Actualitate

În ultima săptămână, persoane, maşini şi acte, căutate internaţional, găsite de polițiști din România și din statele Schengen

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, peste 700 de persoane, 95 de autovehicule și 36 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

În perioada 6 - 13 septembrie a.c., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 474 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Poliţiştii români au pus în aplicare 15 mandate europene de arestare, au depistat 76 de persoane semnalate de statele membre ca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen, 151 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară și șapte persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen. 

De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 19 documente și au fost găsite 90 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.

Totodată, 305 persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, 23 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 24 erau semnalate de statele membre ca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen, alte 28 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 9 erau semnalate dispărute de autorităţile române.

Totodată, partenerii străini au identificat pe teritoriul lor cinci autovehicule și 17 documente căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010.

Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliția Română Acțiune pentru verificarea autovehiculelor înmatriculate în alte state. Ce nereguli au constatat oamenii legii

20 Oct 2019 565

Mai multe persoane urmărite internațional au fost predate între România și țări UE

20 Oct 2019 316

Percheziții domiciliare, desfășurate pentru destructurarea unor grupări de criminalitate organizată

20 Oct 2019 338

Poliția Română Aproape o mie de infracțiuni, constatate ieri, la nivel național

16 Oct 2019 484

Folosirea telefonului în timpul condusului. Peste trei sute de sancțiuni în două zile

14 Oct 2019 2549

Bărbați, cercetați pentru înșelăciune prin metoda ,,accidentul”

14 Oct 2019 312

Polițiștii români au reținut peste 600 de permise auto, în ultimele 24 de ore. Ce alte nereguli au fost depistate la nivel național

14 Oct 2019 328

Poliţiştii români au pus în aplicare 21 de mandate europene de arestare și au confiscat zeci de mașini

12 Oct 2019 391

Poliția Română începe campania împotriva materialelor pirotehnice comercializate ilegal

12 Oct 2019 340

Poliţia Română Ieri, peste 100 de persoane, depistate în flagrant delict. Ce alte nereguli au constatat oamenii legii

11 Oct 2019 409

Ieri, peste o sută de persoane, surprinse în flagrant delict. Ce alte nereguli au fost constatate la nivel naţional

10 Oct 2019 438

Poliţia Română Ieri, aproape 100 de persoane, depistate în flagrant delict

08 Oct 2019 607

Poliţia Română Acţiuni desfăşurate de oamenii legii. Ce nereguli au constatat aceştia

07 Oct 2019 306

Poliţia Română face precizări importante Ce vor păţi peste câteva zile cei care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timp ce conduc

07 Oct 2019 1486

Percheziţii la persoane bănuite de infracțiuni economice. Peste 130 de suspecţi, conduşi la audieri

06 Oct 2019 402