Info-sud-est.ro Despre ipocrizie și manipulare. Cazul preotului Eugen Tănăsescu

Cetățeanul Teodosie Petrescu este cercetat pentru luare de mită și fraudarea fondurilor europene într-un stat laic. Și în judecata magistraților, și în judecata Divină, suntem egali și răspundem pentru faptele noastre pe numele din buletin, indiferent de etnie, statut, sex, opțiuni politice sau locul de muncă, scriu jurnaliştii de la info-sud-est.ro.
 
„Simultan, încrederea în Biserică se va nărui, deoarece, pentru prima dată în istoria democrației, se va dovedi în justiție că un prelat a luat mită, ceea ce va certifica mitul clerului corupt, apărut în presă odată cu intrarea României în capitalism” – afirmația îi aparține lui Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului și face referire la ipoteza în care judecătorii îl vor găsi vinovat pe Teodosie Petrescu pentru luare de mită.
 
În logica preotului Tănăsescu, Teodosie Petrescu nu ar trebui condamnat pentru că o astfel de premieră nefastă va nărui încrederea în Biserică și va confirma „un mit”.
 
Nu, șpaga cerută în biserică nu este un mit.
 
La fel cum există și jurnaliști care șantajează, cum există și magistrați corupți sau incompetenți, la fel există și preoți care cer bani sau bunuri, fățiș sau echivoc, pentru a-și îndeplini atribuțiile. Nu este un mit că sunt mulți acei preoți care cer bani în plus față de taxele pentru care se emit chitanțe. Nu numai că cer, dar mulți dintre ei au îndrăzneala să condiționeze actul religios.
 
În statul laic, asta se numește șpagă. În realitatea paralelă a liderilor clerului, se numește danie, un drept care li se cuvine și pentru care nu trebuie să răspundă în fața legii. Și asta pentru că, în opinia lor, Biserica ar trebui tratată asemenea unei comunități autonome, nesupusă legilor statului laic în interiorul căruia funcționează.
 
Aproape fiecare dintre noi poate da un exemplu din experiența personală ori din întâmplările apropiaților în care preoții le-au cerut bani pentru a-și îndeplini obligațiile.
 
Iar purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei ne vorbește despre un mit. Mai grav este că acest preot este absolut conștient că banii ceruți pentru slujbe sau alte servicii reprezintă o realitate și nu un mit. Dar, odată cu această afirmație a sa, Tănăsescu a pierdut o foarte bună ocazie să tacă.
 

În schimb, alege să-i manipuleze, să-i sfideze și să-i revolte pe cei care au fost o dată sau de mai multe ori în situația de a plăti mofturile și pretențiile preoțești.
 
Apoi, încrederea în Biserică nu se va nărui brusc, dacă Teodosie Petrescu va fi condamnat. Încrederea în Biserică se năruie zi de zi, și nu din cauza procurorilor sau judecătorilor, nici a presei, ci din cauza preoților care insistă să se abată de la regulile morale.3


Autor: Andreea Pavel

Textul poate fi citit integral pe info-sud-est.ro.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

andrei

31 Oct, 2016 09:29

Jos cu ei nu au ce cauta acesti oameni sa conduca Bisericile care din cauza lor ajung sa fie din ce in ce mai pusti pentru ca oameni sunt păcăliți ca sa doneze bani pentru cobstruirea sau renovarea unei Biserici si cei din fruntea Bisericilor folosesc bani in scopuri personale traiesc ca împărați se plimba cu masini de lux nu platesc taxe mai nou vor sa treaca si Bisericile de la sate in subordinea lor Biserici care au fost ridicate de batrani nostri vor sa puna taxe taxe si iar taxe

Articole asemanatoare

Programul liturgic al IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

27 Mar 2024 460

Programul Liturgic al IPS Teodosie. Slujbe la Constanța și Suceava

25 Mar 2024 499

Sărbătoare mare pentru creștini! „La Buna Vestire a început legătura Cerului cu pământul“ (VIDEO)

25 Mar 2024 486

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1239

ÎPS Teodosie, proces cu Universitatea Ovidius! Prejudiciul, estimat la circa 30.000 de euro. Ce reprezintă suma solicitată

22 Mar 2024 786

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1382

​Începutul Postului Mare și praznicul Bunei Vestiri Programul Arhiepiscopului Tomisului, în perioada 17-25 martie

16 Mar 2024 871

Mesajul Arhiepiscopului Tomisului, cu ocazia Sfinților Mucenici și comemorării luptătorilor anticomuniști din România

09 Mar 2024 565

ÎPS Teodosie, mesaj de Ziua Femeii - „Femeia ocupă un loc foarte important în societate“ (VIDEO)

08 Mar 2024 548

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 527

Clarificare referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române cu privire la sancțiunea cu dojană sinodală scrisă a Arhiepiscopului Tomisului

01 Mar 2024 549

Mesajul lui ÎPS Teodosie pentru credincioșii care l-au susținut (VIDEO)

01 Mar 2024 1058

ÎPS Teodosie nu face niciun comentariu asupra deciziei Sfântului Sinod, ci se pregătește de Postul Mare(FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1382

Oficial de la Patriarhia Română ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sancționat cu dojană sinodală scrisă

29 Feb 2024 1113

Surse Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, atenţionat verbal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Român

29 Feb 2024 778