Industria producătoare de tutun are un impact "devastator" asupra mediului înconjurător. Avertismentul OMS

Industria tutunului, foto: Pixabay Pe lângă impactul dăunător asupra sănătăţii oamenilor, provocând anual 8 milioane de decese, fumatul distruge pădurile şi contribuie la încălzirea globală, avertizează marţi Organizaţia Mondială s Sănătăţii de Ziua Mondială fără Tutun, marcată în data de 31 mai, relatează EFE.


În această zi de conştientizare asupra fumatului, desfăşurată anul acesta sub sloganul "Tutunul otrăveşte planeta noastră", OMS atrage atenţia cu privire la impactul asupra mediului al acestui viciu, prin pierderea anuală a 600 de milioane de copaci, 200.000 de hectare de teren, 22.000 de tone de apă şi emisii de 84 de miliarde de tone de CO2.


Aceste emisii reprezintă a cincea parte din totalul emisiilor aviaţiei civile, astfel încât se poate spune că fumatul contribuie la schimbările climatice, notează OMS care subliniază prejudiciile aduse de această industrie ţărilor în dezvoltare, unde se află majoritatea culturilor de tutun.


În aceste economii, "apa şi pământul sunt necesare cu disperare producerii de alimente, însă în locul lor sunt preferate culturile de tutun nocive şi sunt distruse păduri pentru a obţine mai multe terenuri pentru aceste plantaţii", avertizează OMS.


La acestea se adaugă impactul reziduurilor derivate din tutun: filtrele de ţigară, ce conţin microplastice, sunt a doua principală sursă de poluare plastică a planetei.
 

"Reziduurile de tutun, unul dintre deşeurile cele mai comune ale planetei, conţin peste 7.000 de substanţe chimice toxice care afectează mediul înconjurător. Aproximativ 4,5 mii de miliarde de filtre contaminează oceanele, râurile, trotuarele, parcurile şi plajele noastre în fiecare an", a avertizat directorul OMS pentru promovarea sănătăţii, Ruediger Krech.


OMS notează în acest sens preţul înalt plătit pentru îndepărtarea deşeurilor provocate de tutun, plătite în general din banii contribuabililor: China plăteşte anual 2,6 miliarde de dolari, India 766 de milioane, iar Brazilia şi Germania peste 200 de milioane de dolari fiecare.


Organizaţia cu sediul la Geneva a aplaudat în schimb iniţiativele unor ţări ca Spania sau Franţa şi ale unor oraşe ca San Francisco (SUA) care au elaborat legislaţii pentru ca industria tutunului să plătească costurile de salubrizare generate de consumul de tutun.


OMS a lansat totodată un apel ca filtrele de ţigări "să fie tratate ca ceea ce sunt, plastice de unică folosinţă" şi să fie interzise pentru a proteja sănătatea şi mediul înconjurător".


Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activități ale polițiștilor IPJ Constanța la școli și grădinițe din Constanța

11 Apr 2024 448

Acțiuni ale polițiștilor în școli din municipiul Constanța și la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu

09 Apr 2024 510

e-Factura Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai

28 Mar 2024 706

Afaceri Constanța Schimbări importante în cadrul societății AMLA - Clinica De Recuperare Cardiacă SRL

06 Mar 2024 469

Cinque Modi SRL își deschide punct de lucru în City Park Mall Constanța

27 Feb 2024 838

Proiectul de lege care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice, adoptat de la Camera Deputaților

27 Feb 2024 525

Elevii CNMAIC, într-o acțiune de prevenție a consumului de substanțe interzise

01 Feb 2024 698

Are punct de lucru și în mall-ul de pe Aurel Vlaicu Cafenea amendată de Poliția locală pe legea antifumat vrea să scape de contravenție în instanță!

25 Jan 2024 675

DNA cere menținerea în arest a celor patru persoane dosarul acțiunii din Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

21 Jan 2024 1227

Albet Impex SRL, cu sediul social în Piața Tomis III, Constanța, a intrat în insolvență!

21 Jan 2024 905

Articole pirotehnice interzise și „vitamine” descoperite de jandarmi asupra unui tânăr din Constanța

16 Jan 2024 719

Firme Constanța Dobrogea Grup SA. Ce s-a stabilit în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor

12 Jan 2024 1131

DNA în Portul Constanța! Patru persoane, arestate! Ședință importantă la Curtea de Apel Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Jan 2024 1545

„Flagrant“ Primele imagini de la acțiunea DNA Constanța cu polițiștii Gărzii de Coastă, în Portul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Dec 2023 1858

Constanța Bărbat prins de jandarmi în sala de jocuri cu substanțe interzise asupra lui

07 Dec 2023 949