Instruire în Marea Neagră. Participă peste 700 de militari din șase țări NATO  • Peste 700 de militari din șase țări NATO se instruiesc, în Marea Neagră, sub comanda Forțelor Navale Române.
Forțele Navale Române organizează Exercițiul „Poseidon 21”, în perioada 26 februarie – 6 martie, primul exercițiu multinațional întrunit din anul 2021, desfășurat în Marea Neagră, la care participă peste 700 de militari români și străini, care vor utiliza 13 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.

Exercițiul „Poseidon 21” este cuprins în Programul NATO de instruire multinațională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum și pentru a asigura prezența continuă a forțelor Aliate în regiunea Mării Negre.


Deschiderea Exercițiului multinațional „Poseidon 21” este planificată sâmbătă, 27 februarie, ora 11.00, la Terminalul Pasageri din portul Constanța.

Comandamentul Flotei din Constanța conduce activitățile de instruire planificate pe mare, pe uscat și în aer, în care sunt integrate forțe și mijloace din Bulgaria, Franța, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia. „Poseidon 21” are un grad de complexitate ridicat și urmărește utilizarea optimă a capabilităților NATO pentru consolidarea capacității de reacţie rapidă a Alianţei, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional.

Din partea Forțelor Navale Române, participă puitorul de mine și plase ,,Viceamiral Constantin Bălescu”, nava maritimă hidrografică ,,Cpt.cdor Alexandru Cătuneanu”, nava rapidă de scafandri ,,Venus”, remorcherele de port și radă „Vârtosul” și „Voinicul”, două detașamente scafandri EOD, scafandri fluviali și scafandri salvatori, precum și un elicopter Puma Naval. România mai este reprezentată la Exercițiul „Poseidon 21” de 2 aeronave MIG-21 Lancer și un elicopter IAR 330 MEDEVAC ale Forțelor Aeriene, un pluton de infanterie de la Brigada 9 „Mărășești” din subordinea Forțelor Terestre, precum și o navă de patrulare și intervenție a Gărzii de Coastă, o autospecială de intervenție pirotehnică și o ambulanță din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Militarii străini aliați sunt prezenți cu vânătoarele de mine BGS ,,Tsibar” (Bulgaria) și HS ,,Evropi”, un robot subacvatic telecomandat (Turcia), scafandri EOD (SUA) și aeronave de luptă „Rafale” (Franța), Eurofighter „Typhoon” (Spania), iar Comandamentul Maritim Aliat al NATO a aprobat participarea la Exercițiul multinațional „Poseidon 21” a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care este alcătuită din nava-comandant TCG ,,Sokullu Mehmet Paşa” (Turcia), dragoarele maritime „Locotenent Lupu Dinescu” (România) și BGS ,,Priboy” (Bulgaria) și vânătoarele de mine ESPS ,,Tajo” (Spania) și TCG ,,Ayvalik” (Turcia).

Scenariul exercițiului cuprinde secvențe întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, în care vor fi aplicate proceduri operaționale NATO de cercetare hidrografică, de identificare și neutralizare a minelor marine și a dispozitivelor explozive improvizate, secvențe combinate de luptă împotriva aviației inamice, a navelor de suprafață și a submarinelor, precum și manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare și de acordare a primului ajutor. În zona terestră, este planificată o secvență interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaționale de acțiune, comună MApN-MAI, pentru situația producerii unei explozii la o construcție hidrotehnică din zona litoralului românesc, potrivit Forțelor Navale Române.


Navele militare străine din gruparea SNMCMG-2 vor acosta vineri, 26 februarie, în portul Constanța, pentru o escală de trei zile, pe parcursul căreia sunt programate ateliere de lucru premergătoare desfășurării antrenamentelor pe mare.

Toate secvențele exercițiului „Poseidon 21” sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile naționale din România și din statele participante pentru prevenirea infectării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

După terminarea deschiderii oficiale a Exercițiului „Poseidon 21”, oficialii militari vor acorda scurte declarații de presă sâmbătă, 27 februarie, la ora 11.30, în proximitatea Terminalului Pasageri din portul Constanța, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară anti-COVID.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe Aniversarea a 100 de ani de relații diplomatice între România și Republica Letonia

26 Feb 2021 284

Integrarea dragorului maritim în Gruparea Navală Permanentă NATO SNMCMG-2

25 Feb 2021 334

Forțele Navale Române MILITARI DIN ȘASE ȚĂRI NATO SE INSTRUIESC, ÎN MAREA NEAGRĂ, SUB COMANDA FORȚELOR NAVALE ROMÂNE

23 Feb 2021 301

Una din teme, mediul de securitate din zona Mării Negre Discuție între Ministrul Ciucă și însărcinatul cu afaceri al SUA, David Muniz

19 Feb 2021 388

MApN Ministrul Ciucă, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

17 Feb 2021 537

17 ani de când România a devenit membră de facto a NATO

05 Feb 2021 490

Doliu printre militari! A murit un tânăr caporal. Primise medalia NATO 5 și Emblema de Onoare a Statului Major

03 Feb 2021 12192

Ceremonie de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

01 Feb 2021 617

Ministrul Apărării Naționale, vizită de lucru la Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO

28 Jan 2021 507

Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunea Comitetului Militar al NATO

27 Jan 2021 501

Misiuni de Poliție Aeriană cu avioane Eurofighter Typhoon spaniole la Mihail Kogălniceanu-Constanța

21 Jan 2021 782

MApN. 13 militari români participă la o nouă misiune în Irak

15 Jan 2021 930

MApN Aeronave MQ-9 Reaper, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii. Ce misiuni vor executa militarii americani

04 Jan 2021 818

Premierul interimar Nicolae Ciucă, întâlnire cu oficiali din SUA. Discuții despre proiectul feroviar Constanța – Gdansk

09 Dec 2020 2438

A murit mama lui Mircea Geoană „Știu că toți cei care au cunoscut-o vor rosti o rugăciune în amintirea ei ”

28 Nov 2020 1625