Infografice, jocuri interactive și sesiuni live Ziua Mării Negre, sărbătorită online anul acesta

  • În fiecare an, 31 octombrie marchează aniversarea Zilei Internaţionale a Mării Negre - cea mai izolată mare faţă de oceanul planetar.
  • Ziua Internațională a Mării Negre s-a mutat în acest an în online, din cauza pandemiei COVID-19.
  • Marea Neagră este întinderea de ape din bazinul geomorfologic denumit pontic. 
Ziua Internațională a Mării Negre s-a mutat în acest an în online, din cauza pandemiei COVID-19. ONG Mare Nostrum a pregătit provocări pentru constănțeni și informații utile, care să încurajeze comportamentul responsabil și consumul rațional de resurse. 
 
Acesta este primul an în care nu se mai organizează Crosul Mării Negre, evenimente dedicat Zilei Internaționale a Mării Negre. Cu toate că ONG Mare Nostrum gândise un nou concept de eveniment senzorial, adaptat contextului actual, pandemia COVID-19 nu mai permite desfășurarea în bune condiții a evenimentului, în exterior:
 

”Am luat hotărârea de a muta în online acest eveniment, cu toate că ne-am fi dorit foarte mult ca toți participanții să experimenteze senzorial diferite aspecte legate de activitatea noastră, precum sunete, consistență și textură a tipului de deșeuri identificate pe porțiunile de plajă. Chiar și așa, am readaptat conținutul evenimentului pentru online și îi asigurăm pe participanți de faptul că vor fi surprinși de ceea ce le-am pregătit”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG MARE Nostrum.

 
Printre surprizele online pregătite se numără:
 
  • Infografice cu informații utile legate de colectarea uleiului vegetal uzat și deșeuri
  • Jocuri interactive cu premii eco
  • Înregistrări audio în care participanții să ghicească tipul de deșeu
  • nouă provocare, ”Leul și Deșeul”, care va stârni cu siguranță interesul tuturor
  • Sesiuni live
  • Clipuri video care explică modul în care poți avea grijă de orașul tău.
  • Găsește Intrusul, o provocare interactivă, în care oamenii vor ghici ce element nu se potrivește cu restul elementelor din imagine.
  • Informații legate de numărul deșeurilor înregistrate pe litoralul românesc în sesiunea din toamnă.
  • Informații legate de plasele pescărești ridicate din Marea Neagră, proiect realizat cu susținerea OMV PETROM, informează ONG MARE Nostrum. 
 
Despre Marea Neagră
 
Marea Neagră este întinderea de ape din bazinul geomorfologic denumit pontic, unul din bazinele complexului tectonic tethysian, el însuși parte a orogenezei alpino-himalayene, din care fac parte și munții care o mărginesc la nord (în Crimeea), la nord-est (Caucazul) și la sud (lanțurile pontice).
 
Este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Prin strâmtoarea Kerci este legată de Marea Azov, prin Bosfor de Marea Marmara, iar prin strâmtoarea Dardanele de Marea Egee și deci de Marea Mediterană. Marea Neagră este, din punct de vedere hidrologic, un rest al Mării Sarmatice și prezintă o serie de aspecte unice în lume: ape salmastre (în medie 16-18 grame de sare pe litru față de 34-37 în alte mări și oceane), stratificare între apele de suprafață oxigenate și cele adânci anoxice (fenomen denumit euxinism), limane la gurile fluviale, floră și faună cu multe specii-relicve. În zona litoralului românesc salinitatea scade și mai mult, în mod obișnuit fiind între 7 și 12 la mie.
 
Marea Neagră se întinde pe o suprafață de 423.488 km². Cel mai adânc punct se află la circa 2212 m sub nivelul mării în apropiere de Ialta. Mareele sunt în general de mică amplitudine (circa 12 cm), scrie Wikipedia.org.
 
De la o anumită adâncime, apa mării nu mai conține oxigen decât în cantități neglijabile.  Există totuși microorganisme care folosesc sulfat pentru oxidarea hranei și produc hidrogen sulfurat și dioxid de carbon. Ele formează un biosistem anaerob care se apropie tot mai mult de suprafață.  
 

Biologii se tem că Marea Neagră ar putea deveni o mare moartă, sulfuroasă.  
Numărul delfinilor a scăzut de la 1,5 milioane de exemplare, în anii 1950, până la câteva zeci de mii de exemplare, în 2006.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1213

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii

09 Apr 2024 343

U.A.T. COMUNA CORBU anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Constanța

16 Jan 2024 598

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2183

UPDATE Concurs.„Poveștile Mării Negre”, vol IV, ediție limitată Află cum poți câștiga o carte cu autograful și dedicația personalizată a autorului Cristian Cealera, oferită de ZIUA de Constanța

20 Nov 2023 1020

ARBDD Ziua Internațională a Mării Negre, sărbătorită și la Sulina

31 Oct 2023 831

Calendar ortodox, 22 septembrie 2023. Pomenirea Sfântului Sfințitului Mucenic Foca

22 Sep 2023 1337

Proprietarul unui hotel din Bulgaria despre drona căzută la Tiulenovo - „Locuitorii din apropiere sunt speriați deoarece nu este normal ce se întâmplă“ (VIDEO)

18 Sep 2023 1148

Editorial Venim la mare să murim în valuri!

25 Aug 2023 1126

In memoriam Nicolae Dărăscu, un pictor atras de peisajele Dobrogei

13 Aug 2023 1258

Ziua Marinei 2023 Programul Arhiepiscopului Tomisului de praznicul Adormirii Maicii Domnului

11 Aug 2023 1309

UAT Corbu solicită acord de mediu pentru „Extindere rețea de alimentare cu apă și canalizare în zona riverană Mării Negre, Comuna Corbu, Județul Constanța“

27 Jul 2023 938

Neversea 2023, ziua 2 Steve Aoki a avut 20 de torturi pregătite special pentru cel mai așteptat moment la mainstage,“Cake me!” (VIDEO)

08 Jul 2023 1827

Festivalul Neversea 2023 debutează la malul mării! Cine va urca pe scenă în prima seară a festivalului (FOTO+VIDEO)

06 Jul 2023 3238

31 octombrie- Ziua Internațională a Mării Negre

31 Oct 2022 1287