În transparenţă decizională Cum se va proceda cu pacienţii cu arsuri grave în spitalele din România. Ce trebuie făcut în maximum două ore! (document)

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională, în data de 21 februarie 2020, un ordin pentru înfiinţarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave.
 
În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, la nivelul spitalelor care asigură managementul cazurilor de arsuri, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri, se constituie comisii pentru analiza solicitărilor de transfer în străinătate, în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave.
 
Comisia poate aproba transferul în străinătate numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele pentru arşi conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sănătăţii nr. 476/2017 şi numai in cazul în care paturile pentru tratamentul arşilor grav de la nivel naţional sunt integral ocupate, prin confirmare de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă - COSU din cadrul Ministerului Sănătăţii.
 
Comisia este formată din trei membri: medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie şi terapie intensivă şi un medic în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, desemnaţi în prealabil prin decizie a directorului medical, ţinând cont de graficul lunar al gărzilor.
 
În cazul în care medicul curant al pacientului este medicul desemnat în prealabil în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, comisia de la alin. (1) se completează cu un medic din specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, prin dispoziţie a şefului secţiei chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz.
 
Comisia se întruneşte în regim de urgenţă la solicitarea medicului curant al pacientului, în maximum două ore de la primirea cazului.
Comisia analizează dosarul medical al pacientului şi, după caz, aprobă, motivând necesitatea, transferul pacientului în vederea efectuării tratamentului în străinătate, pe baza Criteriilor de internare în centrul pentru arşi şi Criteriilor de internare în compartimentul de terapie intensivă al centrului pentru arşi prevăzute în Anexa 5 la Ordinul ministrului sănătăţii Nr. 476/2017.
 
Se va ţine cont în evaluarea oportunităţii transferului de: „Pasul 1: evaluarea probabilităţii de supravieţuire a pacientului”, prevăzut în Anexa 8 – Evaluarea şi predicţia şanselor de supravieţuire a pacientului ars, la acelaşi Ordin.
Transportabilitatea din punct de vedere tehnic a pacientului, inclusiv mijlocul de transport care se va folosi în transfer, se stabileşte la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în urma analizării datelor transmise de Comisie, în termen de două ore de la obţinerea de către COSU a acordului unităţii medicale primitoare din străinătate.
 

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPS Teodosie, scrisoare deschisă către Guvernul României

25 Nov 2020 2155

Asociaţia Piloţilor Maritimi din România „Euxin Pilot“, la judecată cu Ministerul Transporturilor

24 Nov 2020 714

A fost publicat în Monitorul Oficial Ordin privind instituirea carantinei zonale pentru municipiul Constanța. Text integral

21 Nov 2020 2632

Oficial! Raed Arafat a semnat ordinul pentru intrarea în carantină a Constanței

20 Nov 2020 2737

Primarii, obligați să-și desemneze înlocuitorii, în caz de îmbolnăvire. Prefectura controlează Comitetele Locale pentru Situații de Urgență

17 Nov 2020 1094

Instituțiile militare de învățământ trec cursurile în sistem online

11 Nov 2020 1597

Prefectura Constanța Orașul Ovidiu intră în carantină. Măsuri incredibile. Cum se va circula

07 Nov 2020 2962

CJSU Orașul Ovidiu intră în carantină!

06 Nov 2020 1530

Tulcea Ordin de restricţie provizoriu pentru un bărbat agresiv

02 Nov 2020 523

Descoperirea plagiatorilor de la Academia de Poliție se lasă cu urmări Universitățile somate să opereze toate modificările necesare în Registrul matricol unic

28 Oct 2020 2034

Ceremonie militară, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea Marinei Militare Române moderne

22 Oct 2020 934

Poliția Animalelor. Bază legală a fost publicată. În ce situații pot acționa oamenii legii

22 Oct 2020 2735

Colonelul Alin Mastan, noul inspector general al Jandarmeriei Române

20 Oct 2020 653

Situație hilară. Primarul din Hârșova contestă ordinul prefectului de încetare a mandatului 2016-2020. Ionescu nu mai era membru ALDE când s-a înscris în PNL

19 Oct 2020 1651

„Înalte calități morale și profesionale“ 80 de ani de la înființarea Subsecretariatului de Stat al Marinei

16 Oct 2020 913