În transparență decizională Tichete cadou taxate, țigări mai scumpe de la 1 septembrie și taxă pe băuturile carbogazoase

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență decizională un proiect de ordonanță privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare. Țigările se vor scumpi de la 1 septembrie, iar băuturile carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr vor fi taxate suplimentar de stat. De asemenea, tichetele cadou pentru angajați vor avea contribuții sociale incluse în valoarea lor, astfel, angajatorul va plăti mai mult, cu excepția sărbătorilor naționale.
 

Taxe pe tichetele cadou

 
Se propune includerea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM) a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situații decât cele cu ocazia Paștelui, zilei de 1 Iunie, a Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie.
 
Se menține regimul de exceptare de la plata contribuțiilor sociale numai pentru tichetele cadou acordate de angajator/plătitor cu ocazia Paștelui, a zilei de 1 Iunie, a Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie, în limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoană.
 
Se propune corelarea textului prevederilor referitoare la contribuțiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor de la angajatori care desfășoară activități în sectorul construcțiilor, cu cele de la Titlul IV- Impozitul pe venit, cu privire la eliminarea sintagmei ”contract individual de muncă”, ca urmare a modificărilor aduse prin OUG nr. 43/2019.
 

Accize și alte taxe speciale

 
Pentru a fi evitată declanșarea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva țării noastre, legislația națională, respectiv Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, trebuie modificată astfel încât să fie conformă cu reglementările Uniunii Europene în domeniul accizelor.
În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri pentru a corecta neconcordanța cu Directiva 2011/64/UE, respectiv acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum.
 

Cu cât se vor scumpi țigările

 
Având în vedere că nivelul actual al accizei totale pentru țigarete nu reprezintă cel puțin 60 % din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, se impune creșterea nivelul accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete.
 
De asemenea, ținând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru țigarete se determină pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem și al accizei totale, precum și faptul că începând cu data 1 septembrie 2019 va crește nivelul accizei totale pentru țigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru țigarete.
 
Totodată, având în vedere că nivelul accizei totale pentru țigarete stabilit pentru anul 2020 este mai mic de 503,97 lei/1.000 țigarete, precum și în vederea asigurării respectării prevederilor art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE se impune modificarea calendarului privind nivelul accizei totale pentru țigarete prevăzut în Anexa nr. 1 de la Titlul VIII din Codul fiscal.

 

Taxe pe băuturile cu conținut zaharos ridicat


În Uniunea Europeană, 52% din populația adultă este în prezent supraponderală, iar din această proporție 17% suferă de obezitate. Epidemia de obezitate constituie o povară imensă asupra sistemelor de sănătate, obezitatea reprezentând, în prezent, unul din principalii factori responsabili de morbiditate la nivel mondial.
 

De asemenea, se relevă cifre îngrijorătoare și în cazul obezității infantile, cu repercusiuni importante asupra sănătății viitorului adult. Planul de Acțiune pentru Prevenția și Controlul Bolilor netransmisibile al Organizației Mondiale a Sănătății arată faptul că obezitatea la copii și tineri înregistrează un trend ascendent.
 
Organizația Mondială a Sănătății recunoaște contribuția alimentelor cu exces de ingrediente dăunătoare în etiopatogenia bolilor cronice netransmisibile, inclusiv a obezității și a bolilor cardiovasculare. În aria largă a măsurilor care au ca scop modificarea consumului de alimente nesănătoase există si posibilitatea suprataxării unor produse care conțin un nivel exagerat din nutrienți considerați dăunători (zahăr, sare, grăsimi saturate).
 
Această măsură descurajează consumul de alimente nesănătoase și aduce venituri care pot fi investite în educație și sănătate. În ceea ce privește alimentele cu adaos mare de zaharuri, produsele incriminate a avea un impact mai mare asupra sănătății sunt produsele lichide, precum băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr, deoarece consumatorul nu are imaginea concretă a cantității de calorii ingerate, spre deosebire de produsele zaharoase solide asupra cărora percepția calorică este bine cunoscută. În plus, caloriile lichide nu au proprietăți puternice de sațietate și nu suprimă foamea, astfel că ele sunt consumate în cantități mult mai mari, aportul caloric fiind în ansamblu mai mare, cu impact important asupra sănătății consumatorilor.
 
În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri în vederea combaterii consumului de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere, prin introducerea acestora în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Captură impresionantă la graniţă! Ce au găsit poliţiştii de frontieră într-un TIR condus de un cetăţean bulgar

22 Jan 2023 757

Poliția de Frontieră Aproximativ 3,5 milioane pachete cu ţigări, în valoare de 55,3 milioane lei reținute în primele 11 luni din 2022

29 Dec 2022 620

Descoperire impresionantă la frontieră, într-un tir, în spatele unui „capac” din cutii de portocale

22 Dec 2022 959

Doi bătrâni s-au ales cu amenzi uriașe! Ce au găsit polițiștii de ordine publică asupra vârstnicilor

14 Dec 2022 1464

12 percheziții la persoane bănuite de contrabandă!

06 Dec 2022 1017

Captură impresionantă la graniță! Ce au găsit polițiștii de frontieră într-o remorcă frigorifică (GALERIE FOTO)

29 Nov 2022 1030

Cetățean bulgar, prins pe Aeroportul Otopeni cu peste 10.000 de țigarete marca Dunhill, fără marcaj corespunzător

31 Oct 2022 718

Peste 7000 de pachete de țigări, estimate la o valoare de 186.000 lei, descoperite de polițiștii de frontieră (GALERIE FOTO)

23 Oct 2022 520

Percheziții domiciliare! Doi bărbați reținuți pentru contrabandă cu țigări

08 Oct 2022 999

Proiect de lege Minorii care fumează în public ar putea fi amendați. Care este valoarea sancțiunii

28 Sep 2022 677

Peste 2.000 de pachete de țigări, descoperite de inspectorii vamali de la Frontiera Siret

22 Sep 2022 620

Captură impresionată pe aeroportul Henri Coandă! Polițiștii au descoperit cea mai mare cantitate de țigări de contrabandă în bagajele unui călător

25 Aug 2022 824

De la 1 august cresc accizele la tutun și băuturi alcoolice iar contribuțiile sociale se vor raporta la salariul minim

31 Jul 2022 955

Garda de Coastă Țigări electronice nedeclarate, depistate în portul Constanța Sud Agigea (GALERIE FOTO)

29 Jul 2022 678

Peste 41 de milioane de țigarete de contrabandă, capturate de autorități în primele 6 luni ale anului

14 Jul 2022 854