Informații false despre obligațiile unităților de cazare, clarificate de Ministerul Turismului





Ministerul Turismului vine cu precizări după ce în spațiul public au apărut mai multe informații false.

Statul român are obligația să-i protejeze atât pe turiștii români, cât și pe cei străini care aleg destinația România pentru vacanțele lor.

În acest scop, în Legea Turismului se regăsește obligativitatea site-urilor și a oricăror platforme online să promoveze, în cazul persoanelor juridice, exclusiv structurile de cazare clasificate, iar în cazul persoanelor fizice structurile de cazare înregistrate la administrația publică locală competentă.

În ceea ce privește persoanele fizice, acestea vor înregistra spațiile de cazare doar prin completarea unui formular fie pe suport de hârtie, fie completat online.

Această prevedere se impunea având în vedere faptul că trebuie avută o radiografie corectă atât asupra numărului de turiști din România, dar și asupra nivelului de confort și al siguranței de care atât turiștii români cât și cei străini beneficiază pe teritoriul țării noastre. 

Pentru înregistrarea unităților de cazare ce aparțin persoanelor fizice criteriile sunt foarte simplu de îndeplinit și fac referire, printre altele, și la salubritatea spațiului astfel încât turiștii să fie cazați în condiții de igienă și siguranță. Un alt scop pe care Ministerul Turismului îl urmărește prin această nouă reglementare este de a avea o evidență exactă a numărului de locuri de cazare din România. 

În plus, Ministerul Turismului NU a prevăzut în Legea Turismului niciun fel de taxă sau condiții speciale pentru înregistrarea/clasificarea operatorilor economici, persoane fizice sau persoane juridice.

Ministerul Turismului vă supunem atenției articolul 35, alin. 3 din Legea Turismului din care reies clar cele anterior menționate:

"Se interzice administratorilor oricăror forme de publicitate, inclusiv prin intermediul rețelelor și instrumentelor electronice de comunicație, total sau parțial informatizate, site-urilor sau altor mijloace asemănătoare, contractarea/prestarea serviciilor de publicitate pentru promovarea, ofertarea și comercializarea serviciilor turistice fără ca beneficiarul acestora, operator economic din turism, să facă dovada deținerii certificatului de clasificare/înregistrare emis în condițiile legii de către autoritatea administrației publice locale competentă sau a licenței de turism, după caz".


De asemenea, la articolul 35, alin. 5, lit. a din Legea Turismului se precizează clar care sunt obligațiile operatorilor economici din turism, persoane fizice și anume: “să se înregistreze la autoritatea administrației publice locale competentă”.

Legea Turismului urmează să fie dezbătută în comisiile din Camera Deputaților, urmând ca votul final să fie dat în plen.
Legea Turismului va intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care persoanele fizice sau juridice care închiriază în regim hotelier spații de cazare se vor putea înregistra conform noilor reglementări.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Soluție judiciară în dosarul de restituire cauţiune Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Constanţa contra Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului

13 Mar 2024 604

Descoperă autenticitatea Scrumbia de Dunăre afumată, produs cu denumire de origine protejată

13 Mar 2024 482

România, promovată ca destinație turistică la BBC

09 Feb 2024 573

Curtea de Apel Constanța Rompetrol Rafinare câștigă, pe fond, procesul cu Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili

06 Feb 2024 479

Proiectul Strategiei Industriale a României, pentru perioada 2023 – 2027, în dezbatere publică

29 Dec 2023 510

Ministerul Economiei Forma consolidată a Ghidului pentru schema de ajutor de stat Constructplus a fost publicată!

29 Dec 2023 537

OFICIAL OMD Municipiul Tulcea a obținut avizul legal de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

29 Dec 2023 616

OMD Mamaia Constanța vrea să implementeze excursii de o zi cu plecare din Constanța și din stațiunea Mamaia

14 Dec 2023 791

MEAT Din luna ianuarie 2024, solicitările de autorizare în domeniul turismului vor putea fi depuse online, prin intermediul noului sistem informatic

08 Dec 2023 979

Primele concluzii ale OMD Mamaia Constanta, după WTM Londra (FOTO)

14 Nov 2023 804

Plângere contravențională înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța. Implicată Tabăra Năvodari SA

20 Oct 2023 800

Procesul dintre Cristal Melissa SRL și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, pe rolul Curții de Apel Constanța

14 Oct 2023 641

OMD Mamaia – Constanța promovează litoralul românesc la Târgul de turism internațional WTM Londra

10 Oct 2023 1000

Sute de vase cu vin, vechi de 5000 de ani, descoperite în Egipt (FOTO)

01 Oct 2023 1049

Neptun Olimp SA ar putea intra în insolvență! S-a stabilit data procesului

12 Aug 2023 1455