Înființat în urmă cu peste patru decenii Imobilul Liceului „Traian” din Constanța va fi adus la standarde europene printr-o investiție din Programul Operațional Regional


Până la finele acestei luni, Primăria Municipiului Constanța a lansat licitația publică pentru Serviciul de elaborare documentație tehnico-economică aferentă proiectului „Creșterea eficienței energetice a imobilului Liceul Teoretic «Traian» Constanța”.
 
Anunțul a fost publicat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice și preluat pe https://www.licitatiapublica.ro/view_licitatii.php?id=2651008
 
Serviciul constă în elaborarea documentației tehnico-economice (proiect tehnic (PT), proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (PAC), documentație pentru obținerea avizelor/ acordurilor, proiect de organizare a execuției lucrărilor (POE), detalii de execuție (DDE), caiete de sarcini (CS), inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului pe parcursul executării lucrărilor), aferentă obiectivului de investiții „Creșterea eficienței energetice a imobilului Liceul Teoretic «Traian» Constanța“. Elaborarea documentației tehnico-economice se va face în două faze: Faza I – Elaborare Proiect pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC), Proiect de Organizare a Execuției lucrărilor (POE), Proiect Tehnic (PT), caiete de sarcini (CS) și detalii de execuție (DDE) Faza II – Prestarea serviciului de asistență tehnică din partea proiectantului.
Valoarea totală estimată a lucrării este de 271.000 RON.
 
Demersul are la bază contractul de finanțare semnat, pe 25 februarie 2021, de Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, în valoare de 13.378.737,47 lei, pentru creșterea eficienței energetice la Liceul Teoretic „Traian”. De asemenea, cu același prilej, orașul Negru Vodă (județul Constanța) va beneficia de 4.015.562,98 lei pentru construirea unei școli cu clasele 0-IV și a unei săli de sport în satul Darabani.
 
 
Scurt istoric al unei instituții de prestigiu în județul Constanța
Liceul Teoretic „Traian” Constanța a luat ființă în anul 1977, funcționând ca Grup Școlar Industrial, în perioada 1977-1990, având clase cu profil mecanic pentru liceu și școală profesională. Din ianuarie 1990, în urma dorinței elevilor și a părinților acestora și conform deciziei colectivului de profesori  și aprobării Ministerului Învățământului, s-a transformat în liceu teoretic.
În prima etapă a liceului - cea de liceu industrial - elevii cei mai bine pregătiți au concurat și obținut rezultate notabile la concursurile pe meserii; s-au obținut și locuri onorabile la concursurile școlare pe discipline, faza județeană (numeroase premii  sau mențiuni)  sau națională (ex. 1982 - faza națională -  locul I la limba română, locul I la limba franceză).
După 1990 premiile și mențiunile la concursurile pe discipline devin din ce în ce mai numeroase.  Dintre rezultatele obținute la fazele naționale amintim: mențiuni (1995 - limba franceză; 1996 - 2 mențiuni la biologie; 1997 - 2 mențiuni la biologie; 1998 - mențiune geografie - locul II filosofie; 2001 - mențiune limba engleză; 2002- mențiune limba franceză; 2003- mențiune limba franceză- mențiune geografie; 2004 - mențiune limba franceză, mențiune geografie; 2005 - mențiune geografie, mențiune fizică; mențiune chimie și limba franceză, premiul II și mențiune la geografie la faza națională din 2009),  mențiunea onorifică de la concursul de cercetare spațială A.M.E.S., participarea la faza națională a Olimpiadei de matematică aplicată Adolf Haimovici și Concursul Național „Ștefan Procopiu”, premii și medalii la Concursul Internațional INFOMATRIX, premii la fazele locale și naționale ale concursurilor de informatică AcadNet, CIA-concurs de informatică aplicată.
În anul 2002 a fost înființat Clubul Antidrog  al elevilor Liceului Teoretic „Traian”, cu statut de cerc educativ. S-au încheiat parteneriate cu Ministerul Justiției, diferite ONG-uri( ARAS, Asociația ”Speranța”) , cu Direcția Județeană de Sănătate Constanța.

În anul 2004 liceul nostru a realizat două proiecte: „Youth in Europe” (Tineri în Europa) - având ca școală parteneră Școala din Linz (Austria) și a „Health Environment for youth” (Un mediu sănătos pentru tineri) (având ca parteneri Facultatea de Științe Naturale-Univ. Ovidius Constanța și Asociația ”NOESIS” din Palermo, Italia). Aceste proiecte s-au desfășurat cu ocazia ”Primăverii Europene”.
Un proiect important derulat în cadrul Liceului Teoretic „Traian” Constanța a fost  Proiectul școlar Comenius 1 „Femeia în Europa” (august 2001 - iunie 2002 - în liceu, mai 2002 – Italia, Liceul „ITCG Florimonte ” din Sessa-Aurunca). Ariile tematice atinse de proiect au fost diverse: cultură, arte, istorie, folclor, tradiții etc.
În anul 2002 Liceul Teoretic „Traian” a devenit Academie locală în cadrul Programului Cisco Networking Academy.

Din 2005, Liceul Teoretic „Traian” este Școală ENO (care presupune conștientizarea problemelor legate de mediu).
Una dintre cele mai importante realizări ale noastre, din punct de vedere al impactului mediatic, dar și al persoanelor implicate, este Festivalul Național de scurtmetraj pentru liceeni, numit inițial  Festivalul „Spune NU violenței în școli”; ulterior, Festivalul a primit numele de FILMMIC, se află la a IX a  ediție și se poate spune că a implementat un nou concept, acela de „educație prin film”.
Începând din anul școlar 2014 se desfășoară în unitatea noastră proiectul educațional Școala de Vară „Traian Summer Camp”, iar în anul școlar 2015 a fost demarat proiectul „Multiculturalitate în spațiul dobrogean- Suntem aici, suntem dintotdeauna”.
 
Citește și:

Licitație pentru dirigenție de șantier: Școala gimnazială nr. 8 din Constanța, beneficiară a unei importante investiții prin POR
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simularea Evaluări Naționale 2024 Ierarhia școlilor din județul Constanța în funcție de media probelor. Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân“, în fruntea clasamentului

04 Mar 2024 2583

Primarul Constanței, Vergil Chițac „Până pe 15 aprilie, lucrările de modernizare și reabilitare termică la Liceul Teoretic Traian vor fi finalizate”

18 Feb 2024 846

Reprezentanți ai Centrului Militar Zonal Constanța în mijlocul elevilor din Valu lui Traian, Murfatlar și Peștera (GALERIE FOTO)

14 Feb 2024 565

În Constanța A avut loc Concursul Interdisciplinar de fizică și geografie „Ștefan Hepiteş" - etapa județeană

06 Feb 2024 595

Elevii de la Liceul „Traian“ din Constanța, premiul I la concursul internațional „Live in a Healthy Space Design Competition“

06 Feb 2024 2302

O elevă de 16 ani de la Liceul Teoretic Traian Constanța s-a stins din viață

31 Dec 2023 9218

Consilul Local, convocat în ședință ordinară. Ordinea de zi suplimentată

28 Nov 2023 778

Consilul Local Constanța, convocat în ședință ordinară. Ordinea de zi suplimentată

23 Nov 2023 984

Liceul „Traian” Constanța angajează paznic pe perioadă nedeterminată

01 Nov 2023 949

Avarie RAJA în Constanţa! Vizate Liceul „Traian” și Restaurant Colonadelor

14 Jul 2023 857

Bianca - Andreea Geană participă la un nou Campionat Mondial de Ashihara Karate

20 May 2023 2352

Companiile deținute de fiul lui Poteraș, fost primar al sectorului 6, reabilitează termic Liceul Teoretic Traian din Constanța (DOCUMENTE)

04 May 2023 1963

Constanța Peste 200 de elevi au participat la Concursul Județean de Geografie "Constantin Brătescu", ediția a XII-a.

29 Apr 2023 1362

Baschet Echipa Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, campioană județeană la ONSS (GALERIE FOTO)

23 Jan 2023 2322

Pînă la sfârșitul anului, Primăria va desemna constructorul proiectului de reabilitare a imobilului liceului Traian din Constanța prinProgramul Operațional Regional

01 Dec 2022 2240