Actualitate

În atenţia autorităţilor locale Grupul de Iniţiativă „Peninsula“ a lansat în dezbatere câteva propuneri privind circulaţia şi dezvoltarea centrului vechi al municipiului Constanţa


Reprezentanţii Grupului de Iniţiativă „Peninsula” s-au întâlnit pentru a discuta pe marginea situaţiei din centrul istoric al municipiului Constanţa generate, pe de o parte, de regulamentul privind introducerea unor restricţii în zonă, pe de altă parte, de deteriorarea aspectului zonei. La întâlnire au fost prezenţi locuitori din zona bulevardul Elisabeta - Piaţa Ovidiu.

Ca urmare a discuţiilor, s-a stabilit ca locuitorii peninsulei să vină pe viitor cu propuneri de îmbunătăţire a proiectului de acces în zonă, pentru a le transmite Primăriei.

„Chiar dacă Primăria pierde procesul, trebuie să vedem în primul rând care ar fi motivele, însă nu înseamnă că nu poate reveni cu un proiect mai bun şi susţinut de mai mulţi. Indiferent ce decide Tribunalul pe 19 septembrie, riveranii susţin restricţionarea accesului, doar că trebuie regândite/îmbunătăţite anumite aspecte. O să revenim la acest subiect pe perioada verii, ideal ar fi să strângem cât mai multe sugestii ale celor care au diferite experienţe, în funcţie de unde locuiesc în peninsulă”, susţin reprezentanţii Grupului de Iniţiativă „Peninsula”.

Vă reamintim că Asociaţia Piaţa Ovidiu a solicitat anularea HCL nr. 371/27.09.2018 privind Regulamentul de acces în Piaţa Ovidiu. Dosarul a fost amânat până în luna septembrie, după ce, la începutul lunii iunie, magistraţii de la Tribunalul Constanţa au dat o primă soluţie în dosarul în care Asociaţia Piaţa Ovidiu a solicitat suspendarea executării actului administrativ HCL nr. 371/27.09.2018, prin care s-au impus restricţii de acces în Piaţa Ovidiu. Instanţa a decis atunci suspendarea actului administrativ.

Propunerile Grupului de Iniţiativă „Peninsula“, în dezbaterea locuitorilor din zonă

1.    Scoaterea stâlpişorilor de pe străzile cu sens de ieşire din Peninsulă (de ex, Brâncoveanu şi Tocilescu, care dau în bd. Elisabeta şi sunt asfaltate), pentru a mai proteja străzile Arhiepiscopiei şi Revoluţiei, care sunt pavate, deteriorate şi care acum preiau tot traficul pentru că reprezintă singura ieşire din acest capăt al peninsulei.
2.    Să se instaleze bariere la intrările în peninsulă (intrarea să se facă pe bază de carduri); păstrarea indicatoarelor rutiere de acum, dar poliţia şi poliţia rutieră să aplice sancţiunile.
3.    Să existe posibilitatea parcării cu plată în peninsulă pentru cei care nu locuiesc în zonă, însă taxa să fie mare, comparabilă cu cele din zonele istorice ale altor oraşe. Aici s-a mers pe presupunerea ca nimic nu va descuraja şoferul român să parcheze într-o zonă mai mult decât existenţa taxei de parcare. Dacă acest lucru nu produce reducerea numărului de maşini, atunci nu ar trebui pusă în practică.
4.    Restricţionarea accesului să se aplice doar în perioada sezonului. Aici ar trebui discutat mai mult, cât este sezonul, de exemplu. Iarna trecută a fost foarte blândă, traficul intens de maşini a început devreme, în weekendurile din primăvară. Este adevărat însă că iarna nu e trafic. Chiar dacă s-ar aplica, acest subiect ar trebui să rămână deschis, mai ales dacă peninsula devine mai interesantă pentru vizitatori în următorii ani şi traficul va creşte.

5.    Autobuzele care au capăt la Poarta 2 să coboare până la Poarta 1. Ideal ar fi ca în sezon să ajungă până în portul Tomis, iar în rest, doar în weekend. Ar putea fi făcute proiecte pilot, pentru a vedea câţi călători ar prelua şi care ar fi traficul de maşini pe Elisabeta. Schimbările nu au cum să apară repede, de exemplu, locuitorii din peninsulă se bazează pe maşini personale pentru că este greu de ieşit din zonă altfel. Însă toamna şi iarna autobuzele ar aduce mai mulţi oameni în zona cu promenadă şi restaurante.

Reprezentanţii Grupului de Iniţiativă „Peninsula” aşteaptă punctele de vedere ale locuitorilor din zonă pentru a le transforma într-un set de propuneri pe care le vor înmâna spre soluţionare autorităţilor locale.

Citeşte şi:

Grupul de Iniţiativă Civică „Peninsula“, pe poziţii antagonice cu afaceriştii din zonă. Nu este de acord cu suspendarea regulamentului de acces

Amânare în dosarul privind Regulamentul de acces în zona Peninsulară

UPDATE. Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa, suspendat de Tribunalul Constanţa. Decizia este executorie

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

ionel hasotti

02 Jul, 2019 15:26

Buna ziua . Ar fi multe de comentat si propus in legatura cu subiectul respectiv. Una dintre propuneri ar fi introducerea de " vignette " pentru accesul neriveranilor in zona , cu o valabilitate de minimum 6 luni. majorarea tarifelor pentru parcare nu ar fi o solutie eficienta pentru ca alte locuri de parcare nu se pot amenaja iar cele existenta sunt oricum insuficiente si nu asigura nici macar necesitatile riveranilor. Salutare si convietuire civilizata va doresc tuturor.

Articole asemanatoare

Grupul de Iniţiativă Civică „Peninsula“ cere schimbarea zonei în care au loc concertele de weekend Ce le transmite primarul Decebal Făgădău locuitorilor din Piaţa Ovidiu

03 Aug 2019 5317

Constănţeanul supărat Grupul de Iniţiativă Civică „Peninsula“ solicită Primăriei să nu mai autorizeze evenimentele zgomotoase în Piaţa Ovidiu

30 Jul 2019 8787

Grupul de Iniţiativă Civică Peninsula inventariază străzile distruse din zona veche a Constanţei

17 Jun 2019 1548

Propunere legislativă. Fiecare asociaţie de proprietari să aibă un club al pensionarilor

14 May 2019 1023

Grupul de Iniţiativă Civică „Peninsula“ propune un chestionar, în contextul dezbaterii publice a PUZ-ului preliminar al zonei

11 Feb 2019 1650

Concurs de creaţie Se caută slogan pentru Farul Constanţa. Suporterii, invitaţi să vină cu propuneri. Câştigătorul va fi premiat!

03 Nov 2018 1544

„Mai mult verde pentru noi şi generaţiile viitoare" Jandarmii din Gruparea Mobilă Tomis Constanţa au plantat astăzi copaci (galerie foto)

05 Apr 2018 898

Intenție de reunire a asociațiilor de revoluționari din Constanța. Cum se numește noua asociație (galerie foto+video)

29 Jul 2017 1562

Grupul de Iniţiativă pentru Dialog şi Reorganizarea UDTTMR cheamă la discuţii comunitatea tătară

30 Mar 2017 3997

Interviu online cu redactorul-şef al Revistei „Tomis”, Mircea Ţuglea „Dacă iniţiativele noastre s-ar concretiza, aş vedea Constanţa în postura de a candida la titlul de Capitală Culturală Europeană”

15 Dec 2016 7095

Senatorii încurajează infracțiunile la volan! Cine are bani își va putea răscumpăra punctele de penalizare!

02 Feb 2016 1188

Puiu Hașotti, despre ONG-ul lui Tăriceanu „Nu sunt decât niște trădatori jalnici”

12 Jun 2014 1282

Tăriceanu anunță constituirea Grupului de Inițiativă pentru Păstrarea Identității Liberale

11 Jun 2014 1060

Platforma politico-civica "Iniţiativa România Liberal"' va fi lansată azi

22 Apr 2013 1466

Vineri seara, Constanta Midnight Bike. Află care este punctul de întâlnire al bicicliştilor

06 Sep 2011 1152