Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Ziua informării preventive. „Acasă în siguranță!”

  • Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit ca, de fiecare dată când ziua de 13 este marți, aceasta să fie dedicată campaniilor de informare a populației. 
Multe persoane sunt superstițioase și consideră ziua de „Marţi 13" o zi cu ghinion, deși se întâmplă ca uneori să ne facem și singuri „ghinionul" prin faptul că nu suntem destul de bine informați sau atenți.

De aceea, la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, s-a stabilit ca, de fiecare dată când ziua de 13 este marți, aceasta să fie dedicată Informării Preventive.

Motto-ul zilei de astăzi este „Acasă în siguranță” și vizează:
  • verificarea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului;
  • verificarea, de către personal specializat, a instalațiilor electrice și de gaze;
  • supravegherea și informarea copiilor, astfel încât aceștia să cunoască riscurile la care se expun dacă se joacă cu focul;
  • diseminarea mesajului preventiv principal orientat, cu precădere, pe măsurile stabilite pentru prevenirea epidemiei cu SARS-CoV-2 și secundar pe tipurile de risc - incendii, cutremure etc.

Începând cu anul 2011, la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și cu sprijinul E-on România, fiecare zi de marți 13, indiferent de luna anului, este declarată „Ziua Informării Preventive”.

În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei:
  • „AI GRIJĂ la cea mai mare grijă: SIGURANȚA copilului tău”. Campania a fost iniţiată în luna decembrie a anului 2020, având ca obiectiv conștientizarea adulților asupra importanței supravegherii copiilor și a respectării regulilor de siguranță în locuințe.
  • F.O.C. - “Flăcările Omoară Copii”, iniţiată în anul 2012, având ca obiectiv reducerea numărului de incendii la locuinţe și, implicit, a victimelor din rândul copiilor.
  • RISC. Proiectul I – „Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!” . Campania a fost iniţiată în anul 2013 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii și explozii generate de improvizații la instalațiile electrice și de gaze naturale la locuinţele cetățenilor.
  • Campania RISC. Proiectul II - „Siguranța nu e un joc de noroc!”, iniţiată în anul 2014 şi are ca scop reducerea numărului de incendii generate de coșurile de fum la locuinţele cetățenilor.
  • Campania RISC. Proiectul III - „Siguranța NU e un joc de noroc!” a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii generate de improvizații și de suprasolicitarea instalațiilor electrice la locuinţele cetățenilor.
  • Campania RISC. Proiectul IV - „Mai bine previi, decât să nu fii!”, iniţiată în anul 2016 şi are ca obiectiv informarea preventivă a populației cu privire la montarea detectoarelor de incendiu în locuința proprie, în scopul reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe.
  • Campania RISC. Proiectul V -  „Scăpările de gaze” a fost iniţiată în anul 2018 şi are ca obiectiv informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația în care sesizează scăpări de gaze, în scopul reducerii numărului de victime și implicit a pagubelor materiale generate de scăpările de gaze.
  • Campania „Nu încărca butelia la stația GPL!”.
  • Campania „Nu tremur la cutremur”, iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv de bază informarea, conștientizare și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.
Sursă foto: Facebook.com / IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGSUBilanțul misiunilor

18 Apr 2024 195

Recomandările IGSU pentru zonele vizate de cod galben (VIDEO)

17 Apr 2024 447

IGSUBilanțul misiunilor

17 Apr 2024 209

La un pas de tragedie din cauza unui zmeu de jucărie!

15 Apr 2024 628

IGSUSiguranța voastră este prioritatea noastră! Peste 4.800 de intervenții în acest weekend!

15 Apr 2024 245

IGSU Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

12 Apr 2024 205

IGSU Activitatea pompierilor din cursul zilei de ieri

11 Apr 2024 251

ISU Harghita9 intervenții ieri, 9 aprilie 2024

10 Apr 2024 308

IGSUCele mai multe intervenții au fost desfășurate în zona București – Ilfov, urmată de județele Bacău, Mureș, Galați și Cluj.

10 Apr 2024 273

IGSUBilanțul misiunilor

09 Apr 2024 246

IGSUMisiunile pompierilor din acest sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 267

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

05 Apr 2024 269

IGSUBilanțul misiunilor

04 Apr 2024 269

IGSUBilanțul salvatorilor în ultimele 24 de ore

03 Apr 2024 295

Bilanț IGSU Probleme în mai multe județe, printre care și Constanța din cauza vântului puternic. Manevrele în porturile la Marea Neagră, suspendate

02 Apr 2024 653