2020 2173

Slujbă de hram la biserica de lemn „Sfântul Mina” din Constanța

06 Aug 2020 2774

Corala bărbătească „Armonia“ oferă un concert de colinde în scop caritabil, la Casa de Cultură din Constanța

21 Dec 2019 4076

Constanţa Sofia Vicoveanca, concert la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”. Se colectează rechizite şcolare

27 Aug 2019 3309

Concert caritabil în aer liber la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina“ din Constanţa

09 Jun 2019 2301