Imobilul aparţine Ordinului Arhitecţilor din România Vila Elena din Constanţa, condamnată la dispariţie din cauza lipsei de bani? (galerie foto)

Sunt aproape trei ani de când Vila Elena din Constanţa a fost achiziţionată de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea. Intenţia OAR era şi este în continuare aceea de a transforma acest imobil în noul sediu al ordinului. Vila Elena, situată pe bulevardul Ferdinand şi datând încă din 1923, riscă însă să se prăbuşească dacă nu va fi identificată, cât mai curând posibil, o soluţie. În toamna lui 2012, arhitectul Alexandru Bălan, preşedintele OAR Dobrogea, declara că ordinul îşi propune ca noul sediu să cuprindă săli de expoziţie şi să găzduiască mese rotunde, dezbateri şi o serie de evenimente culturale. De atunci şi până astăzi nu s-a întâmplat însă nimic. Ruina vilei, respectiv terenul pe care se află aceasta sunt împrejmuite, iar pe aşa-numitul gard a fost montată o plăcuţă pe care este inscripţionat mesajul „pericol de desprindere a unor bucăţi de tencuială“. O bună perioadă de timp, imobilul şi terenul din jur au fost un focar de infecţie, o veritabilă „groapă“ de gunoi, spre totala nemulţumire a constănţenilor care locuiesc în imediata apropiere.

OAR îşi propunea ca Vila Elena să devină funcţională încă din 2013, lucru care însă nu s-a întâmplat din cauza lipsei de bani. Conform explicaţiilor arhitectului Alexandru Bălan, pentru ca acest imobil să se transforme dintr-o ruină într-o clădire funcţională, este nevoie de aproximativ 200.000 de euro. Până la identificarea sursei de finanţare necesară lucrărilor de reabilitare propriu-zisă a clădirii - despre care nu se ştie nimic nici la acest moment - clădirea riscă să se degradeze şi mai mult.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un prim pas în reabilitarea Vilei Elena din municipiul Constanţa. Act emis pentru Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Dobrogea (galerie foto)

12 Jun 2019 2974

Se caută bani pentru salvarea unei clădiri din 1922 Reabilitarea Vilei Elena bate pasul pe loc

04 Jan 2015 2723

Vila Elena din Constanţa poate fi salvată cu 200.000 de euro. Arhitecţii o vor transforma în noul sediu al OAR (galerie foto)

12 Aug 2014 5148