Actualitate

Inițiativa „Fără penali în funcții publice“, la Monitorul Oficial

Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice“ a fost depusă ieri la Guvern, pentru a fi publicată în Monitorul Oficial. Aceasta își propune să interzică persoanelor condamnate penal și care nu s-au reabilitat să candideze pentru funcții publice alese.
 
Astfel, inițiatorii propunerii vor modificarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării“.
 
Textul propus instituie o interdicție temporară, ce ar urma să înceteze după intervenirea reabilitării, a amnistiei post-condamnatorii sau a dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare.
Pentru a schimba Constituția, este nevoie de strângerea a 500.000 de semnături. Mesajul a ajuns deja în toate colțurile lumii, iar peste 15.000 de români s-au înscris deja, atât din țară, cât și din diasporă. Grupul Rezistența Constanța îi invită pe constănţeni să se alăture sau să se înscrie şi să semneze iniţiativa pe https://farapenaliinfunctiipublice.ro/.
 

Etapele proiectului

 
Se formează un grup de inițiativă din cel puțin zece cetățeni; proiectul de modificare a Constituției este trimis pentru aviz la Consiliul Legislativ; proiectul și avizul consultativ sunt publicate în Monitorul Oficial; începe strângerea a cel puțin 500.000 de semnături în șase luni, din cel puțin 21 de județe; listele de semnături împreună cu proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament; Parlamentul înaintează propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate; începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat; se organizează un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Limbii Romani, promulgată de preşedinte. Când va fi sărbătorită (document)

10 Jan 2019 283

Legea a fost promulgată Delegaţiile străine prezente în România pe durata exercitării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, însoţite de Poliţia Rutieră (document)

07 Jan 2019 299

Cătălin Filişan, Constanţa Restart - „Pentru anul 2019 pregătim un maraton de muncă şi proiecte!“

07 Jan 2019 735

Anaid Tavitian şi Eugenia Jianu, doamnele teatrului constănţean, au devenit cetăţeni de onoare ai Constanţei

20 Dec 2018 585

#AdrianV.Rădulescu Recunoaşterea post-mortem. Placă memorială pentru arheologul, istoricul şi omul cetăţii Adrian V. Rădulescu (galerie foto)

20 Dec 2018 428

LIVE TEXT Placă memorială pentru Adrian V. Rădulescu, montată de consilierii județeni constănțeni (galerie foto)

19 Dec 2018 664

Cristian Cojocaru - „Mulţumim Constanţei!“ Rugbyştii de la Tomitanii au donat sânge pentru cei aflaţi în nevoie (galerie foto)

13 Dec 2018 1115

Propune o lege, elimină un act normativ! O campanie cetăţenească derulată de PNL

08 Dec 2018 394

Spectacol caritabil de operă în sprijinul prematurilor de la Spitalul Județean Constanța

04 Dec 2018 752

Huţucă (PNL) - „În timp ce Clujul a aderat la o iniţiativă strategică de inovare pentru Europa, primarul Constanţei face inventarul amenzilor de parcare date constănţenilor!“

24 Nov 2018 692

Șeful Cultului Musulman din România, prezent la ceremonia de comemorare a Armistițiului de după Primul Război Mondial

11 Nov 2018 341

Proiect de modificare a legii spațiilor verzi. Vor fi aruncate în aer afacerile imobiliare din Constanța ridicate pe terenuri reglementate drept „curți-construcții“?! (document)

05 Nov 2018 1497

Scurt istoric al Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din Constanța (galerie foto)

03 Nov 2018 1804

Concurs de creaţie Se caută slogan pentru Farul Constanţa. Suporterii, invitaţi să vină cu propuneri. Câştigătorul va fi premiat!

03 Nov 2018 1270

Poliţia română lansează Campania CyberScams, cum pot fi evitate fraudele în mediul online

17 Oct 2018 688