Întâlnire de lucru între miniștrii apărării și economiei. Problemele industriei de apărare din România, printre subiectele analizate

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tâlvăr. Foto: Facebook/MApNMinistrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri, 8 noiembrie, la sediul MApN, cu ministrul economiei, Florin Marian Spătaru, într-o ședință de lucru dedicată soluțiilor de dinamizare a industriei naționale de apărare.

În cadrul discuțiilor, la care au participat șefi ai unor structuri cu responsabilități în domeniu și experți din cadrul celor două ministere, au fost analizate posibilitățile de fructificare la maximum de către agenții economici din industria națională de apărare a oportunităților oferite de derularea programelor de modernizare și înzestrare ale Armatei României, în condițiile ridicării procentului alocat Apărării la 2,5% din Produsul Intern Brut, începând cu anul 2023, din care un procent semnificativ, de peste 25%, va fi dedicat înzestrării cu tehnică și echipamente noi.

„Resursele bugetare asigurate armatei noastre au permis planificarea și implementarea unui ambițios program de înzestrare și de consolidare a capabilităților de apărare ale țării noastre. Am început investiții serioase în echipamente moderne, în tehnică de ultimă generație, în infrastructură la nivelul standardelor NATO, care vor continua într-un ritm și mai susținut, conform planurilor deja aprobate. O mare parte din acest efort bugetar se îndreaptă, în mod firesc, către economia națională, care participă din ce în ce mai mult la implementarea proiectelor majore de înzestrare, dar ne dorim să facem mult mai mult în acest domeniu. Insist pe faptul că, pentru a reuși să atingem acest obiectiv strategic este nevoie de o colaborare permanentă între ministerele noastre și asigur echipa domnului ministru Spătaru de întreaga noastră deschidere pentru de a găsi împreună cele mai potrivite soluții”, a afirmat ministrul Tîlvăr.


Pe timpul discuțiilor, a fost reafirmată susținerea MApN pentru implicarea industriei de apărare din România în realizarea capabilităţilor militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în măsura în care aceştia au capacitatea necesară, cât şi prin transferul tehnologic şi realizarea în România a unor produse pentru care nu există capacitatea şi know-how-ul necesare, în cooperare cu producători consacraţi la nivel internaţional.

„Revitalizarea industriei naționale de apărare reprezintă un obiectiv strategic, de interes național, pe care Ministerul Apărării Naționale îl asumă în mod solidar cu Ministerul Economiei. Întâlnirile în acest format decizional, cât și la nivel de experți vor continua, pentru a identifica în mod obiectiv principalele provocări pe care trebuie să le depășim, dacă dorim să asigurăm industriei naționale de apărare soluțiile practice și eficiente de a se conecta la ritmul și dinamica proceselor de înzestrare a armatei noastre,” a declarat ministrul Tîlvăr.

La rândul său, ministrul economiei, Florin Marian Spătaru, a subliniat unitatea de viziune a celor două ministere în ceea ce privește dinamizarea industriei naționale de apărare: „ministerele noastre formează o echipă unită și dedicată împlinirii acestui obiectiv”.

Florin Marian Spătaru a arătat că dinamizarea activității agenților economici coordonați de Ministerul Economiei ține atât de măsuri de adaptare și reformare a cadrului legislativ, cât și de alinierea pe termen mediu și lung a planurilor de înzestrare ale Armatei României cu strategiile de dezvoltare și retehnologizare la nivelul agenților economici.

„Am în vedere aici atât proiectele concrete, care pot fi demarate pe termen scurt, cât și eficientizarea cadrului general de cooperare, pentru a genera procese sustenabile de dezvoltare și  soluții de retehnologizare la cele mai moderne și competitive standarde a acestui sector economic strategic al țării noastre,” a arătat ministrul economiei.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 379

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 443

MApN Situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, discutată de ministrul Tilvăr cu omologul său austriac

22 Feb 2024 695

Ministrul apărării german avertizează asupra pericolului ca războiul din Ucraina să se extindă

19 Jan 2024 669

Belarusul include în doctrina militară utilizarea armelor nucleare. Iată de ce

17 Jan 2024 673

Ministrul Apărării italian, referitor la războiul Rusia-Ucraina „A venit timpul pentru diplomație”

10 Jan 2024 716

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România?

07 Jan 2024 1634

SUA Ministrul apărării Lloyd Austin a fost spitalizat din cauza unor complicaţii de sănătate

06 Jan 2024 642

Ministrul Apărării explică de ce au fost convocați pentru 24 de ore rezerviștii din România Trebuia făcut pentru că situaţia o cere

03 Jan 2024 1247

Ministrul Regatului Unit al Apărării Distrugerea navei rusești de către armata Ucrainei demonstrează că nu există un impas în război

26 Dec 2023 1330

Ministrul Apărării din Regatul Belgiei, în vizită oficială la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.

18 Dec 2023 748

Israel-Hamas „Războiul din Fâșia Gaza va dura mai mult de câteva luni”

14 Dec 2023 788

Întrevederea ministrului Apărării Naționale cu ambasadorul Poloniei la București

11 Dec 2023 731

Videoconferință a conducerii MApN cu militarii aflați în misiuni externe

30 Nov 2023 732

Ministrul Apărării „Schimbarea la nivelul funcţiei de şef al Statului Major al Apărării reprezintă unul dintre cele mai importante momente din Armata României“

30 Nov 2023 642