Inspectorul școlar general Sorin Mihai și prof. univ. dr. Eden Mamut, preocupați de trecerea la sistemele de predare la distanță


La data de 21 iulie 2020, a avut loc Ședința de lucru între delegația Inspectoratului Școlar Județean Constanța condusă de domnul Inspector Șef, prof. Sorin Mihai și delegația Secretariatului Național Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră, condusă de Secretarul General al RUMN, prof.univ.dr. Eden Mamut. Această ședință a avut loc în cadrul parteneriatului stabilit între cele două instituții, având ca scop facilitarea unei colaborări cât mai strânse între mediul universitar și cadrele didactice din sectorul pre-universitar.
Evaluând activitățile derulate până în prezent, precum și contextul actual din domeniul educației, determinat de epidemia SARS-CoV2, au fost evaluate o serie de propuneri de colaborare, care vor face obiectul unui plan de activități pentru perioada următoare. Principala preocupare a ambelor părți o reprezintă situația creată de trecerea la sistemele de predare la distanță. Astfel, părțile și-au exprimat preocuparea pentru a asigura condițiile necesare pentru desfășurarea de activități de predare și învățare on-line, atât din punct de vedere logistic, cât și din punct de vedere metodic și respectiv al conținuturilor de predare. În acest scop s-au convenit următoarele:
  • Inițierea unor proiecte pilot pentru a dezvolta materiale de predare care să fie adaptate și să valorifice tehnologiile de predare on-line, prin integrarea de module de Realitate Virtuală, de activități colaborative între cadre didactice și elevi, respectiv module de interacțiune a elevilor cu diferite spații, cum ar fi laboratoare sau ecosisteme de tip „living labs” ;
  • Identificarea unor teme care să fie atractive pentru elevi, cum ar fi ecosisteme sau situri din Dobrogea, cu interes pentru aspectele legate de Științele Naturii, Geografie sau Geologie, teme legate de explorarea multidisciplinară a unor zone de pe litoralul Mării Negre, Valea Dunării sau Canalul Dunăre – Marea Neagră ;
  • Organizarea de caravane mobile la diferite locații care să faciliteze comunicarea cu elevii în timpul orelor de predare ;
  • Organizarea de activități de asistență a elevilor de la distanță pentru a realiza activități cu caracter aplicativ, din domeniul roboticii sau al lucrului manual ;
  • Organizarea de cursuri certificate prin intermediul Centrului Național de Formare a Personalului din Învățământ care să asigure instruirea cadrelor didactice în utilizarea tehnologiilor digitale, familiarizarea cu tehnici noi, inovative de învățământ la distanță, respectiv instruirea din punct de vedere psihologic a cadrelor didactice pentru situațiile care apar în condițiile de învățământ la distanță.
În perioada următoare, echipa SNR-RUMN va avea un proces de consultare cu universitățile membre în vederea identificării de posibili parteneri și de asemenea, vor fi explorate posibilitățile oferite în procesul de implementare a proiectului Black Sea CONNECT.
Echipa ISJ Constanța va identifica interesul din partea cadrelor didactice de a se implica în proiectele pilot luate în discuție și ulterior, se vor defini echipe care vor asigura implementarea proiectelor pilot de interes.
Următoarea întâlnire a fost convenită pentru săptămâna 17 – 21 august, 2020.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius din Constanța și-a prezentat oferta educațională la Târgul TehnoSKILLS (Galerie FOTO)

25 Apr 2024 280

Renovată la standarde nZeb Grădinița Zig-Zag, inaugurată azi în orașul Ovidiu, județul Constanța (Galerie FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 605

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 558

Aqua Geoterma Resource SRL a semnat cu ISJ Constanța. Firma se va ocupa de cazarea și hrana participanților la Olimpiada Națională de Geografie (DOCUMENTE)

11 Apr 2024 740

Inspectorul școlar de la Constanța, Irinela Nicolae pe locul 25 pe lista de europarlamentare a PSD

04 Apr 2024 622

Inspectoratul Școlar Județean Constanța inițiază Proiectul județean „Verde creativ- Adoptă un spațiu“

03 Apr 2024 750

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 717

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 892

Înscrierea în clasa pregătitoare începe pe 11 aprilie ISJ Constanța a afișat numărul de clase și străzile arondate școlilor. Află la ce școală îți poți înscrie copilul (DOCUMENTE)

01 Apr 2024 1606

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța printr-o expoziție

01 Apr 2024 448

Inspectoratul Școlar Județean Constanța continuă proiectul de succes “Fii Avocat în Școala Ta!”

01 Apr 2024 777

Constanța a găzduit Concursul Național “Istoria și Tradițiile Turcilor din România” (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 512

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, gazda Concursului National de creativitate în limba engleză (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 646

Etapa județeană a Concursului naţional Educaţie pentru sănătate, desfășurată la Liceul Teoretic ”George Călinescu” Constanța (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 1080

Acțiuni de prevenire ale consumului de droguri, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța

28 Mar 2024 635