Îndeplinind toate criteriile, nu puţine la număr, Muzeul de Artă Populară Constanţa a fost acreditat de Ministerul Culturii


Muzeul de Artă Populară Constanţa a fost acreditat recent de Ministerul Culturii, ordinul de acreditare nr. 3210 din 10 decembrie 2019 fiind publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 8, din 8 ianuarie 2020.


În şedinţa din 26 noiembrie 2019, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 2.057/2007, pentru aprobarea Criteriilor şi normelor de acreditare a muzeelor şi colecţiilor publice, a analizat solicitarea şi documentaţia de acreditare a Muzeului de Artă Populară Constanţa, alături de nota de constatare privind îndeplinirea condiţiilor şi criteriilor de acreditare întocmită de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa şi referatul de oportunitate privind acreditarea acestui muzeu, întocmit de Direcţia Patrimoniului Cultural, propunând acreditarea acestuia prin ordin al ministrului Culturii.


Dosarul de acreditare, însumând aproape 300 de pagini, a cuprins descrierea şi un scurt istoric ale instituţiei muzeale; rapoartele de activitate, centralizate pe ultimii trei ani, corelate prin indicatori de performanţă cu planurile de activitate corespunzătoare; raport privind starea de conservare a patrimoniului muzeal; planul de restaurare a bunurilor culturale pentru următorii doi ani, structurat pe priorităţi; organigrama, statul de funcţii, alte documente relevante pentru organizarea şi funcţionarea muzeului şi pentru calificarea personalului de specialitate în raport cu funcţia ocupată; planificarea strategică pe termen mediu a activităţii muzeului sau a colecţiei publice; planul de cercetare ştiinţifică a patrimoniului muzeal administrat, pentru următorul an, în cazul muzeelor; planul de valorificare expoziţională a patrimoniului muzeal administrat, pentru următorul an calendaristic, precum şi alte documente relevante pentru îndeplinirea criteriilor de acreditare.


Contactată telefonic pentru a ne oferi detalii despre recenta realizare a instituţiei pe care o coordonează cu dăruire şi profesionalism, directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa, Maria Magiru, a declarat pentru ZIUA de Constanţa:


„Pentru a fi acreditat, un muzeu trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, conform legii. Trebuie să deţină un patrimoniu cultural constituit şi dezvoltat pe baze ştiinţifice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, trebuie să aibă personalul calificat, să desfăşoare activităţi de cercetare ştiinţifică a patrimoniului muzeal administrat, conform planificărilor anuale de cercetare, să aibă un sistem actualizat de evidenţă a patrimoniului, inclusiv prin intermediul registrului informatizat, să asigure conservarea şi, după caz, restaurarea patrimoniului muzeal administrat, să deţină spaţii de depozitare şi expunere organizate ştiinţific şi dotate, pentru a asigura conservarea bunurilor culturale, conform prevederilor legale în vigoare.


De asemenea, trebuie să pună în valoare patrimoniul muzeal prin expoziţii permanente şi temporare, să organizeze programe şi activităţi educative destinate publicului şi activităţi de marketing cultural constând în editare de materiale de promovare. Toate aceste criterii Muzeul de Artă Populară Constanţa le îndeplineşte, dovadă în acest sens stând ordinul de acreditare emis de Ministerul Culturii şi publicat pe 8 ianuarie în Monitorul Oficial al României”.


Citeşte şi:

Muzeul de Artă Populară Constanţa a fost acreditat de Ministerul Culturii

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții populare în Postul Mare - „Sâmbăta Ursului”

20 Apr 2024 401

„Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

19 Apr 2024 374

Copii de grădiniță au participat la un atelier de pictură, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

17 Apr 2024 472

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 914

Vânătoare de comori cu tematica „Simboluri pascale” la Muzeul de Artă Populară Constanța

12 Apr 2024 389

Muzeul de Artă populară Constanța Tradiții populare legate de Postul Mare

11 Apr 2024 425

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 575

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

03 Apr 2024 502

Colaborare între Muzeul de Artă Populară Constanța și Gradinița cu Program Prelungit „Steluțele Mării”

31 Mar 2024 421

Muzeul de Artă Populară Constanța Ateliere de pedagogie muzeală cu tematica „Păpuși din fire colorate”

29 Mar 2024 515

Exponatul săptămânii , la Muzeul de Artă Populară Constanța - „Ștergar cu cuci”

25 Mar 2024 434

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții de „Buna vestire” - „Ziua cucului”

25 Mar 2024 491

Atelier de pedagogie muzeală, încheiat cu succes la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 567

Tabloul „Caii lui Sân Toader” la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 517

Atelier de pedagogie muzeală „Învățăm să țesem”, la Muzeul de Artă Populară din Constanța

22 Mar 2024 594