În ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva Patru copii din centre de asistenţă maternală, botezaţi la Cumpăna

Biserica „Sfânta Parascheva“ din Cumpăna îşi serbează hramul, pe data de 14 octombrie. Vineri seara, locuitorii comunei Cumpăna, alături de administraţia publică locală, au participat la slujba Sfântului Maslu.
 
Sâmbătă, chiar în ajunul prăznuirii Sfintei Parascheva, patru copii proveniţi din centre de asistenţă maternală vor primi Taina Sfântului Botez, la iniţiativa Primăriei Cumpăna, a Consiliului Local şi a primarului ec. Mariana Gâju. Slujba de botez, care va începe la ora 15.00, va fi oficiată de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoţi.
 
Copiii, aflaţi în prezent în asistenţă maternală, vor deveni, azi, creştini, după ce vor primi Taina Sfântului Botez în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“. Creştinarea copiilor din centrele de plasament şi a celor aflaţi în grija asistenţilor maternali a devenit un obicei admirabil al comunităţii din Cumpăna, peste 300 de suflete nevinovate fiind botezate în cele două biserici din localitate, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfânta Parascheva“.
 
Naşii celor trei copii botezaţi sunt creştini cu suflet bun, aleşi datorită iubirii pe care o poartă copiilor abandonaţi şi lipsiţi de dragostea părintească. Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, afirmă că au găsit „naşi cu sufletul mare, care îşi vor pune amprenta pe soarta acestor copilaşi“.
 
Duminică, 14 octombrie, locuitorii comunei Cumpăna vor participa la sfânta liturghie, după care va urma o agapă frăţească.
 

Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea familiei

 
Cunoscută şi sub numele de Paraschiva, Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 14 octombrie. În anul 1641, moaştele sale au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“.
 
Aducerea moaştelor la Iaşi a fost un gest de recunoştinţă din partea patriarhului Partenie I şi a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând din anul 1889, moaştele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
 
Sfânta s-a născut în Epivatos, un sat situat pe lângă mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei, Evtimie. A dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat. Într-o noapte i s-a arătat un înger, care i-a spus să se întoarcă acasă, căci acolo trebuie să moară. S-a întors şi a murit la 27 de ani. A fost îngropată ca o străină, departe de sat, căci nimeni nu recunoscuse în ea pe fata frumoasă de odinioară. Sfânta Cuvioasa Parascheva s-a arătat în vis la doi oameni evlavioşi, în strălucirea ei cerească, cerând ca trupul ei înmiresmat să fie scos din mormânt. Sfintele moaşte au făcut minuni pentru mii de oameni. Duse din Epivatos la Târnovo şi apoi la Constantinopol, după sute de ani, moaştele Sfintei Parascheva au ajuns la Iaşi, unde se află şi acum. Ele au fost aduse pe 14 octombrie 1641 şi în această zi este cinstită Cuvioasa Parascheva de Biserică şi de miile de români evlavioşi care vin în pelerinaj din toate părţile ţării.
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Primăria comunei Cumpăna angajează îngrijitor copii. Detalii

15 Mar 2024 484

Locuri de muncă Constanța Primăria Cumpăna angajează. Detalii

15 Mar 2024 595

Constanța Continuă lucrările la Centrul Civic din comuna Cumpăna

14 Mar 2024 709

Eveniment de gală la Restaurant Zorile Primăria Cumpăna organizează o petrecere dedicată femeilor din localitate! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 754

Știri Constanța Parteneriatul ”Cumpăna Verde” debutează cu activități de plantare puieți de copaci la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 471

Asfalt Dobrogea SRL a bătut palma cu Primăria Cumpăna. O parcare nouă va fi executată în zona blocurilor ANL (DOCUMENT)

29 Feb 2024 568

Știri Constanța Un pas important pentru învățământul din Cumpăna. Contract semnat pentru furnizarea de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale

27 Feb 2024 649

Primăria Cumpăna Locuitorii comunei, în anotimpul iubirii. Spectacol extraordinar de Dragobete

25 Feb 2024 499

Știri Constanța Ce mesaj a transmis Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, cu ocazia zilei de Dragobete

24 Feb 2024 501

Știri Constanța Eveniment artistic special de Dragobete, la Cumpăna. “Din Iubire, Pentru Iubire”

23 Feb 2024 535

Primăria Cumpăna, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice unitățile de învățământ din comună

20 Feb 2024 648

Cumpărări directe Constanța Primăria Cumpăna cumpără un nou totem!

20 Feb 2024 658

Primăria Cumpăna Lucrările de asfaltare pe străzile incluse în proiectul „Modernizare drumuri în comuna Cumpăna, județul Constanța – 7,2km" continuă

19 Feb 2024 986

Știri Constanța "Din iubire, pentru iubire". Eveniment special de Dragobete la Cumpăna

17 Feb 2024 745

Colanul de Aur al A.Co.R. pentru rezultate remarcabile în anul 2023, adjudecat de Filiala Județeană Constanța

13 Feb 2024 975