Actualitate

Inițiativa „Fără penali în funcții publice“, la Monitorul Oficial

Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice“ a fost depusă ieri la Guvern, pentru a fi publicată în Monitorul Oficial. Aceasta își propune să interzică persoanelor condamnate penal și care nu s-au reabilitat să candideze pentru funcții publice alese.
 
Astfel, inițiatorii propunerii vor modificarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării“.
 
Textul propus instituie o interdicție temporară, ce ar urma să înceteze după intervenirea reabilitării, a amnistiei post-condamnatorii sau a dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare.
Pentru a schimba Constituția, este nevoie de strângerea a 500.000 de semnături. Mesajul a ajuns deja în toate colțurile lumii, iar peste 15.000 de români s-au înscris deja, atât din țară, cât și din diasporă. Grupul Rezistența Constanța îi invită pe constănţeni să se alăture sau să se înscrie şi să semneze iniţiativa pe https://farapenaliinfunctiipublice.ro/.
 

Etapele proiectului

 
Se formează un grup de inițiativă din cel puțin zece cetățeni; proiectul de modificare a Constituției este trimis pentru aviz la Consiliul Legislativ; proiectul și avizul consultativ sunt publicate în Monitorul Oficial; începe strângerea a cel puțin 500.000 de semnături în șase luni, din cel puțin 21 de județe; listele de semnături împreună cu proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament; Parlamentul înaintează propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate; începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat; se organizează un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

26 mai. Trei buletine de vot, trei urne. Dar de ce acte avem nevoie pentru a putea vota atât la referendum, cât și la alegerile europarlamentare?

25 May 2019 729

Echipa Liceului „Dimitrie Leonida” a reprezentat România la „Artificial Intelligence”, în Turcia (galerie foto)

20 May 2019 501

Primăria oraşului Ovidiu promovează cultura Spectacolul „Lacul lebedelor“, jucat în aer liber, pe scena debarcaderului de pe lacul Siutghiol

15 May 2019 491

ZIUA de Constanța, la sesiunea științifică a Academiei Române „Trimiteți tineri aici, la Vatican, să studieze istoria românilor!“ (video)

15 May 2019 475

Propunere legislativă. Fiecare asociaţie de proprietari să aibă un club al pensionarilor

14 May 2019 834

Interviu online cu Claudiu Banu, preot paroh la Biserica „Sfântul Mina“ Constanța „Îi îndemn pe credincioși să nu pună bucatele peste sărbătoarea Învierii Domnului“

25 Apr 2019 2103

Statutul poliţistului local, pe masa deputaţilor. A fost adoptat de Senat (document)

15 Apr 2019 2284

CCR a decis că Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ este constituțională!

10 Apr 2019 661

Românii vor putea da bani pentru autostrăzi. Ce vor să implementeze parlamentarii (document)

09 Apr 2019 538

Vești bune pentru militari. Statutul cadrelor militare, adoptat în Senat. Ce prevede acesta

08 Apr 2019 11961

Senatoarea Ramona Dinu (USR) - „Autonomia universitară, sub bocancii PSD!”

01 Apr 2019 556

COMUNICAT DE PRESĂ, 28 martie 2019 ZIP ESCORT, SPRIJIN ÎN CAMPANIA DE AJUTORARE A OAMENILOR SĂRACI DIN LOCALITĂȚILE CONSTĂNȚENE CU OCAZIA SĂRBĂTORILOR PASCALE

29 Mar 2019 368

Referendum pe justiţie sau sondaj de opinie pentru măsurarea „muşchilor” dreptei fărâmiţate?

28 Mar 2019 850

Fondatorul organizaţiei Iniţiativa România Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că vom avea referendum pe tema Justiţiei

26 Mar 2019 506

„Fără penali în funcţii publice“ CCR discută pe 26 martie iniţiativa USR de revizuire a Constituţiei

25 Mar 2019 503